Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Прело у нашем сокаку" снимана у нашем граду

rss

25.02.2019.

Овог викенда у Алексинцу је гостовала екипа националне телевизије Happy. Они су снимали емисију "Прело у нашем сокаку".

Фото: TV Happy

Емисија “Прело у нашем сокаку” посвећена је граду Нишавског округа, граду Алексинцу. Том приликом гост водитељског тандема Бојане Ристивојевић и Уроша Давидовића био је председник Општине Алексинац, Ненад Станковић који је искористио прилику да каже нешто о граду и његовим богатствима као и развоју кроз време.

- Алексинац је некад био окружно средиште, а данас је део Нишавског округа са 710 квадратних километара са неких десетак хиљада становника и са 72 насељена места спадамо у ред већих општина у Србији. Познати су Алексиначки рудници угља. Ми желимо да хватамо прикључак са развојем читаве Србије. Деветнаести век је био јако значајан за развој Алексинца. Он је тада био погранични град и ми смо самосталан и слободан развој у оквиру кнежевине Србије имали дужи него што је имао Ниш и градови-општине на југу у односу на Алексинац. Алексинац се налази у Моравској долини, значи налазимо се на Коридору 10. Имамо и брдско-планински део, реке, Бованско језеро и три бање у окружењу.- рекао је господин Станковић.

Потом смо говорили о привредним потенцијалима и природним богатствима ове општине која се могу експлоатисати и допринети развоју не само тог краја него и читаве државе:

- Сличну судбину су доживели и други традиционални привредни субјекти попут ПИК-а Алексинац, “Тефте”, конфекције “Морава”. Примећује се да Алексинац привредно оживљава, нарочито развој средњих и малих предузећа. А од већих компанија, тренутно највећа компанија у алексиначкој општини је компанија “Галеб” која се бави аутоиндустријом и запошљава негде око 1700 људи. Да постоји привредни опоравак у Алексинцу показује и податак да је задњих пар година број незапосљених лица смањен за две хиљаде, по нама недовољно али и на томе се ради. Ми имамо ту срећу да се на нашој територији налазе та природна богатства а то су рудна богатства од којих ће Република Србија имати јако користи пре или касније када буде почела експлоатација тога.

Извор


# председник општине Алексинац општина Бованско језеро Ненад Станковић TV Happy
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима