Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Синдикат просветара тражи прелазак на онлајн наставу

rss

27.01.2022. Јужне вести

Подаци до којих је анкетом дошао Синдикат просветних радника Ниша показују да је преко 800 ђака и око 200 наставника у 44 нишке школе заражено ковидом. Кажу да им је већ тешко да организују наставу и да су зато покренули иницијативу да школе пређу на онлајн наставу.

Фото: архива

Том иницијативом од Уније просветних радника Србије траже да од Министарства просвете захтева да се настава организује онлајн.

Председник нишког Синдиката просветних радника Владан Ћирић каже да број заражене деце и запослених у школама, као и број оних који су у изолацији, стално расте.

Анкета коју смо спровели, а која обухвата 44 школе, показала је јуче да има око 800 заражених ђака и преко 150 заражених наставника. Данас је већ више од 200 наставника заражено, стално се повећавају бројке - наводи Ћирић.

Напомиње да су бројке вероватно и веће јер има још школа које нису обухваћене анкетом.

Званичне информације о броју заражених и о ситуацији у школама новинари Јужних вести затражили су од начелника Школске управе Ниш, али из Министарства није стигло одобрење за разговор с њим.

Да је већ сада тешко организовати наставу и да ће за неких недељу дана то бити још теже каже Гордана Арсић из нишког Синдиката

Зато смо предложили да се пређе на онлајн наставу бар једно две недеље док ови таласи прођу, док се мало смири ситуација, јер министар при доношењу одлуке да кренемо у непосредну наставу ниједног тренутка не спомиње просветне раднике. Позива се на број заражених ученика и само му је то важно - објашњава Арсић.

Додаје да је у неким школама короном заражено више наставника који предају исти предмет и да то додатно отежава ситуацију јер не могу да мењају једни друге.

Уочавам разлику између неприсутности деце на часу и пријављених случајева ковид позитивних. Зато изражавам сумњу у званичне бројеве које смо чак и ми скупили, а које дефинитивно не монтирамо - закључује Арсић.

Подсетимо, Тим за школе одлучио је да се након зимског распуста сви ђаци од првог до четвртог разреда основних школа врате у учионице, а да старији основци и средњошколци наставу прате по комбинованом моделу, који подразумева часове онлајн и у школама, као и поделе на групе.

Извор


# деца синдикат настава Министарство просвете просвета ђаци коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима