Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Успешна информатичка година школе Вожд Карађорђе

rss

20.06.2018.

ОШ Вожд Карађорђе из Алексинца привела је крају eTwinning пројекат, чија тема је била програмирање. Током школске 2017/2018. године ученици 5., 6. И 7. разреда су на редовној и додатној настави из информатике и рачунарства учествовали у разним активностима у склопу међународног пројекта Explore Scratch, у коме су учествовале 34 школе из Турске, Хрватске, Италије, Грчке, Португалије, Француске, Румуније, Литваније, Шпаније и Пољске.

Успешна информатичка година школе Вожд Карађорђе

Током пројекта школе из разних држава размењивале су идеје о учењу програмирања у основном образовању, у првом реду употребом Scratcha. Основна идеја пројекта је увести ученике у свет кодирања на атрактиван начин и подстакнути њихову креативност.

Повезивањем програмирања с разним темама, настојало се показати ученицима да програмирање може бити забавно искуство и развијати вештине алгоритамског размишљања, логичког закључивања и решавања проблема. Ученици су креативно изразили своје идеје стварањем анимација, анимираних прича и игри. Теме су биле везане за наше школе, места у којима живимо и државе пројектних партнера.

У следећој фази, теме су биле израда анимираних прича о Алексинцу и нашој школи и анимираних новогодишњих честитки. Сви пројекти ученика током пројекта додавани су у студије у Scratchu, креираних по темама. У марту 2018. одазвали смо се позиву партнера из Италије и суделовали у Недељи дигиталне руже (Rosadigitale Week 2018), манифестацији која има за циљ постављање равноправних могућности и сузбијање неједнакости између жена и мушкараца у свим информатичким подручјима.

Наше догађање пријавили смо на карти догађања, и тако постали прва и једина „ружина латица“ у Србији 2018. године. Након уводног дела и претраживања интернета с циљем проналажења познатих особа из разних подручја ИТ сектора, ученици су направили Scratch анимације. Учествовали смо у међународном догађању под називом “Remixa il tuo Petalo in Rosa Digitale” током којег је требало израдити Scratch remix. Следећа активност била је израда Scratch игри током које су ученици направили игре с лавиринтом (maze game) и питањем за прелазак на следећи ниво. Питања су се односила на анимиране приче из ОШ Владимира Назора, Прибиславец, Хрватска.

Поводом Дана Scratcha (Scratch Day) који се у читавом свету обележава 12. маја, наставница Снежана Богавац Михајловић организовала је eTwinning Live Event којим смо наш пројект представили и другим eTwinnerima. Наши ученици одиграли су Scratch игре које су креирали њихови вршњаци из других држава и притом се одлично забавили. Током друге половине месеца маја 2018. спровели смо online гласање за избор најбољих ученичких радова направљених током овог пројекта. Гласање путем алата Tricider организовали смо у три категорије: анимиране приче, игре засноване на анимираним причама и разне игре. Срећни смо што је игра из наше школе освојила прво место у категорији разне игре, у категорији maze игре били смо други, а у категорији анимираних прича трећи. Иначе, гласало је око 400 ученика, колико и учествује у пројекту. Иако је основна идеја пројекта била упознавање ученика са Scratchom, путем TwinSpace-a пројекта, школе су размениле и разне друге идеје што смо у пројекту водили као додатне активности.

Што се додатних активности тиче, осим других претходно поменутих, једино је наша школа учествовала у Virtual Valentines Project и European Maker Week, а STEM Discovery Week организовала је осим нас и школа из Турске. Учешће у Safer Internet Day донело је нашој школи Ознаку еБезбедности (eSafety Label).

Током пројекта ученици су активно учествовали у TwinSpace форуму и писали своје коментаре на пројектном дневнику. Пред сам крај пројекта наставнице из неколико држава сарађивале су на припреми питања за евалуацијски упитник који смо спровели путем Google упитника.

Више о овом пројекту можете погледати на блогу:

informatika1212.wordpress.com/etwinning/ и twinspace.etwinning.net

Игрице које су ученици креирали у Scratch програму


# Вожд Карађорђе ОШ школе програмирање Снежана Богавац Михајловић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима