Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ideja o e-ocenama potekla od učenika

rss

15.01.2013. Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Zahvaljujući elektronskom dnevniku roditelji mogu svakodnevno da imaju uvid u rad i ocene svoje dece u školi. U "Aleksinačkoj gimnaziji" program se uspešno sprovodi već 2 godine, a uskoro bi mogao postati praksa i u niškim školama.

Ideja o e-ocenama potekla od učenika

U Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” program e-ocenjivanja biće predstavljen sutra u 12 č, a pezentacija Elektronskog dnevnika svim niškim školama organizuje se 2. februara u 11 č u Regionalnom centru.

Poznato je da ima učenika koji često vole da sakriju po koju ocenu od roditelja i odlože neprijatnost dok se situacija ne promeni, ali očigledno da ima i onih kojima je svakodnevni uvid roditelja u njihovo ponašanje i rad značajno.

Bivši učenik "Aleksinačke gimnazije", a sada student druge godine Elektronskog fakulteta spada u ovu drugu grupu. Na njegovu inicijativu a u saradnji sa profesorom računarstva i informatike, Nebojšom Lazarevićem, pre 2 godine, u "Aleksinačkoj gimnaziji" počelo je da funkcioniše elektronsko ocenjivanje.

„Bivši učenik naše škole je došao na tu ideju jer njegovi roditelji, zbog posla u Nišu, nisu mogli blagovremeno da dolaze u školu i na roditeljske sastanke. On je imao tu odgovornost i predložio je da im uvid u njegove ocene omogućimo elektronskim putem. Ja sam prepoznao tu ideju i onda smo zajedničkim radom i zalaganjem došli do projekta elektronskih ocena“, kaže Nebojša Lazarević.

Iskustvo je pokazalo da je nakon toga uspeh učenika postao bolji, a povećana je i disciplina u školi.

„Roditelji od tada 24 sata mogu da imaju uvid u ocene i izostanke svoje dece. I nama profesorima rad je olakšan. Na kvalifikacionim periodima profesori mogu dobiti proseke i statističke podatke, a na kraju školske godine mogu odštampati svedočanstva, ispisnice za potrebe đaka, ili bilo koje druge podatke koje imamo. U napomenama se može videti i da li je učenik pohvaljen ili ukoren“, objašnjava Lazarević.

Zahvaljujući tome komunikacija između roditelja i škole podignuta je na viši nivo. Iako je i bilo negodovanja na početku od strane nekih učenika, sada su se već navikli, a znajući da roditelji svakodnevno imaju uvid u njihovo ponašanje i uspeh u školi odgovornije se ponašaju i prema drugima, a i prema sebi.

Elektronski dnevnik je dostupan na sajtu škole, ali samo roditeljima i nastavnicima koji imaju šifru.

„Aplikacija je tako koncipirana da imamo nivoe zaštite, tj. nivoe upotreb . Roditeljski nalog, nakon registracije, koja je jedinstvena, unikatna, omogućuje da se samo određeni učenik, odnosno podaci samo deteta tog roditelja prikažu u vidu elektronskog dnevnika“, rekao je za City radio profesor računarstva i informatike, Nebojša Lazarević.

U Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” ovaj program biće predstavljen sutra u podne. Profesor informatike u niškoj gimnaziji, Dragan Ilić, kaže da se u Sremcu već 10 godina intenzivno koriste internet sistemi za prikupljanje podataka o ocenama učenika i to se radi 2 puta godišnje, odnosno na kraju svakog polugodišta. Takođe, koristi se i sistem za elektronsko učenje koje je značajno za rad učenika, jer šta god urade odmah dobiju povratnu informaciju o tome.

„Nismo imali elektronsko ocenjivanje u obliku koji ima "Aleksinačka gimnazija". Smatram da je to dobro, naročito zbog vremena u kojem živimo i u kojem se informatičke tehnologije brzo menjaju. Korisno je i pozitivno da roditelji i učenici u svakom trenutku mogu da vide ocene i druge važne podatke o sistemu učenja“, kaže Dragan Ilić.

Sutra u Gimnaziji Stevan Sremac, a 2. februara i u Regionalnom centru za profesionalnih razvoj zaposlenih u obrazovanju, profesori niških škola moći će detaljnije da se upoznaju sa sistemom elektronskog ocenjivanja koje se osim u "Aleksinačkoj gimnaziji" praktikuje i u osnovnim školama u Ražnju i Merošini.


# škole Nebojša Lazarević e-ocene e-dnevnik dnevnik Aleksinačka gimnazija Stevan Sremac
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima