Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Победнице "Онлајн недеље 2016."

rss

11.04.2016.

Ученици две школе са подручја општине Алексинац су освојили прву награду за најбољи видео запис на такмичењу, као учесници Онлајн недеље 2016. године.

Победнице "Онлајн недеље 2016."

Ученици две школе, ОШ "Смех и суза" из Алексинца и ОШ "Вук Караџић" из Житковца, ИО Моравац и њихови родитељи, предвођени тимом наставника: Биљана Веселиновић, Светлана Б. Ђорђевић, Елена Стојановић, Милан Петковић, Јасмина Ивановић, Никола Бакић и Данијела Стефановић, освојили су прву награду за најбољи видео запис на такмичењу, као учесници Онлајн недеље 2016. године.

Више о овом догађају можете прочитати са блог текста Часлава Васиљевића:

Две наставнице из алексиначких школа: Данијела Стефановић из ОШ „Вук Караџић“ из Житковца, издвојено одељење у Моравцу, и Биљана Веселиновић  из Основне школе за образовање и васпитање деце и омладине са сметњама у развоју „Смех и суза“ из Алексинца, освојиле прву награду за најбољи видео запис из Србије на овогодишњем европском такмичењу у оквиру Онлајн недеље.

За мене би било изненађење да нису освојиле. Оне се никада у популарности неће моћи да такмиче ни са политичарима ни са старлетама. За њих знају фамилија, радне колеге и заљубљеници у примену ИКТ у настави у Србији, а богами и шире. Мало ли је! 

Онлајн недеља је годишња европска дигитална кампања која укључује и охрабрује људе да користе нове технологије и интернет. Кампања се организује сваке године у марту, а у њој учествују телецентри, школе, библиотеке, невладине организације и едукативни центри широм Европе који усмеравају своје активности на промоцију и приближавање информационих технологија својим грађанима и њихово дигиталног описмењавање и оснаживање.

Од 2010. године IAN Телецентар је национални координатор међународне кампање “Онлајн недеља” за Србију. IAN Телецентар у току кампање организује бесплатне ИТ едукације, бесплатно полагање ECDL испита и у сарадњи са школама и библиотекама промовише дигиталну писменост.

Oвогодишња Онлајн недеља, у којој Србија учествује седму годину заредом, донела је неочекивано високе резултате. Преко 8500 грађана укључило се у бројне активности које су организовали вредни и посвећени наставници и професори у основним и средњим школама као и библиотекари, удружења грађана и професионална удружења. А најбољи су и награђени.

(http://onlajnnedelja.telecentar.rs/pobednici-takmicenja-2016/ )

Биљана Веселиновић и Данијела Стефановић, као координатори тимова из својих школа, учествују у овом такмичењу од прошле године. Тада су дебитовале заједничким радом, одржавањем наставе истовремено у Моравцу и Алексинцу и међусобним такмичењем ученика из математике кроз апликацију „Баци коцку“ чији је аутор Александра Мариа Вуковић из Хрватске. Коришћена је Скајп (Skype) технологија.

(https://www.youtube.com/watch?v=H67nlP4n4wg&feature=youtu.be )

Ове године је проширена активност, укључен је већи број ученика, родитеља и наставника, што је и резултирало освајањем награде. Награђени видео запис „Онлајн недељник“  најбоље доказује да није пресудно да ли се живи у малом или великом месту да би се успешно примењивале информационо-комуникационе технологије, да би се ученици образовали као и сва деца света… И тако даље. За то је потребно само мало воље. И испуњење једног јединог услова – да нам у примени ИКТ у настави деца не буду у другој деценији 21. века, а наставници у првој деценији 20. века. Погледајте награђени видео и уживајте!

https://www.youtube.com/watch?v=obLxJ1RFKg0

Са блога Часлава Васиљевића, цео текст можете прочитати овде:

https://goo.gl/OoFZDR


# Моравац Житковац Вук Караџић ОШ школе Смех и суза ОШ удружења грађана Часлав Васиљевић Данијела Стефановић Биљана Веселиновић Милан Петковић Јасмина Ивановић Вук Караџић Елена Стојановић
@CaslavV @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима