Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Епидемија стомачног грипа у Дому Кулина

rss

18.03.2016. Блиц

У Дому за смештај одраслих лица Кулина у Алексинцу избила је епидемија стомачног грипа од ког је оболело 14 штићеника ове установе

Епидемија стомачног грипа у Дому Кулина

Како је потврђено за "Блиц" епидемија је избила у среду после подне, а истог дана је преминуо и један штићеник Дома.

Тај смртни случај забележен је у седам сати изјутра, али он није имао никакве везе са епидемијом, потврдио је за "Блиц" директор дома Кулина Војкан Станојевић.

"Тачно је да је дошло до епидемије дијареје која је избила средином недеље. Такође је тачно да су два штићеника Дома преминула у протеклом периоду, али обе смрти су се догодиле пре избијања епидемије, и немају везе са њом", рекао је Станојевић за "Блиц", додавши да не може да каже тачан разлог због чега је преминуо штићеник.

"Не знам од чега је преминуо штићеник. Епидемија је примећена истог дана у 14 часова, не могу да кажем ни једно ни друго, ја нисам лекар него магистар социолошких наука. Не знам од чега је преминуо пацијент. Све релевантне државне службе су упознате па ће оне утврдити", каже Станојевић.

Он каже да не зна шта је изазвало стомачне тегобе код дела корисника али да је одмах обавештен институт за заштиту здравја и епидемиолози.

"Сви оболели су са другог спрата павиљона 'Пинк', док на првом спрату нема оболелих. Храна долази из централне кухиње а у другим деловима дома нема оболелих. Хигијена у дому на највишем нивоу на којем би нам позавиделе и многе болнице, тако да то није узрок стомачних тегоба. Да ли је епидемија И шта је узрок утврдиће епидемиолози. Чекамо резултате. Да ли је неки вирус, не знамо још", каже Станојевић.

Он каже да нема нових случајева дијареје код штићеника.

У дому се налази 316 особа са тешким сметњама у развоју, од којих су половина теже или тешко покретни. Сви штићеници су пунолетни.

Он је потврдио да је једна штићеница Дома преминула је од последица тумора дебелог црева још у јануару, док се други смртни случај десио у току прошле недеље.


# дом зараза здравље Кулина епидемија Војкан Станојевић стомачни грип Дом Кулина
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима