Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Tribina o projektnom sufinansiranju medija u Aleksincu

rss

08.02.2018.

Puno buke oko državnih para za medije, na juče održanoj tribini o projektnom finansiranju medija

Tribina o projektnom sufinansiranju medija u Aleksincu

Na skupu koji je organizovala nevladina organizacija za obrazovanje i razvoj “Dars“, u saradnji sa medijskim izdavačem „Agropres“ iz Grdetina učestvovali su predsednik Udruženja „Dars“ Mića Milojević, osnivač i vlasnik „Alpresa“ Ninoslav Miljković, profesor na departmanima za žurnalistiku i komunikologiju Filozofskog fakulteta u Nišu dr Zoran Aracki, član Uprave i Izvršnog odbora UNS i dopisnik australijskog državnog EsBiEs radija Milorad Doderović, nekadašnji šef dopisništvaTanjuga sa KiM novinar Đorđe Jeftić i načelnik u lokalnoj samoupravi Dragan Jovanović, prenosi portal UNS-a.

Član Upravnog i Izvršnog odbora UNS-a Milorad Doderović naveo je da je neshvatljivo da zakonom nisu predviđene sankcije za čelnike lokalnih samouprava koji ne žele da raspišu konkurse ili koji odbacuju i prepravljaju predloge komisija, ili čak nude unapred pripremljene predloge raspodele sredstava sa porukom „ovako ili nikako“.

Doderović je naglasio i da postoji problem sa „medijskim ekspertima“ koji su imenuju za članove komisija, a koji, kako je rekao, često nikada nisu ni bili novinari, ali zato lobiraju za raspodelu po meri lokalnih čelnika.

Osnivač i vlasnik portala „Alpres“ i „Al novina“ Ninoslav Miljković rekao je da bi se novim zakonom morala razrešiti dilema kako u ovakvom načinu sufinansiranja razdvojiti šta je projektno, a šta redovno informisanje građana o radu lokalnih samouprava.

„Bilo bi nelogično očekivati da vlasnici privatnih medija posao takozvanog servisnog informisanja rade džabe“, napominjući da to inače već godinama radi Radio Aleksinac čiji je vlasnik, a koji inače zapošljava desetak visokoobrazovanih i dobrih novinara i drugih saradnika.

Novinar sa KiM i bivši šef dopisništva Tanjuga u Prištini Đorđe Jeftić upozorio je da je u ovoj srpskoj pokrajini u potpunosti uništena infrastruktura medija na srpskom jeziku i da Srbi tamo praktično žive u svojevrsnom „medijskom mraku“.

Jeftić je upozorio i na činjenicu da na KiM nikada nisu razjašnjene otmice i ubistva novinara, među kojima je najviše srpskih, ali i nekoliko albanskih novinara.

Kako piše portal UNS-a, u opštini Aleksinac postoji regionalni mesečnik „Novosti juga“, Radio Aleksinac, internet portal „ALpres“, mesečnik „AL novine“ i Radio i TV Bosforus. Podsetimo, da na internet prostoru postoji ili je postojalo više portala sa izuzetnom čitanošću, a da je rad portal Aleksinac.Net zabranjen od strane opštinske vlasti. Sa druge strane, vlast je bila izdašna prema drugim medijima.

Komentara: 0


# budžet mediji Aleksinac.Net Radio Aleksinac Ninoslav Miljković finansiranje Dragan Jovanović Mića Milojević Đorđe Jeftić Zoran Aracki Milorad Doderović
@aleksinacnet @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima