Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Пви знаци опадања броја новооболелих на територији општине алексинац

rss

02.04.2018. Дом Здравља Алексинац

Из алексиначког Дома здравља обавештавају заинтересовану јавност да је број оболелих достигао 656, закључно са данашњим даном.

Пви знаци опадања броја новооболелих на територији општине алексинац

Толико је особа анкетирано, још увек нису сви лабораторијски потврђени, али клинички јесу. Наравно, велика већина оболелих особа је већ преболела болест и вратили су се својим редовним активностима.

Такође, у оквиру наведеног броја, оболео је и 41 радник здравствених установа, 25 из Дома здравља Алексинац и 16 из Опште болнице, што све озбиљније нарушава рад ових установа, мада се првооболели већ враћају на посао, и молимо пацијенте за више разумевања, јер из дана у дан све је мање здравствених радника који могу радити са пацијентима.

- По први пут можемо да саопштимо и једну добру вест. Почев од 16. марта па до данас, број новооболелих, иако је још увек висок, коначно почиње да опада, те је за очекивати да епидемија крене силазном путањом, наравно – ако се овај тренд опадања настави, али се свакако епидемија неће брзо завршити. Добро је и то што се све више родитеља одазива позивима на вакцинацију њихове деце, те је број нововакцинисаних драстично порастао у 2018. години, стоји у саопштењу алексиначког Дома здравља.

- Међу оболелима су најпре доминирале одрасле особе које раде на јавним местима (јавне установе, пијаце, продавнице…) а сада расте број оболеле деце из контаката, као и из других контаката. Очекује се даље ширење епидемије. Позивамо грађане на озбиљност, јер епидемија ће се сигурно даље интензивно ширити међу невакцинисанима свих старосних доби. Једина права мера превенције је вакцинација, јер лек не постоји, кажу надлежни из алексиначког Дома здравља.

- Тачно је да мале богиње нису карантинска болест, и да се никоме не ограничава слобода кретања, али примећено је претерано неодговорно понашање оних који оболе, да се преслободно крећу међу здравом популацијом, тако шире ово обољење. Молимо их да се понашају одговорније и да мисле и на своју околину.

Мале богиње се преносе капљичним путем, вирус се шири у околни ваздух говором, кашљањем и кијањем, али и директним контактом са секретима оболеле особе који долазе из уста и носа, али и преко предмета контаминираним капљицама из уста оболелог. Пошто се вирус веома лако преноси са човека на човека, могуће је заразити и више од 90 процената особа које су биле у контакту са оболелим током заразног периода, ако особе из контакта нису вакцинисане или нису преболеле мале богиње.

Дом Здравља Алексинац


# Дом здравља богиње епидемија
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима