Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сива економија или зашто пропадaмо I део

rss

10.08.2014. Снага Народа

Слушајте забрањени интернет радио Снага Народа

Сива економија или зашто пропадaмо I део

Гостовање економисте Драгана Радовића одличног познаваоца пореске политике у емисији Гнев Србије на радију Снага народа почиње од првог сата и тридесет седмог минута (1:37:00)

Тема емисије сива економија, пореска политика, утаја пореза, (пара)државна мафија.

https://www.youtube.com/watch?v=rxVEwyWuGgg&list=UUoGcqWui9jExJCENgk6Er8Q

Корисни линкови:

http://www.makroekonomija.org/0-dragan-radovic/borba-protiv-sive-ekonomije-%E2%80%93-utaje-po-bransama/

http://www.makroekonomija.org/0-dragan-radovic/paradrzava/

Драган Радовић, економиста

Ауторски текст економисте Драгана Радовића.

Пореска управа Србије највећи кривац

Премијер Вучић је најавио велику борбу против сиве економије, као прву меру за излазак из економске кризе. Многи су изненађени зашто је баш ова мера на првом месту. У даљем тексту ћу вам појаснити како сам ја, Драган Радовић, економиста –привредник „главни кривац“ за увођење најављене БОРБЕ ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ.

У Србији када кажете да се треба борити против уништивача економије сви закукају како је то борба против најсиромаснијих, оних који су остали без посла и сада се боре на улициним и пијачним картонским тезгама, како би обезбедили голу егзистенцију својој породици. Како сам одавно схватио да је то перфидно пласирана заблуда, почео сам пре три године (после пуних седам година истраживања сиве економије) да доказујем следеће:

Највећа сива економија се обавља под плаштом легално основане фирме: оснујете фирму, вршите пријављену делатност, продајете робу и услуге без издавања рачуна (на црно), ангажујете раднике, без пријаве, и нико вас не контролише!

Процене најбољих познавалаца ове материје кажу да утаје пореза и доприноса на годишњем нивоу достижу три милијарде евра, обрт робе и услуга без пријављивања прихода прелазе десет милијарди евра. Питамо се: који то борци за голо преживљавање на картонским тезгама обрћу преко десет милијарди евра?

Званичници владе, економски експерти, НАЛЕД, угледни професори разних економских факултета кажу да је сива економија достигла ниво 31%, податак који је објавио ФРЕН на основу истраживања објављеног у Новом налазу. Ми, привредници, људи са „терена“ процењујемо да је ниво сиве зоне достигао 50% свеукупног обрта робе и услуга.

Доказ мојој тврдњи, о висини утаја на годишњем нивоу, су следећа сазнања:

1. Аутобуски превоз путника изврши утаје у висини од 80 мииона евра (ПДВ, порез на добит, порези и доприноси на зараде)

2. Туризам и угоститељство изврши утаје 300 милиона евра (ПДВ, радници на црно, порез на добит, туристицка такса).

3. Пекарска индустрија (70% брашна на црно, сваки други хлеб на црно, само 20% пекара је у систему ПДВ).

4. Грађевинарство нема тачне процене, јер се не зна да ли уопште има легалног рада (радници на црно, материјал на црно, продаја станова и пословног простора на црно).

5. Издавање станова и послованог простора – 400 хиљада станова и 100 хиљада локала без плаћања пореза на закуп (закуподавци наплате милијарду евра закупа, око 170 милиона евра утајеног пореза на закуп).

6. Игре на срећу – кладионице и коцкарнице – процена је 55 до 75 милиона евра утајених прихода без интернет клађења (уплате и исплате 80% на црно, радници без пријаве).

7. Производња алкохолних пића је 12 милиона литара, потрошња је 60 милиона литара – 80 % на црно (утаја ПДВ и акциза достиже 150 милиона евра без изгубљених доприноса због радника на црно).

8. Комуналне делатности (гробарска сива економија) је 80% на црно – (све погребне услуге и израда споменика).

9. Естрада, 90 милиона евра утаје – све на црно… Спорт – скоро све на црно….

И тако даље, још двадесетак бранши….

Више него јасан закључак се намеће зашто је на првом месту борба против сиве економије и наплата огромних утајених средстава. Ко то каже да нема новца за ПИО фондове, здравствене фондове, за лечење деце у иностранству? Ко то каже да се морају смањивати с муком зарађене пензије, јер нема новца? Ко то штити бахате утајиваче, криминалце, пераче новца, који огромне своте новца износе и троше ван граница наше земље?

Као сто видите драги грађани наше Србије, приказаним подацима доказао сам новој Влади да:
Новца за буџет има на сваком кораку, само га треба наплатити.

Ко је крив за огромне утаје: Пореска управа Србије је највећи кривац за катастрофално стање у буџету. Зато се намеће закључак да је свака реформа пореских прописа, без реформе пореске управе, осуђена на пропаст.

За www.koreni.rs

Драган Радовић


# превоз буџет Снага народа сива економија Драган Радовић Игре на срећу Пореска Управа
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима