Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obnova pešačke zone u DIGLA BURU u malom gradu, a evo da li će za te pare dobiti i PLASTIČNE PALME

rss

03.04.2019. Blic

Prenosimo tekst objavljen na sajtu portala Blic, autora Branka Janačkovića.

Obnova pešačke zone u DIGLA BURU u malom gradu, a evo da li će za te pare dobiti i PLASTIČNE PALME

Predstojeća rekonstrukcija pešačke zone u centru Aleksinca izazvala je burne reakcije u javnosti i na društvenim mrežama zbog glasina da će za obnovu 200 metara ulice navodno biti utrošeno 2,1 miliona evra i da će se umesto posečenog drveća, postaviti plastične kineske palme, koje su jednostavnije za održavanje.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković za "Blic" potvrđuje da će biti rekonstrukcije gradskih ulica, ali ističe da je sadnja plastičnog drveća "zlonamerna dezinformacija kojoj ne treba pridavati značaja".

- Rekonstruisaćemo oko 400 metara ulica, od toga je oko 200 metara Ulice knjaza Miloša i oko 150 metara delova ulica Drakčeta Milovanovića i Taušanovićeve. Rekonstrukcijom nisu predviđene luksuzne klupe niti lampioni, već klasičan mobilijar. Najpovoljnija ponuda na javnoj nabavci koju je sprovelo Ministarstvo privrede iznosi nešto preko 142.500.000 dinara (oko 1,2 miliona evra, prim. aut.) od čega Ministarstvo sufinansira sa 50 odsto - objašnjava Stanković.

Foto: arhiva

Rekonstrukcijom je predviđena i zamena fekalne i izgradnja nove atmosferske kanalizacije, zamena postojeće rasvete, izgradnja fontane na trgu, kao i spoljašnje uređenje prostora - popločavanjem granitom.

- Početak radova se očekuje do kraja tekućeg meseca u ulicama Knjaza Miloša, Taušanovićeva i Drakčeta Milovnovića - napominje Stanković.

Veliku medijsku prašinu izazvalo je i najavljeno sečenje stabala u centru Aleksinca zbog radova na rekonstrukciji. Na pitanje koliko će tačno stabala i u kojim ulicama biti posečeno, kao i da li je tačno da se radi o 70 stabala, Stanković nije precizirao broj stabala, ali je objasnio zbog čega je to nužno da se uradi.

- Stara stabla u delu pešačke zone će biti zamenjena novim petogodišnjim stablima. Kako su to pretežno stabla lipe koja je alergen, bilo je neophodno zameniti stabla postavljanjem javora sa krupnim lišćem, koje neće smetati atmosferskoj kanalizaciji, a koje je po projektantima odgovarajuće za pešačku zonu - ističe Stanković.

On odlučno demantuje glasine o postavljanju plastičnog drveća.

- Plastične palme kineske proizvodnje su zlonamerne dezinformacije i smatram da takvim glasinama ne treba pridavati nikakav značaj - dodaje predsednik opštine Aleksinac.

"Banjski drum" se rekonstruiše i biće asfaltiran

Građani Aleksinca su objavili slike pojedinih ulica u centru koje su neasfalatirane, a nalaze se u centru grada (Pivarska, 9 Jugovića, Goranska, Sime Stanića Relje i Kosovska) uz konstataciju da se neaasfaltirane, dok se veliki novac troši na uređenje pomenute zone.

- Polovina (pet, šest) fotografija je ulica Lele Popović (Banjski drum), koja je inače državni put na kome Opština trenutno izvodi radove – izgradnju atmosferske kanalizacije, nakon čega bi „Putevi Srbije“ rekonstruisali kolovoz , naveo je Stanković.

Izvor


# predsednik opštine Aleksinac opština fotografija Nenad Stanković Banjski drum Blic novina
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima