Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Трибина о пројектном суфинансирању медија у Алексинцу

rss

08.02.2018.

Пуно буке око државних пара за медије, на јуче одржаној трибини о пројектном финансирању медија

Трибина о пројектном суфинансирању медија у Алексинцу

На скупу који је организовала невладина организација за образовање и развој “Дарс“, у сарадњи са медијским издавачем „Агропрес“ из Грдетина учествовали су председник Удружења „Дарс“ Мића Милојевић, оснивач и власник „Алпреса“ Нинослав Миљковић, професор на департманима за журналистику и комуникологију Филозофског факултета у Нишу др Зоран Арацки, члан Управе и Извршног одбора УНС и дописник аустралијског државног ЕсБиЕс радија Милорад Додеровић, некадашњи шеф дописништваТанјуга са КиМ новинар Ђорђе Јефтић и начелник у локалној самоуправи Драган Јовановић, преноси портал УНС-а.

Члан Управног и Извршног одбора УНС-а Милорад Додеровић навео је да је несхватљиво да законом нису предвиђене санкције за челнике локалних самоуправа који не желе да распишу конкурсе или који одбацују и преправљају предлоге комисија, или чак нуде унапред припремљене предлоге расподеле средстава са поруком „овако или никако“.

Додеровић је нагласио и да постоји проблем са „медијским експертима“ који су именују за чланове комисија, а који, како је рекао, често никада нису ни били новинари, али зато лобирају за расподелу по мери локалних челника.

Оснивач и власник портала „Алпрес“ и „Ал новина“ Нинослав Миљковић рекао је да би се новим законом морала разрешити дилема како у оваквом начину суфинансирања раздвојити шта је пројектно, а шта редовно информисање грађана о раду локалних самоуправа.

„Било би нелогично очекивати да власници приватних медија посао такозваног сервисног информисања раде џабе“, напомињући да то иначе већ годинама ради Радио Алексинац чији је власник, а који иначе запошљава десетак високообразованих и добрих новинара и других сарадника.

Новинар са КиМ и бивши шеф дописништва Танјуга у Приштини Ђорђе Јефтић упозорио је да је у овој српској покрајини у потпуности уништена инфраструктура медија на српском језику и да Срби тамо практично живе у својеврсном „медијском мраку“.

Јефтић је упозорио и на чињеницу да на КиМ никада нису разјашњене отмице и убиства новинара, међу којима је највише српских, али и неколико албанских новинара.

Како пише портал УНС-а, у општини Алексинац постоји регионални месечник „Новости југа“, Радио Алексинац, интернет портал „АЛпрес“, месечник „АЛ новине“ и Радио и ТВ Босфорус. Подсетимо, да на интернет простору постоји или је постојало више портала са изузетном читаношћу, а да је рад портал Алексинац.Нет забрањен од стране општинске власти. Са друге стране, власт је била издашна према другим медијима.

Коментара: 0


# буџет медији Алексинац.Нет Радио Алексинац Нинослав Миљковић финансирање Драган Јовановић Мића Милојевић Ђорђе Јефтић Зоран Арацки Милорад Додеровић
@aleksinacnet @


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима