Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Округли сто на тему "Стоп насиљу над женама"

rss

02.12.2018. Божа Марковић

Од 2012. покренут је једним блогом из Хрватске, установљен је дан којим се изражава солидарност са женама над којима се врши насиље. За тај дан узет је 25. новембар и прихваћен је у више стотину градова Европе.

Округли сто на тему "Стоп насиљу над женама"

Ове године тог дана Удружење стваралац у култури "Завичај", Житковац, организовало је округли сто на тему "Стоп насиљу над женама", где је подршка злостављаним женама дата и песмама на ову тему. Уводничар за тему је био Зоран Живковић, а програм је водила Катарина Гајић, професор књижевности.

Песме о теми су говорили др Жаклина Манчић, Данијела Рајковић, Ивановић Слађана, Катарина Гајић, као и књижевници Миодраг Тасић и Драгиша Марковић. Прочитане су и песме чланова овог Удружења Љиљане Глигоријевић из Власотинца, Мишела Болтреса (Француска) из Смедерева и једне песникиње из Лесковца.

Изнета су и нека размишљана на ову тему, али сви присутни су се сложили да насиље постоји и над мушкарцима.

Овим Удружењем која је се бави писањем, ликовним радовима, музичким стваралаштвом и радовима из историје својих чланова руководи Драгиша Марковић, књижевник, пошто је ранији председник Драгиша Дачић поднео оставку.

Удружење је до сада за осам месеци рада имало неколико песничких вечери, једну изложбу и концерт, а у својим редовима има два доктора наука, неколико књижевника и писаца и других стваралаца из других области.

Текст и фото: Божа Марковић


# Драгиша Марковић Миодраг Тасић Житковац насиље Божа Марковић - Несврћанин Драгиша Дачић Зоран Живковић Жаклина Манчић округли сто
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима