Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nema mesta za svu decu u vrtićima

rss

15.09.2010. Izvor: aleksinac.org

Nedovoljno mesta za celodnevni boravak dece u Ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje “Lane” predstavlja hroničan problem ove ustanove i opštine Aleksinac.

Ove godine na listi čekanja bilo je oko 250 mališana.

Nema mesta za svu decu u vrtićima

“Dugi niz godina prijem dece u naš ustanovu predstavlja gorući problem jer postojeći smeštajni kapacitet ne zadovoljava potrebe roditelja na nivou našeg grada. Ove godine, broj dece na listi čekanja, od 200, uspeli smo da svedemo na svega 50. Što se pripremnog predškolskog programa tiče, u mogućnosti smo da primimo još dece.” – izjavila je direktorka Ustanove za decu “Lane”, Anica Pavlović.

Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju koji je stupio na snagu aprila ove godine, a koji predviđa smanjenje normative, dodatno je uvećao već postojeće probleme ove ustanove.

Roditelji koji ne upišu dete u državno obdanište prinuđeni su da angažuju dadilje ili da decu daju na čuvanje u privatnim igraonicama i vrtićima, što znatno više opterećuje kućni budžet. Kako bi se smanjio broj dece sa liste čekanja, u skladu sa zakonom, lokalna samouprava opštine Aleksinac, na zahtev rukovodstva dečije ustanove Lane, dozvolila je upis 20 posto više dece od normative.

Prioritet za prijem za celodnevni boravak u Ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje “Lane” imaju pre svega deca sa posebnim potrebama, deca iz hraniteljskih porodica i iz osetljivih kategorija.

“Dečija ustanova Lane ima viziju proširenja kapaciteta ove ustanove. U vezi s tim, urađen je projekat za adaptaciju potkrovlja u glavnom objektu u Mišićevoj ulici. U planu je i dogradnja objekta u Bucekovoj ulici finansijskim sredstvima grčkog sindikata ADEDI. Takođe smo konkurisali kod Ministarstva prosvete za projekat pod nazivom Unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji.” – ističe direktorka ove ustanove, Anica Pavlović, koja je na kraju dodala da je novi moto dečijeg vrtića Lane “Vrtić po meri dece i roditelja, vrtić bez liste čekanja”.


# deca sindikat vrtić Anica Pavlović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima