Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Борба против сиве економије (7)

rss

27.08.2014. Драган Радовић

        Ударна “рука” у БОРБИ ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ треба да буде Пореска управа Србије. Много пута сам написао, јавно рекао, да је то најнекорумпиранија служба. И има кадар, стари добри из времена 90-тих година. На жалост, тај кадар је бачен на маргине. Најстручнији теренски инспектори врло често по разним прашњавим магацинима броје кутије шибица, кутије са неком другом робом, руковођење овом службом су препустили другима. Можда су и сами криви, ухлебљени добро, нису имали храбрости да укажу на разлоге све лошијих резултата службе. Опет на жалост, ти ДРУГИ су често борбеније млађе колеге, присталице разних странака, бивши комерцијалисти залутали због борбе за голу егзистенције у Пореску управу Србије, жељни руковођења. Као резултат таквих руководиоца имамо опште расуло у Пореској управи Србије. Са расулом испливавају и неке друге радње, криминалне.

        У последњих неколико година било је више хапшења припадника Пореске управе Србије. Пре пар година чули смо први пут да је један припадник пореске полиције тражила мито од 55 хиљада евра, ухапшена је у примопредаји дела новца. Инспектор (Р.В.) је већ била позната по својој осионости, ближи сарадници су вероватно и знали за склоност ка тражењу и узимању мита. Тражити од контролисаног лица 55 хиљада евра може само неко ко је ко зна колико пута пре тога узимао мање износе.

        Пре пар година било је још једно “звучније” хапшење. Начелница Пореске управе Србије подручне јединице
Лесковац покривала је највећу перачку ( тзв. Лесковачку) групу до сада ухваћену у Србији која је опрала 1,3 милијарде динара. Начелница је овог групи у два наврата (за 20% провизије) омогућила повратак (фиктивно обрачунатог) ПДВ у висини од скоро милион евра. Пре неколико месеци осуђена је првостепеном пресудом.

       Последњих дана прошле године ухапшен је још један припадник Пореске полиције Србије који је тражио мито од 10 хиљада евра како не би поднео кривичну пријаву против власника познате београдске кладионице. Ухапшен је у примопредаји траженог новца.

         Почетком марта ове године ухапшено је још два радника Пореске управе Србије из Чачка и Ивањице, директор филијале и службеник, омогућили су ивањичкој фирми продају робе у износу од 326 хиљада евра без обрачуна ПДВ.

           Пре пар дана ухапшена је још једна велика криминална група која је продајом секундарних сировина, као И продајом без обрачуна ПДВ, оштетила буџет за четири милиона евра. Неприказан приход достигао је две милијарде динара, све криминалне радње су обављене у период 2009-2012. У овом примеру долази до изражаја катастрофалан начин рада Пореске управе Србије, начин одабира фирми за контролу, због чега имамо велике криминалне радње неоткривене годинама. Или је и у овом случају директор неке подручне јединице знао да “зажмури у фото финишу”. Истрага ће открити све детаље.

         Из свега претходно изнетог долазимо до закључка да не треба веровати Пореској управи Србије! Нити пореској полицији те службе! Вероватно ће свима бити јасније зашто је на улици преко десет милијарди промета робе и услуга ван свих токова због чега буџет остане ускраћен за три милијарде евра ненаплаћених пореза и доприноса.

         Да не би само припадници Пореске управе били хапшени потрудио се директор Инспекције рада Србије, службе која од 700 хиљада радника на црно (који раде свакодневно) успела да открије нешто више од 5500 у целој 2013. години. Уважени директор је од власника једне фирме тражио мито од 30 хиљада евра, ухапшен је после примопредаје 15 хиљада евра. Тада се одмотало још једно клупко, мито у износу од 100 хиљада евра био је затражен од велике фирме за обезбеђење објеката, власник је био спреман да да 50 хиљада евра. Спекулише се да та спорна фирма за обезбеђење има неколико стотина радника на црно, чак и преко хиљаду; много је повољније дати мито него плаћати превисоке порезе и доприносе на зараде.

              Стигосмо и до тржишне инспекције, најозлоглашеније међу трговцима. Мито који инспектори тих служби узимају спада у “мање вредности” због чега се сматрају “обавезним поклоном”. После силних мањих поклона, пре 8 година, окуражени припадници те службе у Смедереву (начелник и два инспектора) одузели су легално увезено гвожђе у количини од преко 700 тона једној фирми из Лесковца, препродали упола цене после само пар дана, оштетивши власника за преко 500 хиљада евра. Врло брзо су ухапшени, начелник је осуђен на само неколико месеци затвора јер “први пут” врши кривично дело и “породичан је човек”. Врло лепу поруку је судство послало криминалцима, све вам је дозвољено ако сте породичан човек. „ И само једном имате право украсти.“ Овом пресудом три криминалца су кажњена за препродају робе упола цене, за незаконито одузимање нису, подржава их пуних 8 година Министарство трговине. Све време Врховни суд враћа (пет пута) предмет на поновно одлучивање како би се неправда нанета уништеном привреднику исправила.

        Саобраћајни инспектори најелегантније узимају мито. За њих аутобуси сами себе возе, путника у њима и нема, за пређену километражу по Србији и Европи не троше гориво – нејасно је само где власници таквих фирми стварају вишак новца за мито који је приближан најмањем двоцифреном броју у хиљадама евра (до 10 хиљада, не мање од пет хиљада евра).

         Шта рећи о санитарним, фитосанитарним, многим другим инспекцијама, а да не буде иста прича као у претходним примерима?

          ПРИНЦИП ЈЕ ИСТИ СВЕ СУ ОСТАЛО НИЈАНСЕ!

        Просто не знам како ће, боље речено с ким ће, Влада да се избори у БОРБИ ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ, КОРУПЦИЈЕ И КРИМИНАЛА.

 

За www.koreni.rs

Драган РАДОВИЋ

 

 

 

 

Пријаве за неиздавање фискалних рачуна 
011-3619 900

Аутоматска телефонска секретарица за пријаву неиздавања фискалних рачуна 
011-3620 932

 

 


# буџет саобраћај избори Драган Радовић Пореска Управа ко је ко
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима