Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Завршни ударац НБС – или како опљачкати 80 хиљада корисника стамбених кредита

rss

20.08.2015. Драган Радовић, Ронин

Јоргованка Табаковић – Лепо сам рекла да не треба да се узимају кредити, да не треба да се једе, пије вода, дише…(Фото: фб)

Пише: Драган Радовић

„НБС РАЗОЧАРАЛА БАНКАРЕ: Референтна каматна стопа пала на 5,5 одсто“ објавио је Курир на насловној страни 14.08.2015.г.

Браво за гувернера НБС Јоргованку Табаковић! Смањењем референтне каматне стопе, по законима тржишта, банке би требало да смање каматне стопе на своје производе, кредите које пласирају привредницима и грађанима.

ТО СЕ НЕЋЕ ДОГОДИТИ!

Зашто, немамо одговор. У Србији као да не постоје закони тржишта! Потез НБС са скидањем референтне каматне стопе је изненадио многе, јер је пре само петнаестак дана гувернерка дала сасвим супротно упозоравајуће обавештење свима који планирају узимање дугорочних девизних кредита, да ће камате расти! Шта се овде дешава, да ли стање на тржишту налаже смањење каматних стопа, или повећање?

Намеће се само један закључак: у Србији не постоје закони тржишта, већ само закони преваре! Једини циљ банака је како да преваре што више клијената, како да остваре максимални приход уз минимална улагања. Све уз свесрдну помоћ НБС.

У 2015.г. банкарски сектор је у паду са пласманом свих кредита, најгора ситуација је код дугорочних стамбених кредита где банке највише зарађују. Разлози су познати: многи привредници су кредитно презадужени и не могу враћати садашње, нити узимати нове кредите, други су у блокади, трећи су банкротирали. Грађани су такође презадужени, како потрошачким, тако и стамбеним кредитима.

Узимање дугорочних стамбених кредита је више него преполовљено, грађани се не смеју задуживати због многих разлога: несигурност у очувању радног места, смањење зарада у приватном сектору, смањење зарада у јавном сектору, велики пад свих привредних активности. Из претходно описаног стања се види да је за банке лоша будућност.

Триковима попут смањења референтне каматне стопе и „НБС је разочарала банке“ треба одређене групације да се преваре, убеде да (нпр.) купе стан.

Циљна група су новозапослени страначки кадрови којих има више десетина хиљада, млади и надобудни, често запослени на местима где ће имати привилегију добијања мита! Е баш ти ће се залетети, узеће кредите, неће се плашити за дуги рок отплате јер ће њихова странка владати вечито у Србији (брале)!.

Тренутно имамо приближно 80 хиљада корисника стамбених кредита, можемо рећи 80 хиљада породица.

Већ више година се врши притисак на НБС да изврши девалвацију динара, извозници су најгласнији, као разлог се наводи прејак динар који дестимулише извоз. Јак динар одговара увозничком (тајкунском) лобију који не дозвољава девалвацију због чега је Србија преплављена робом из иностранства. Реално посматрајући, оба лобија су зло за Србију у овом тренутку. Увознички лоби коме није на првом месту увоз због прејаког динара, већ због заобилажења царине и увоза робе на црно. По изјави Милана Кнежевића на конференцији за новинаре у Медија центру 19.08.2013.г., у присуству руководства Пореске управе Србије на челу са тадашњим директором Иваном Симичем, са Царине изађе четири милијарде евра мање робе (прокријумчари се, не оцарини) него што пристигне на царињење. Само утаја ПДВ-а на увозу је 20% што даје астрономских 800 милиона евра штете буџету, корист увозницима, утајивачима! Спречавањем криминала на Царини увознички лоби значајно би смањио увоз.

Извознички лоби тражи девалвацију, по њима курс динара према евру треба да буде 150 д0 160 динара!

Шта би се догодило ако би НБС девалвирала динар?

ЕПС би одмах тражио усклађивање цене са новим курсом, нафтна индустрија такође. За њима сва јавна предузећа би повећала цене, храна и сва друга роба би поскупела што би у потпуности анулирало жељене ефекте девалвације. Увознички лоби поново би тражио девалвацију, све би кренуло стазама 1992. и 1993. године, тада смо преживели некако, неизвесно је како би преживели следећи пут хиперинфлацију. Како би се понашао банкарски сектор у условима девалвације? Трљали би руке! Већина од 80 хиљада кредитно задужених грађана не би имали услова да наставе са отплатом кредита, банке би тренутно активирале хипотеку.

Баш такав сценарио прижељкују финансијски лешинари! На жалост, они не раде на „жеље“, већ на јасно зацртаним плановима како да остваре своје циљеве. У њиховим плану је да 80 хиљада задужених плаћају што дуже обавезе, када буду исцрпљени наступа притисак на НБС да изврши девалвацију. НБС, као што знате све ради по налогу ММФ и белосветских финансијских моћника, урадиће све што се од ње тражи!

Јогованка Табаковић може бити гувернер до краја мандата садашње Владе, негде до средине 2018.г. Девалвација може уследити средином 2017. године, кредитно задужени грађани ће се борити још пар месеци, чак 60% до 70% неће успети и банке ће активирати хипотеке. Уколико грађани буду показали жилавост у измирењу обавеза, уследиће нова девалвација и паритет динара ће бити 200 дин. за један еуро што ће дефинитивно донети победу банкама, хипотеке ће бити активиране.

Исту судбину доживеће и презадужени привредници, њихове хипотеке ће променити власнике. Банкама одузете некретнине уопште не требају, купца већ имају што говори да се све претходно написано ради плански.

***Крајем прошле године дневни листови (нпр. Блиц 03.11.2014.) објавили су вест да ће амерички фонд Голдман Сакс откупити све заплењене некретнине у Србији. Све замишљено мора да се спроведе пре смене Јоргованке Табаковић, до средине 2018.г.


Пажња – економске убице и лешинари!!! (Фото: фб)

ПАЖЊА!!! Не дозволите да вас завара наслов у Куриру! Поставља се питање: зашто је Јоргованка Табаковић пре две недеље упозорила све који би да се задуже на дуги рок да ће камата имати тренд раста?

Само један одговор постоји, да би имала алиби: „на време САМ упозорила грађане да обрате пажњу приликом узимања кредита….“, да се не деси као када је било задуживања у швајцарцима 2008.г. тада нико није упозорио грађане. На све мисле преваранти!!! Сада ће многи схватити зашто Влада потенцира мере штедње, мере на којима и ММФ инсистира.

Невероватно је да годинама нико не ради на сузбијању сиве економије у којој су изгубљени буџетски приходи преко три милијарде евра!

Ако би се сузбила сива економија, утајени новац слио у државну касу, морале би се повећати пензије, плате свим јавним службеницима, сви задужени би са лакоћом отплатили своје стамбене кредите

Сада је још јасније зашто Влада инсистира на отпуштању радника из јавног сектора, јер је ту било мајвише страначки запослених на добрим радним местима, са добром платом, баш оних који су највише задужени стамбеним хипотекарним кредитима. Иста циљна група која и сада треба да се задужи новим кредитима!

У противном 60 хиљада хипотека ће бити одузето, са просечним задужењем од 50 хиљада евра, џелати ће бити богатији за преко три милијарде евра у некретнинама.

Како задужени да се исчупају из пакленог плана или да штету коју ће претрпети сведу на најмању могућу меру?

Само максималном штедњом и превременом отплатом што већег дела остатка кредита може се ублажити паклени план финансијских хоштаплера, зато порука свима који имају кредите у страној валути:

„Грађани и привредници, апелујем на вас, упозоравам вас, МОЛИМ ВАС, штедите максимално, покушајте у наредном периоду да отплатите што више обавеза према банкама! Само тако ћете се спасити, други излаз не постоји.

 

Амерички фонд „нема душу“. Сетите се светске кризе 2008.г., они су у својој земљи отели више милиона некретнина!!!

 

 

Потоп за сиротињу и глупандере, док ГС “сигурно плови” океанима финансијских превара и крађа!!! (Илустрација: фб)

 

 


# Александар Вучић јавна предузећа зеленашење сива економија Драган Радовић ММФ Јоргованка Табаковић Кредити привредни криминал корупција
@avucic @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима