Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"Prelo u našem sokaku" snimana u našem gradu

rss

25.02.2019.

Ovog vikenda u Aleksincu je gostovala ekipa nacionalne televizije Happy. Oni su snimali emisiju "Prelo u našem sokaku".

Foto: TV Happy

Emisija “Prelo u našem sokaku” posvećena je gradu Nišavskog okruga, gradu Aleksincu. Tom prilikom gost voditeljskog tandema Bojane Ristivojević i Uroša Davidovića bio je predsednik Opštine Aleksinac, Nenad Stanković koji je iskoristio priliku da kaže nešto o gradu i njegovim bogatstvima kao i razvoju kroz vreme.

- Aleksinac je nekad bio okružno središte, a danas je deo Nišavskog okruga sa 710 kvadratnih kilometara sa nekih desetak hiljada stanovnika i sa 72 naseljena mesta spadamo u red većih opština u Srbiji. Poznati su Aleksinački rudnici uglja. Mi želimo da hvatamo priključak sa razvojem čitave Srbije. Devetnaesti vek je bio jako značajan za razvoj Aleksinca. On je tada bio pogranični grad i mi smo samostalan i slobodan razvoj u okviru kneževine Srbije imali duži nego što je imao Niš i gradovi-opštine na jugu u odnosu na Aleksinac. Aleksinac se nalazi u Moravskoj dolini, znači nalazimo se na Koridoru 10. Imamo i brdsko-planinski deo, reke, Bovansko jezero i tri banje u okruženju.- rekao je gospodin Stanković.

Potom smo govorili o privrednim potencijalima i prirodnim bogatstvima ove opštine koja se mogu eksploatisati i doprineti razvoju ne samo tog kraja nego i čitave države:

- Sličnu sudbinu su doživeli i drugi tradicionalni privredni subjekti poput PIK-a Aleksinac, “Tefte”, konfekcije “Morava”. Primećuje se da Aleksinac privredno oživljava, naročito razvoj srednjih i malih preduzeća. A od većih kompanija, trenutno najveća kompanija u aleksinačkoj opštini je kompanija “Galeb” koja se bavi autoindustrijom i zapošljava negde oko 1700 ljudi. Da postoji privredni oporavak u Aleksincu pokazuje i podatak da je zadnjih par godina broj nezaposljenih lica smanjen za dve hiljade, po nama nedovoljno ali i na tome se radi. Mi imamo tu sreću da se na našoj teritoriji nalaze ta prirodna bogatstva a to su rudna bogatstva od kojih će Republika Srbija imati jako koristi pre ili kasnije kada bude počela eksploatacija toga.

Izvor


# predsednik opštine Aleksinac opština Bovansko jezero Nenad Stanković TV Happy
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima