Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uspešna informatička godina škole Vožd Karađorđe

rss

20.06.2018.

OŠ Vožd Karađorđe iz Aleksinca privela je kraju eTwinning projekat, čija tema je bila programiranje. Tokom školske 2017/2018. godine učenici 5., 6. I 7. razreda su na redovnoj i dodatnoj nastavi iz informatike i računarstva učestvovali u raznim aktivnostima u sklopu međunarodnog projekta Explore Scratch, u kome su učestvovale 34 škole iz Turske, Hrvatske, Italije, Grčke, Portugalije, Francuske, Rumunije, Litvanije, Španije i Poljske.

Uspešna informatička godina škole Vožd Karađorđe

Tokom projekta škole iz raznih država razmenjivale su ideje o učenju programiranja u osnovnom obrazovanju, u prvom redu upotrebom Scratcha. Osnovna ideja projekta je uvesti učenike u svet kodiranja na atraktivan način i podstaknuti njihovu kreativnost.

Povezivanjem programiranja s raznim temama, nastojalo se pokazati učenicima da programiranje može biti zabavno iskustvo i razvijati veštine algoritamskog razmišljanja, logičkog zaključivanja i rešavanja problema. Učenici su kreativno izrazili svoje ideje stvaranjem animacija, animiranih priča i igri. Teme su bile vezane za naše škole, mesta u kojima živimo i države projektnih partnera.

U sledećoj fazi, teme su bile izrada animiranih priča o Aleksincu i našoj školi i animiranih novogodišnjih čestitki. Svi projekti učenika tokom projekta dodavani su u studije u Scratchu, kreiranih po temama. U martu 2018. odazvali smo se pozivu partnera iz Italije i sudelovali u Nedelji digitalne ruže (Rosadigitale Week 2018), manifestaciji koja ima za cilj postavljanje ravnopravnih mogućnosti i suzbijanje nejednakosti između žena i muškaraca u svim informatičkim područjima.

Naše događanje prijavili smo na karti događanja, i tako postali prva i jedina „ružina latica“ u Srbiji 2018. godine. Nakon uvodnog dela i pretraživanja interneta s ciljem pronalaženja poznatih osoba iz raznih područja IT sektora, učenici su napravili Scratch animacije. Učestvovali smo u međunarodnom događanju pod nazivom “Remixa il tuo Petalo in Rosa Digitale” tokom kojeg je trebalo izraditi Scratch remix. Sledeća aktivnost bila je izrada Scratch igri tokom koje su učenici napravili igre s lavirintom (maze game) i pitanjem za prelazak na sledeći nivo. Pitanja su se odnosila na animirane priče iz OŠ Vladimira Nazora, Pribislavec, Hrvatska.

Povodom Dana Scratcha (Scratch Day) koji se u čitavom svetu obeležava 12. maja, nastavnica Snežana Bogavac Mihajlović organizovala je eTwinning Live Event kojim smo naš projekt predstavili i drugim eTwinnerima. Naši učenici odigrali su Scratch igre koje su kreirali njihovi vršnjaci iz drugih država i pritom se odlično zabavili. Tokom druge polovine meseca maja 2018. sproveli smo online glasanje za izbor najboljih učeničkih radova napravljenih tokom ovog projekta. Glasanje putem alata Tricider organizovali smo u tri kategorije: animirane priče, igre zasnovane na animiranim pričama i razne igre. Srećni smo što je igra iz naše škole osvojila prvo mesto u kategoriji razne igre, u kategoriji maze igre bili smo drugi, a u kategoriji animiranih priča treći. Inače, glasalo je oko 400 učenika, koliko i učestvuje u projektu. Iako je osnovna ideja projekta bila upoznavanje učenika sa Scratchom, putem TwinSpace-a projekta, škole su razmenile i razne druge ideje što smo u projektu vodili kao dodatne aktivnosti.

Što se dodatnih aktivnosti tiče, osim drugih prethodno pomenutih, jedino je naša škola učestvovala u Virtual Valentines Project i European Maker Week, a STEM Discovery Week organizovala je osim nas i škola iz Turske. Učešće u Safer Internet Day donelo je našoj školi Oznaku eBezbednosti (eSafety Label).

Tokom projekta učenici su aktivno učestvovali u TwinSpace forumu i pisali svoje komentare na projektnom dnevniku. Pred sam kraj projekta nastavnice iz nekoliko država sarađivale su na pripremi pitanja za evaluacijski upitnik koji smo sproveli putem Google upitnika.

Više o ovom projektu možete pogledati na blogu:

informatika1212.wordpress.com/etwinning/ i twinspace.etwinning.net

Igrice koje su učenici kreirali u Scratch programu

Komentara: 0


# Vožd Karađorđe OŠ škole programiranje Snežana Bogavac Mihajlović
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima