Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Испитују се узроци инфекције у Дому Кулина

rss

20.03.2016. Танјуг, Б92

Нема нових случајева стомачне инфекције код штићеника дома за смештај деце и одраслих теже и тешко ометених у развоју Кулина у Алексинцу, а у ту установу упућене су све надлежне инспекције и анализе ће бити готове почетком следеће недеље

Малина Митић

Један од корисника, преминуо је због дуге и тешке болести која нема везе са овом епидемијом.

У дом у Кулини упућене су све надлежне инспекције а анализе ће бити готове, почетком следеће недеље.

Након што је пацијент преминуо средином недеље, рано ујутру истог дана, код 14 штићеника првог спрата павиљона Пинк, појавили су се слични симптоми, стомачне тегобе и дијареја. Пацијенти који су смештени у овом павиљону, углавном су непокретни, а њихов лош имунитет испровоциран је разним факторима.

Лекар интерниста у дому Кулина, Малина Митић, рекла је за Б92 да су сви пацијенти у добром општем стању и да се испитују сви узроци болести.

"Послата је храна и вода на анализу, послата је столица на анализу, биохемија, лабораторија то је већ у току. Сумња се на неку цревну заразну инфекцију", додала је она.

Како истичу у тој установи, није реч о епидемија великих размера и већина корисника нема изражене симптоме, а три корисника са тежом клиничком сликом, истог дана су збринути у установи.

"Сви пацијенти су данас у добром општем стању, сви узроци болести се испитују, послата је храна и вода на анализу, послата је столица на анализу, биохемија, лабораторија то је већ у току. Сумња се на неку цревну заразну инфекцију", додала је Малина.

Симптоми су се код 14 штићеника појавили редином недеље, праћени стомачним тегобама и дијарејом.

Павиљон "Пинк"

Пацијенти који су смештени у овом павиљону, углавном су непокретни.

Предузете су све мере, а дом Кулина добио је предлог мера за сузбијање епидемије. Резултати анализа очекују се почетком следеће недеље.

Из санитарне инслекције Министарства здравља, потврдили су нам да су из дома истог дана пријавили епидемију и да су у Кулини, одмах упућене све надлежне инспекције.

За сада се сумња да је у питању епидемија Етероколитиса, коју карактерише групно обољење које се манифестује дијарејом коју мозе да изазове више узрока. Предузете су све мере а дом Кулина добио је предлог мера за сузбијање епидемије.

Резултати анализа очекују се почетком следеће недеље. У Дому за смештај деце и одраслих лица теже и тешко ометених у развоју Кулина, тренутно борави 313 корисника и 18 радних терапеута.


# дом зараза Кулина инфекција стомачни грип Дом Кулина Малина Митић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима