Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Završni udarac NBS – ili kako opljačkati 80 hiljada korisnika stambenih kredita

rss

20.08.2015. Dragan Radović, Ronin

Jorgovanka Tabaković – Lepo sam rekla da ne treba da se uzimaju krediti, da ne treba da se jede, pije voda, diše…(Foto: fb)

Piše: Dragan Radović

„NBS RAZOČARALA BANKARE: Referentna kamatna stopa pala na 5,5 odsto“ objavio je Kurir na naslovnoj strani 14.08.2015.g.

Bravo za guvernera NBS Jorgovanku Tabaković! Smanjenjem referentne kamatne stope, po zakonima tržišta, banke bi trebalo da smanje kamatne stope na svoje proizvode, kredite koje plasiraju privrednicima i građanima.

TO SE NEĆE DOGODITI!

Zašto, nemamo odgovor. U Srbiji kao da ne postoje zakoni tržišta! Potez NBS sa skidanjem referentne kamatne stope je iznenadio mnoge, jer je pre samo petnaestak dana guvernerka dala sasvim suprotno upozoravajuće obaveštenje svima koji planiraju uzimanje dugoročnih deviznih kredita, da će kamate rasti! Šta se ovde dešava, da li stanje na tržištu nalaže smanjenje kamatnih stopa, ili povećanje?

Nameće se samo jedan zaključak: u Srbiji ne postoje zakoni tržišta, već samo zakoni prevare! Jedini cilj banaka je kako da prevare što više klijenata, kako da ostvare maksimalni prihod uz minimalna ulaganja. Sve uz svesrdnu pomoć NBS.

U 2015.g. bankarski sektor je u padu sa plasmanom svih kredita, najgora situacija je kod dugoročnih stambenih kredita gde banke najviše zarađuju. Razlozi su poznati: mnogi privrednici su kreditno prezaduženi i ne mogu vraćati sadašnje, niti uzimati nove kredite, drugi su u blokadi, treći su bankrotirali. Građani su takođe prezaduženi, kako potrošačkim, tako i stambenim kreditima.

Uzimanje dugoročnih stambenih kredita je više nego prepolovljeno, građani se ne smeju zaduživati zbog mnogih razloga: nesigurnost u očuvanju radnog mesta, smanjenje zarada u privatnom sektoru, smanjenje zarada u javnom sektoru, veliki pad svih privrednih aktivnosti. Iz prethodno opisanog stanja se vidi da je za banke loša budućnost.

Trikovima poput smanjenja referentne kamatne stope i „NBS je razočarala banke“ treba određene grupacije da se prevare, ubede da (npr.) kupe stan.

Ciljna grupa su novozaposleni stranački kadrovi kojih ima više desetina hiljada, mladi i nadobudni, često zaposleni na mestima gde će imati privilegiju dobijanja mita! E baš ti će se zaleteti, uzeće kredite, neće se plašiti za dugi rok otplate jer će njihova stranka vladati večito u Srbiji (brale)!.

Trenutno imamo približno 80 hiljada korisnika stambenih kredita, možemo reći 80 hiljada porodica.

Već više godina se vrši pritisak na NBS da izvrši devalvaciju dinara, izvoznici su najglasniji, kao razlog se navodi prejak dinar koji destimuliše izvoz. Jak dinar odgovara uvozničkom (tajkunskom) lobiju koji ne dozvoljava devalvaciju zbog čega je Srbija preplavljena robom iz inostranstva. Realno posmatrajući, oba lobija su zlo za Srbiju u ovom trenutku. Uvoznički lobi kome nije na prvom mestu uvoz zbog prejakog dinara, već zbog zaobilaženja carine i uvoza robe na crno. Po izjavi Milana Kneževića na konferenciji za novinare u Medija centru 19.08.2013.g., u prisustvu rukovodstva Poreske uprave Srbije na čelu sa tadašnjim direktorom Ivanom Simičem, sa Carine izađe četiri milijarde evra manje robe (prokrijumčari se, ne ocarini) nego što pristigne na carinjenje. Samo utaja PDV-a na uvozu je 20% što daje astronomskih 800 miliona evra štete budžetu, korist uvoznicima, utajivačima! Sprečavanjem kriminala na Carini uvoznički lobi značajno bi smanjio uvoz.

Izvoznički lobi traži devalvaciju, po njima kurs dinara prema evru treba da bude 150 d0 160 dinara!

Šta bi se dogodilo ako bi NBS devalvirala dinar?

EPS bi odmah tražio usklađivanje cene sa novim kursom, naftna industrija takođe. Za njima sva javna preduzeća bi povećala cene, hrana i sva druga roba bi poskupela što bi u potpunosti anuliralo željene efekte devalvacije. Uvoznički lobi ponovo bi tražio devalvaciju, sve bi krenulo stazama 1992. i 1993. godine, tada smo preživeli nekako, neizvesno je kako bi preživeli sledeći put hiperinflaciju. Kako bi se ponašao bankarski sektor u uslovima devalvacije? Trljali bi ruke! Većina od 80 hiljada kreditno zaduženih građana ne bi imali uslova da nastave sa otplatom kredita, banke bi trenutno aktivirale hipoteku.

Baš takav scenario priželjkuju finansijski lešinari! Na žalost, oni ne rade na „želje“, već na jasno zacrtanim planovima kako da ostvare svoje ciljeve. U njihovim planu je da 80 hiljada zaduženih plaćaju što duže obaveze, kada budu iscrpljeni nastupa pritisak na NBS da izvrši devalvaciju. NBS, kao što znate sve radi po nalogu MMF i belosvetskih finansijskih moćnika, uradiće sve što se od nje traži!

Jogovanka Tabaković može biti guverner do kraja mandata sadašnje Vlade, negde do sredine 2018.g. Devalvacija može uslediti sredinom 2017. godine, kreditno zaduženi građani će se boriti još par meseci, čak 60% do 70% neće uspeti i banke će aktivirati hipoteke. Ukoliko građani budu pokazali žilavost u izmirenju obaveza, uslediće nova devalvacija i paritet dinara će biti 200 din. za jedan euro što će definitivno doneti pobedu bankama, hipoteke će biti aktivirane.

Istu sudbinu doživeće i prezaduženi privrednici, njihove hipoteke će promeniti vlasnike. Bankama oduzete nekretnine uopšte ne trebaju, kupca već imaju što govori da se sve prethodno napisano radi planski.

***Krajem prošle godine dnevni listovi (npr. Blic 03.11.2014.) objavili su vest da će američki fond Goldman Saks otkupiti sve zaplenjene nekretnine u Srbiji. Sve zamišljeno mora da se sprovede pre smene Jorgovanke Tabaković, do sredine 2018.g.


Pažnja – ekonomske ubice i lešinari!!! (Foto: fb)

PAŽNjA!!! Ne dozvolite da vas zavara naslov u Kuriru! Postavlja se pitanje: zašto je Jorgovanka Tabaković pre dve nedelje upozorila sve koji bi da se zaduže na dugi rok da će kamata imati trend rasta?

Samo jedan odgovor postoji, da bi imala alibi: „na vreme SAM upozorila građane da obrate pažnju prilikom uzimanja kredita….“, da se ne desi kao kada je bilo zaduživanja u švajcarcima 2008.g. tada niko nije upozorio građane. Na sve misle prevaranti!!! Sada će mnogi shvatiti zašto Vlada potencira mere štednje, mere na kojima i MMF insistira.

Neverovatno je da godinama niko ne radi na suzbijanju sive ekonomije u kojoj su izgubljeni budžetski prihodi preko tri milijarde evra!

Ako bi se suzbila siva ekonomija, utajeni novac slio u državnu kasu, morale bi se povećati penzije, plate svim javnim službenicima, svi zaduženi bi sa lakoćom otplatili svoje stambene kredite

Sada je još jasnije zašto Vlada insistira na otpuštanju radnika iz javnog sektora, jer je tu bilo majviše stranački zaposlenih na dobrim radnim mestima, sa dobrom platom, baš onih koji su najviše zaduženi stambenim hipotekarnim kreditima. Ista ciljna grupa koja i sada treba da se zaduži novim kreditima!

U protivnom 60 hiljada hipoteka će biti oduzeto, sa prosečnim zaduženjem od 50 hiljada evra, dželati će biti bogatiji za preko tri milijarde evra u nekretninama.

Kako zaduženi da se isčupaju iz paklenog plana ili da štetu koju će pretrpeti svedu na najmanju moguću meru?

Samo maksimalnom štednjom i prevremenom otplatom što većeg dela ostatka kredita može se ublažiti pakleni plan finansijskih hoštaplera, zato poruka svima koji imaju kredite u stranoj valuti:

„Građani i privrednici, apelujem na vas, upozoravam vas, MOLIM VAS, štedite maksimalno, pokušajte u narednom periodu da otplatite što više obaveza prema bankama! Samo tako ćete se spasiti, drugi izlaz ne postoji.

 

Američki fond „nema dušu“. Setite se svetske krize 2008.g., oni su u svojoj zemlji oteli više miliona nekretnina!!!

 

 

Potop za sirotinju i glupandere, dok GS “sigurno plovi” okeanima finansijskih prevara i krađa!!! (Ilustracija: fb)

 

 


# Aleksandar Vučić javna preduzeća zelenašenje siva ekonomija Dragan Radović MMF Jorgovanka Tabaković Krediti privredni kriminal korupcija
@avucic @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima