Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ОШ „Смех и суза“ - још једна прва награда

rss

10.12.2018. Часлав Васиљевић

На наградном конкурсу „Дигитални час“ у школској 2018/2019. години, који је расписало и провело Министарство трговине, туризма и телекомуникација, прву награду у категорији друштвених наука, уметности и спорта освојио је рад „Не љути се, Вуче“ Биљане Веселиновић и Елене Стојановић из Основне школе за децу са сметњама у развоју „Смех и суза“ из Алексинца.

Биљана Веселиновић, Ружица Јовановић и Елена Стојановић

Конкурс „Дигитални час“ проводи се од 2011. године и намењен је наставницима основних школа у Србији са основним циљем да поспеши примену информационо-комуникационих технологија у наставном процесу.

На овогодишњи конкурс приспело је 375 радова, разврстаних у три категорије. У категорији друштвених наука, уметности и спорта највише поена и прву награду освојио је рад „Не љути се, Вуче“ чији су аутори Биљана Веселиновић, наставница математике и информатике и Елена Стојановић, педагог, у Основној школи за децу са сметњама у развоју „Смех и суза“ из Алексинца.

Резултати наградног конкурса „Дигитални час“ у школској 2018/2019. години

„Рад „Не љути се, Вуче“ представља приказ вршњачког учења уз примену информационо-комуникационих технологија. Ученици наше школе, уз помоћ својих наставника, припремили су дигитални материјал за задату тему из српског језика. Реч је о обради наставне јединице Народне умотворине у интеграцији са наставом музичке културе и информатике, уз примену ИКТ у настави. У програму Пауер Поинт направљена је презентација о Вуку Караџићу и његовом раду на прикупљању и објављивању народних умотворина. Кроз квиз урађен у програму Каху (Kahoot) обрађене су народне загонетке, а кроз клипове под називом „Испеци па реци“ обрађене су пословице и изреке. По угледу на популарну ТВ Слагалицу, припремљене су асоцијације кроз чије решавање су сублимирана сазнања о пословицама, загонеткама, питалицама… И на крају, одиграна је занимљива игра „Не љути се, Вуче“ слична игри „Не љути се, човече“, али су уместо фигурица коришћени роботићи. Час је реализован заједно са нашим ученицима и ученицима другог разреда из Основне школе „Вожд Карађорђе“ кроз вршњачко учење“, на чему посебну захвалност изражавам Ружици Јовановић,  наставници ОШ „Вожд Карађорђе“, која је са нама учествовала у реализацији“, каже Биљана Веселиновић.
 

Вршњачко учење – помоћ кроз дружење

„Користи од оваквог рада, односно вршњачког учења, су вишеструке. Током класичног предавања наставник држи монолог и често није свестан шта су ученици схватили. Дозволом да на часу деца дискутују, расправљају, супротстављају мишљења, једни другима објашњавају… доприноси се бољем разумевању градива. То је начин учења где се разлике међу ученицама користе као предност и подстицај за подршку. Наставници су ту само координатори сарадње међу ученицима. У овом процесу учења деца показују већа интересовања за рад и боље резултате, укључују се сви ученици и самим тим се смањују предрасуде према ученицима који имају проблема у учењу, односно сметње у развоју. Уважавају се различитости, негује толеранција и подиже самопоуздање јер се деца осећају прихваћено“, закључује Елена Стојановић.

Иначе, ово је само једна у низу награда које освајају ученици и наставници Основне школе за децу са сметњама у развоју „Смех и суза“. Само на конкурсу „Дигитални час“ освојене су до сада четири награде, а већи број радова је ушао у Зборник радова конкурса. Недавно смо писали о првој награди за иновацију коју је ова школа освојила на конкурсу „Рука у тесту“ у организацији Француског института у Србији.

Са награђеног интерактивног часа снимљен је филм „Не љути се, Вуче“ (сниматељ: Милан Петковић, фотографија: Елена Стојановић, у улози Вука Караџића: Никола Алексић, наратор: Милош Паовић, режија и монтажа: Биљана Веселиновић) који се може видети на линку

 

Не љути се, Вуче from Biljana Veselinović on Vimeo.

Коментара: 0


# Милош Паовић школе награда Смех и суза ОШ Часлав Васиљевић Биљана Веселиновић Милан Петковић Елена Стојановић
@CaslavV @


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима