Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

83. sednica Opštinskog veća u znaku raspodele sredstava udruženjima građana

rss

08.03.2016.

Opštinsko Veće danas je održalo 83. sednicu, a pred predstavnicima lokalne vlade na dnevnom redu bile su 22 tačke.

83. sednica Opštinskog veća u znaku raspodele sredstava udruženjima građana

Opštinska vlada je pored ostalog dala zeleno svetlo za raspisivanje konkursa za medijske sadržaje od lokalnog javnog interesa, koji bi se sufinansirali iz budžeta Opštine Aleksinac. Iz opštinske kase za ove namene izdvojiće se 5 miliona dinara.

U objedinjenoj raspravi razmatrani su izveštaji o utrošenim sredstvima u prošloj godini i usvojeni predlozi raspodele sredstava u ovoj godini po javnim pozivima, koji su završeni sredinom februara, i to za udruženja građana u oblasti fizičke kulture, zatim kulture, u oblasti nacionalnih manjina, socio-humanitarnim oblastima, kao i u oblasti zaštite životne sredine, a usvojena je i raspodela sredstava opredeljenih za finansiranje programa udruženja građana u oblasti crkve i kulturno-umetničkih društava.

Za finansiranje projekata udruženja u oblasti verskih zajednica izdvojeno je 700 hiljada i njih je dobilo 10 crkvenih opština. Udruženjima koja se bave zaštitom životne sredine, kao i lovačkim i ostalim udruženjima, dodeljeno su dva i po miliona. Od te sume najviše je pripalo, po 400 hiljada, lovačkim udruženjima “Deligrad” iz Aleksinca i “Srndać” iz Žitkovca.

Civilnom sektoru iz socio-humanitarnih oblasti pripala su, takođe, dva i po miliona, a pojedinačno najviše je dobio projekat “Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima”, 750 hiljada dinara.

Nakon raspisanog konkursa za finansiranje programa udruženja građana pripadnika nacionalnih manjina, od ponuđenih pola miliona dinara, komisija je Udruženju romkinja “Nada” iz Aleksinca, koje se jedino javilo na konkurs, dodelila 300 hiljada dinara, a Opštinskoj vladi predložila da javni poziv bude otvoren dok se ne realizuju preostala sredstva u iznosu od 200 hiljada dinara.

Za udruženja građana u oblasti kulture izdvojena su dva miliona i 700 hiljada dinara, a najviše su dobili projekti Aleksinačkog amaterskog pozorišta, 710 hiljada, i Mešovitog hora “Šumatovac” iz Aleksinca, 640 hiljada dinara. Za rad kulturno-umetničkih društava u ovoj godini iz opštinske kase biće izdvojeno milion i 400 hiljada dinara i očekivano najviše para pripašće gradskom KUD-u „Aleksinac“.

Sa posebnim interesovanjem je očekivana odluka o raspodeli sredstava opredeljenih za fizičku kulturu, pošto se neki od sportskih klubova već takmiče, a neke uskoro očekuje početak nadmetanja. Iz opštinskog budzeta za takmičarski, školski i rekreativni sport u ovoj godini planirano je da se izdvoji 23 miliona dinara. Među 57 korisnika javnih sredstava naći će se i Košarkaški klub „Napredak“ iz Aleksinca, kome će pripasti četiri miliona i 600 hiljada, dok je za OFK „Napredak 1929“ iz Aleksinca izdvojeno million i 800 hiljada dinara. Fudbalskim klubovima koji se takmiče u okružnoj ligi pripašće od 440 do 590 hiljada dinara, a timovi koji nastupaju u opštinskom rangu takmičenja dobiće po 190 hiljada dinara.

Članovi Opštinskog veća dali su u šest slučajeva saglasnost za zaključivanje vansudskog poravnanja sa građanima koji su doživeli ujede pasa lutalica, pa će oni ukupno dobiti oko 203 hiljade dinara.

Opštinsko veće se danas ponovo izjašnjavalo o programu korišćenja sredstava budzetskog Fonda za zaštitu životne sredine za 2016. godinu, pošto je resorno republičko ministarstvo smatralo da iz ranije ponuđenog plana aktivnosti treba izostaviti projekte obezbeđivanja kamiona sa fekalnom cisternom i održivog funkcionisanja plaže na Bovanskom jezeru.

Oslobođena sredstva iz ovih aktivnosti u visini od sedam miliona dinara biće usmerena prema prijektu obezbeđivanja opreme i posuda za prikupljanje komunalnog otpada i poboljšanje usluga u naseljima gde se prikuplja smeće sa javnih površina. Tako će za ove namene umesto ranije predviđenih šest i po biti opredeljeno 13,5 miliona dinara.

Opštinska vlada je odbila žalbu Ministarstva odbrane Republike Srbije o visini naknade za korišćenje građevinskog zemljišta u 2013. godini, koja je iznosila oko million i četristo hiljada dinara.

Tačke koje su bile na današnjem dnevnom redu sednice Optinskog veća Aleksinac su iz njegove nadležnosti, tako da se o njima neće izjašnjavati opštinski parlament.

izvor: Radio Aleksinac


# budžet mediji opštinsko veće Radio Aleksinac udruženja građana finansiranje
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima