Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Дому у Кулини дониран апарат за лабораторију и кревет за купање

rss

25.01.2019.

За анализе крви и урина особа смештених у Дому у Кулини, које осим тешког степена ометености у развоју имају и друге тешке здравствене проблеме, сада лабораторија ове установе неће користити превазиђени апарат, нити ручно прати епрувете, а корисници неће бити слати у Алексинац. Дому за смештај одраслих дониран је биохемијски анализатор, као и кревет за купање лежећих пацијента и три медицинска душека.

Нови апарат омогућио брже и квалитетније анализе; фото: Хелп

Према речима директора Дома Кулина Војкана Станојевића ова донација организације “Хелп” вредна 1,6 милиона динара пуно ће значити, како самим корисницима, тако и радницима да лакше и брже брину о њима.

Напомиње да на годишњем нивоу лабораторија Дома уради око 7.000 анализа, те да ће сада то радити брже и квалитетније.

Сада можемо много комотније, брже и много исправније да радимо анализе. Наиме, имали смо стари апарат који је давно превазиђен, а епрувете су се прале ручно што значи да је увек постојала шанса за грешку. Осим тога, раније би за анализе значило да се корисник вози у Алексинац, што је 52 километра у оба правца, плус ангажовање возача и једног или два пратиоца - каже директор Станојевић.

Добили су и кревет за купање непокретних пацијената, а директор напомиње да би им пуно значило када би их имали још, јер имају пуно тешко покретних корисника.

Следећа техничка помоћ која нам је потребна јесте нови порталб рендген апарат, јер овај који имамо је из 1985. године и користи застарелу технологију, а хемикалије је тешко наћи. Ове године смо урадили само 80 снимака и више је био у квару него што је био исправан - објашњава Станојевић.

Дом Кулина је установа у којој су смештене одрасле особе ометене у менталном развоју, степена теже и тешке менталне ометености.

Извор: Јужне вести

Коментара: 0


# Кулина Војкан Станојевић Јужне вести Дом Кулина
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима