Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Борба против сиве економије (10)

rss

02.09.2014. Драган Радовић

Утаје по браншама (први део)

Пуне три године покушавам да објасним против које сиве економије се треба борити у Србији. То није она на картонских уличним тезгама, већ ова, перфидно сакривена која се обавља под плаштом легално основаних фирми. То је сива економија у којој утаје односе преко три милијарде евра буџетских прихода. Због тих утаја прети колапс ПИО фонду, здравствене услуге су на последњем месту у Европи, просветни и здравствени радници су омаловажени и понижени вредновањем њиховог рада. Нису у бољем положају ни припадници војске и полиције. Сви су незадовољни. Оправдано.

Да би се стање поправило, буџет напунио, потребно је да се држава избори против утаја у следећим браншама.

 

1. АУТОБУСКИ ПРЕВОЗ ПУТНИКА

Преко 80 милиона евра процењене су утаје разних пореза и доприноса у аутобуском превозу сто је 50% дажбина целе бранше. Утаје су у нерегистровању промета и раду непријављених радника. Тако имамо фирме које имају вишеструко више аутобуса од броја возача, фирме које са више стотина возача праве промет од неколико десетина милиона динара и обрнуто, фирме са малим бројем радника које праве промет од више стотина милиона динара. Једна позната фирма пријави промет од 20 милиона дин., чињенично има преко 220 мил. дин. Друга фирма, такође позната, пријави промет мало преко 200 мил.дин., чињенично има прео 500 мил. дин. И ТО НИКО НЕ ПРИМЕТИ. У оквиру обе бранше непознати је износ горива купљеног на црно те су немогуће процене додатних утаја ПДВ-а и акциза.

РЕШЕЊЕ: Постоји упутство како исконтролисати целу браншу за само месец дана.

 

2. САОБРАЋАЈ – ДОМАЋИ И ИНОСТРАНИ ТРАНСПОРТ РОБЕ

Мањи камиони и комби превоз робе скоро увек обављају без регистровања промета. Разне су процене колико има транспортних возила, чак и преко 100 хиљада. Најчешће су возачи без пријаве на рад. Пријављеним радницима се скоро увек обрачунавају плате по минималној основици. Најизраженији пример је међународни транспорт где већина возача има зараду од 21 хиљаду дин. Званичне плате су од 500 до 1500 евра, односно 10 до 15 % од уговорене туре коју возе – власници им обрачунавају фиктивне дневнице за службени пут у иностранство, радник преда један обрачун са трошковима, власник прави други (фалсификат) са надуваним дневницама, изврши се уплата на текући рачун радника, власник већ има овлашћење и подигне новац. Тако се деси да на име радника буде и по 20 до 30 хиљада евра уплаћених дневница на текући рачун годишње а да радник уопште и не зна да је преко његовог рачуна вршено велико прање новца (исти систем исплате иде на сваког возача у фирми). Тако ради већина фирми из ове бранше. ‘Ако би нам то укинули сви би престали да радимо’, кажу власници.

РЕШЕЊЕ: Ограничити исплату девизних дневница по раднику до висини исплаћене нето зараде.

 

3. ТУРИЗАМ

Агенције своје аранжмане продају у готовини, динарима и чврстој валути, без евидентирања промета. Тако имамо фирму из БГД-а која има шест аутобуса, само једним аутобусом за две недеље одвезе туристе у иностранство за 100 хиљада евра, годишњи приход прикаже мање од 100 хиљада евра. Ова агенција не прикаже чак и неколико милиона евра промета. Већина агенција које имају своје аутобусе имају исти систем рада, нико и никада их није контролисао. Сав кеш који добијају користе за плаћање иностраних аранжмана на руке, такође и домаће аранжмане плаћају на руке – значи, дотичемо и наше хотелијере који већином у туристичким местима раде за готовину и без регистровања промета.

Све додатне услуге које агенције врше туристима у иностранству су потпуно нерегистроване.

Велики туристички центри су Мека за прање новца и сиву економију.

Врњачка Бања је пред банкротом, општинска каса је празна а град од гостију није наплатио нити динара туристичке таксе у 2013.г.– све су задржали грађани који издају собе и апартмане гостима а не пријављују промет. Преко лета у тој бањи дневно има преко 15 хиљада гостију.

Златибор, Соко Бања, као и многи туристички центри су водећи у утајама новца по више основа: нерегистровање промета гостију,неплаћање градске таксе, угоститељске и многе друге услуге се врше без издавања рачуна.

РЕШЕЊЕ: Све инспекције са републичког нивоа спустити на локални, даноноћне контроле вршити по унапред припремљеном плану и упутству о контролама свих утајивача.

 

4. УГОСТИТЕЉСТВО

Већ је познато колико не добијате рачуне у разним ресторанима, кафићима, пивницама, пицеријама. Или се добије рачун који у ствари уопште није рачун, на коме ситним словима пише: Молимо сачекајте рачун. То су „форе“ које су убацили програмери, врло лако се спречи утаја избацивањем такве опције из софтвера. Већ сам наводио примере да боље сендвичаре на ћошку, као и ресторани, дневно утаје од 100 па и више стотина евра што на годишњем нивоу даје од 30 до 100 хиљада евра утаје ПДВ-а. Примери великих сала које се издају за свадбе: често буде 200 до 500 гостију, мени кошта од 20 до 40 евра по особи, цех буде од 4 хиљаде евра до 10 или цак и 20 хиљада евра промета – а утајени ПДВ иде од 1 до 3 или 4 хиљаде евра само за један дан у том објекту – велике сале су најчешће сваки викенд оба дана заузете. А где су непријављени конобари, храна која кетерингом стиже из Рашке или Новог Пазара, фотографи са више хиљада фотографија по папреној цени, музичари који су обично чисти дивљаци.

300 МИЛИОНА ЕВРА ИЗНОСЕ УТАЈЕ У ТУРИЗМУ И УГОСТИТЕЉСТВУ.

 

5. ОБЕЗБЕЂЕЊЕ И ЧИСЋЕЊЕ ОБЈЕКАТА

Невероватно да радници у тим фирмама раде на неке уговоре од 2 месеца за плате од 16 до 17 хиљада дин., без пријаве на стаж, као нека обука – после добијају отказ. Тај новац иде на руке, без евидентирања. Кажу да има фирми које имају и по 500 радника на такве уговоре, а неке најјаче и до 2000 хиљаде радника. Нема пуно таквих фирми, врло лако би се идентификовале. Фирме за чишћење учествују на тендерима где нуде радника по цени од 25 хиљ. дин. месечно – такве фирме не пријављују раднике уопште, исплате првих месец – два, пар месеци не исплате плату и онда отпуштају раднике. Врло једноставно се провери свака фирма из ове бранше – провером склопљених уговора са наручиоцима посла. Законом о јавним набавкама државне фирме на тендерима прихватају најповољније понуде које најчешће дају фирме са највећим бројем ангажованих радника на црно.

Аустрија је добар пример како се борити против рада на црно: наручилац послова или инвеститор у чијем се простору нађу непријављени радници плаћа двоструко већу казну од извођача чији су радници затечени: наручилац послова је дужан да провери све раднике ангажоване у свом простору или објекту.

У агенцијама за обезбеђење и чишћење велики број ангажованих радника су пензионери. Како би се дала предност запошљавању младих пре пензионера, потребно је изједначити доприносе за пензионере са доприносима који се плаћају за све друге раднике чиме би пензионери изгубили предност над младима.

 

6. ПРОИЗВОДЊА И ПРОДАЈА ХРАНЕ

Обзиром да се у Србији највише новца троши за храну логично је да су утаје и највеће у продаји хране. Враћамо се поново на сендвичаре, пекаре, као и све друге који продају храну – ретко када ћете добити рачун. Такође и пиљаре где је већина робе продата на црно. Врло занимљиво да се у тим радњама роба набавља званично, прода на црно, у књигама се тренутно види несклад – АЛИ ДА ИМА КО ДА ПОГЛЕДА.

О пијацама да и не говоримо, сва роба се набавља на кванташким пијацама од препродаваца, нико нема користи, што је најгоре убијају са ценама оне продавнице које су у близини и хтеле би да раде легално. Кванташи су легло препродаваца. Еминентни професор са Пољопривредног факултета проценио је да нерегистрован промет хране досеже две милијарде евра.

РЕШЕЊЕ: Строга контрола свих продаваца пољопривредних производа, раздвојити произвођаче и накупце. Накупце увести у легалне токове. Спречити све пиљаре које се снабдевају на кванташима да продају храну у својим радњама без регистровања промета.

ПЕКАРЕ су посебна тема у оквиру продаје хране. Неозбиљна је изјава неких пекара да раде са губитком а од килограма брашна најчешће наплате и до 500 динара од направљених погачица и осталих производа – многе пекаре до прошле године нису биле у систему ПДВ-а, промет од 4 милиона су остваривале месечно. Тренутно 80% пекара је ван система ПДВ што говори да они раде скоро све на црно, од набавке сировина па све до продаје. Најчешће су и радници без пријаве.

Промет пшенице и брашна је 70 до 80% на црно, без пријаве промета (афера са празним силосима све говори). Како је могуће да хиљаде тона брашна пређе из легалне у нелегалну трговину а да ДРЖАВНЕ ИСНПЕКЦИЈСКЕ СЛУЖБЕ ТО НЕ ПРИМЕТЕ. Свака друга векна хлеба је произведена и продата на црно.

РЕШЕЊЕ: Брзе десетоминутне контроле у свим градовима, и по неколико пута у истим објектима са провером пазара, затечених радника и уговора о закупу.

 

7. БУВЉАЦИ

Најчувенији Панчевачки бувљак, комплетан промет робе на црно. Директор Пореске управе је почетком 2013. обишао ту пијацу, констатовао да је ТО СТРАШНО и ништа није урадио по том питању – у преводу је ПОДРЖАО такву продају. Слично је и на Новом Београду, ОТЦ је легло сиве продаје где су највећу корист имали рекеташи тржишни инспектори.

РЕШЕЊЕ: Брзе десетоминутне контроле у свим градовима, на свим буљвацима, по неколико пута дневно у истим објектима.

 

8. ТЕКСТИЛ – ПРОИЗВОДЊА И ПРОДАЈА

На бувљаке се ослања највише продаја ТЕКСТИЛА. О кинеским текстилима који доминирају сивом продајом да не причамо, превише је познато. Ту су и разни домаћи произвођаци: Пазарци са тексасом, Ариљци са својим вешом, разни други произвођачи рубља, постељина (ове робе на пијацама има у изобиљу, све на црно). Извор са царине тврди да стотине комбија дневно пређе преко границе са нерегистрованим количинама текстила.

 

9. ЦАРИНА КАО ИЗВОР РОБЕ НА ЦРНО

Из Асоцијације малих и средњих предузећа Милан Кнежевић је на конференцији за новинаре рекао да вредност робе која уђе из иностранства на царину, изађе 4 милијарде евра мања вредност – царина прокријумчари толико, податак који је изјавио пред директором Пореске управе Србије. О царини и њиховим системима се може причати до миле воље. Стручњаци из Пореске полиције су мишљења да треба упоредити све папире увозних роба који стижу у луке Пулу и Копар са папирима који се предају нашој царини (све увезене робе, највише из Кине).

Апсурдна је следећа рачуница: Од укупно наплаћеног ПДВ-а две трећине се наплати на увозу, једна трећина у земљи. Ако претпоставимо да увозници зарачунају просечну маржу од 50% добијамо комплетно наплаћени ПДВ у Србији само од увезене робе. А где је сав наплаћени ПДВ од продаје струје, телекомуникационих услуга, комуналних и свих других услуга, као и ПДВ од свих других домаћих производа? Остаје утајивачима!

 

10. ОТКУПЉИВАЧИ СЕКУНДАРНИХ СИРОВИНА, ВОЋА И ПОВРЋА

Откуп секундарних сировина са пумпањем количина и цена слузи за велика прања. Одувек су се преко откупа метала подизале и прале огромне количине кеша. Откуп свих врста воћа: малина, купина, јагода, вишања, шипурака, такодје. Посебна прича су откупљивачи млека – мање млекаре у унутрашњости које имају своју производњу качкаваља, меког сира и других млечних производа – робу ресторанима или мањим пиљарама без регистровања промета.

 

11. СПОРТ

О великим прањима приликом продаје спортиста и не треба причати, све је већ познато. Спортски савези су генератори сиве економије, а клубови извршиоци. У клубовима је само кеш у оптицају: чланарина, плаћање закупа по разним салама, ангажовање тренера, стипендије играча и играчица. Сва плаћања када су такмичења: судије, делегати и друга званична лица иду кеш на руке – савези не дозвољавају почетак утакмице ако нису измирене судије, признаница је доказ. Савезима треба забранити дотације свим клубовима који врше исплате личних примања без обрачунавања пореза по одбитку.

РЕСЕЊЕ: Сви савези који организују било које такмичење морају имати доказе о исплаћеним личним примањима са плаћеним порезом по одбитку.

 

12. ГРАЂЕВИНАРСТВО

Легло рада на црно, без пријаве радника. Још веће прање новца стеченог из свих претходних тачака. Врло лако се све открије. Најчешће се врши продаја станова и пословног простора плаћањем кешом, увек се приказује нижа цена од тржишне. Приликом вршења преноса Пореска управа Србије – део за пренос апсолутних права разрезује порез на пренос – једина корумпирана служба у Пореској управи (ПУ је, одговорно тврдим најнекорумпиранија служба у држави). На преносу службеници имају исту фору у свим градовима по Србији (у по неком граду су поштени службеници): разрежу 50 до 100% већу основицу, онда оштећени увек нађе везу, части 100 до 200 евра, добије решење које је опет 30% јаче од реалног – држава више добила, порезник задовољан, купац мање платио .

РЕСЕЊЕ: Приликом издавања грађевинске дозволе попунити анкету: а. Име инвеститора, б. извор финансирања, ц. објекат за продају или породична зграда, 4. ако је за продају да ли је вредност продаје преко 8 милиона дин., обвезник ПДВ – да или не. У току изградње контрола утрошеног материјала по пројектној документацији са доказима о набавци грађевинског материјала, провера извођача радова за ангажоване раднике – легално запослени или рад без пријаве.

 

13. ПРОИЗВОДЊА И ПРОДАЈА СТОЛАРИЈЕ

Производња столарије од ПВЦ-а, дрвета, алуминијума – најчешће се ради у кућним радионицама. Веће фирме које се баве производњом столарије снабдевају тачку 11., све кеш и на руке.

РЕШЕЊЕ: Стална провера свих увозника профила као и дистрибутера.

наставак….БОРБА ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ – УТАЈЕ ПО БРАНШАМА други део…

 

 

 

Драган Радовић

 

Пријаве за неиздавање фискалних рачуна 
011-3619 900

Аутоматска телефонска секретарица за пријаву неиздавања фискалних рачуна 
011-3620 932

 

 

Коментара: 0


# превоз буџет саобраћај избори фотографија сива економија Драган Радовић Врњачка Бања спортски савез Пореска Управа
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима