Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нема места за сву децу у вртићима

rss

15.09.2010. Извор: aleksinac.org

Недовољно места за целодневни боравак деце у Установи за предшколско васпитање и образовање “Лане” представља хроничан проблем ове установе и општине Алексинац.

Ове године на листи чекања било је око 250 малишана.

Нема места за сву децу у вртићима

“Дуги низ година пријем деце у наш установу представља горући проблем јер постојећи смештајни капацитет не задовољава потребе родитеља на нивоу нашег града. Ове године, број деце на листи чекања, од 200, успели смо да сведемо на свега 50. Што се припремног предшколског програма тиче, у могућности смо да примимо још деце.” – изјавила је директорка Установе за децу “Лане”, Аница Павловић.

Закон о предшколском васпитању и образовању који је ступио на снагу априла ове године, а који предвиђа смањење нормативе, додатно је увећао већ постојеће проблеме ове установе.

Родитељи који не упишу дете у државно обданиште принуђени су да ангажују дадиље или да децу дају на чување у приватним играоницама и вртићима, што знатно више оптерећује кућни буџет. Како би се смањио број деце са листе чекања, у складу са законом, локална самоуправа општине Алексинац, на захтев руководства дечије установе Лане, дозволила је упис 20 посто више деце од нормативе.

Приоритет за пријем за целодневни боравак у Установи за предшколско васпитање и образовање “Лане” имају пре свега деца са посебним потребама, деца из хранитељских породица и из осетљивих категорија.

“Дечија установа Лане има визију проширења капацитета ове установе. У вези с тим, урађен је пројекат за адаптацију поткровља у главном објекту у Мишићевој улици. У плану је и доградња објекта у Буцековој улици финансијским средствима грчког синдиката АДЕДИ. Такође смо конкурисали код Министарства просвете за пројекат под називом Унапређење предшколског васпитања и образовања у Србији.” – истиче директорка ове установе, Аница Павловић, која је на крају додала да је нови мото дечијег вртића Лане “Вртић по мери деце и родитеља, вртић без листе чекања”.

Коментара: 0


# деца вртић Аница Павловић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима