Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Raspoređen novac udruženjima građana

rss

14.03.2017. Opština, Radio Aleksinac

Danas je u sali Skupštine opštine Aleksinac održana 24. sednica Opštinskog veća. Sednicom je predsedavao Čedomir Rakić, zamenik predsednika opštine. Na dnevnom redu našlo se 8 tačaka.

Raspoređen novac udruženjima građana

Najpre je usvojen Nacrt Odluke o usvajanju Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglih, interno raseljenih lica, povrtnika po osnovu sporazuma o readmisiji, tražioca azila i migranata u potrebi bez utvrđenog statusa u opštini Aleksinac u periodu od 2017. do 2020. godine.

Većnici opštine Aleksinac usvojili su i predloge Rešenja o dodeli sredstava za finansiranje programa udruženja građana za 2017. godinu, ukupno preko 8.000.000 dinara.

Udruženjima građana u oblasti kulture iz opštinskog budžeta u ovoj godini biće dodeljeno 2.400.000 dinara, a od toga najviše novca dobiće Mešoviti hor „Šumatovac“ iz Aleksinca 750.000, koji ove godine slavi značajan jubilej postojanja..

Udruženjima čije se aktivnosti kreću u socio-humanitarnim i ostalim oblastima socijale namenjeno je 2.500.000 dinara. Društvu za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih lica Aleksinac pripalo je 750.000 dinara. Iz budžeta će se sa 470.000 sufinansirati i programi udruženja građana pripadnika nacionalnih manjina. Najviše sredstava dobilo je Udruženje Romkinja „Nada“ iz Aleksinca 250.000.

Udurženjima u oblasti crkve i verskih zajednica namenjeno je 700.000. Od toga po 180.000 hiljada dobile su crkvene opštine u Mozgovu i Tešici. Za rad udruženja građana u oblasti zaštite životne sredine, lovačkih i ostalih udruženja planirana sredstva iz budžeta su 2.440.000. Lovačka udruženja „Deligrad“ iz Aleksinca i „Srndać“ iz Žitkovca dobiće po 400.000, Udruženje preduzetnika 250.000 i Organizacija rezervnih vojnih starešina 240.000.

Većem broju ostalih udruženja pripala je suma od 20 do 50 hiljada dinara. Ukupno 22 udruženja će sa ove pozicije dobiti određeni novčani podsticaj za svoj rad.

Opštinsko veće većinom glasova nije prihvatilo predlog Komisije za raspodelu sredstava da od 1.700.000 dinara Gradskom kulturno-umetničkom društvu „Aleksinac“ pripadne 700.000 dinara. Većnik Momčilo Antanasković je predložio da se ovom udruženju opredeli 500.000, a da se kulturno-umetničkim društvima „Bukovik“ iz Mozgova, „Merak“ iz Vukašinovca, „Rutevac“ iz Rutevca i „Vakup“ iz Vakupa umesto 100.000 dodeli po 150.000 dinara.

Načelnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti Dragan Jovanović je obrazlažući predlog rekao da je GKUD „Aleksinac“ od opštinskog značaja, pa su i njegove obaveze znatno veće od ostalih durštava. Jovanović je istakao da se radi o jednom reprezentativnom društvu i da je stoga njemu opredeljeno najviše sredstava.

Opštinsko veće na današnjoj sednici dalo je i zeleno svetlo lokalnom akcionom planu za unapređenje položaja izbeglih lica u opštini Aleksinac u periodu od 2017. do 2020. godine. Obrazlažući predlog načelnik Dragan Jovanović je rekao da je ovo treći akcioni plan koji se donosi i da su prethodna dva dala rezultate u zbrinjavanju izbeglih i raseljenih lica. Po Jovanovićevim rečima, ovo je zakonska obaveza lokalne samouprave, a na primedbe većnika da se u dokumentu po prvi put spominju azilanti on je objasnio o kakvoj grupi lica se radi.

– Lokalni akcioni plan za rešavanje problematike izbeglica i raseljenih je strateški dokument koji nema nikakve veze i u njemu se čak ni u jednom domenu ne preciziraju nikave stvari oko zbrinjavanja migranata i slično. Jednostavno, daje se zakonski okvir, a u samoj definiciji kaže se da se migrantima pruža pomoć u slučaju prolaska kroz Aleksinac, znači otvara se zakonska mogućnost da, ako se migrant nađe u Aleksincu, mogu mu biti pružene usluge Centra za socijalni rad, Crvenog krsta ili neke druge ustanove. To je zakonski okvir i mora da prođe kroz strateške planove, jer bi u protivnom migranti bili stranci i ne bismo mogli da im pružimo pomoć bilo koje vrste, što je naša obaveza. Zbog toga je u strateškom akcionom planu predviđeno i precizirano migranti bez statusa – napominje Jovanović.

Komentara: 4


# budžet Momčilo Antanasković opštinsko veće izbeglice Šumatovac hor udruženja građana Dragan Jovanović azilanti
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+19) (-3)

  Koja manipulacija 14.03.2017.
  Predsednik opstine kaze da azilanti ne dolaze a onda danas vece izglasa da Centar za socijalni rad ima zakonsku osnovicu da azilantima i migrantima pruza pomoc.
  Nece valjda iz budzeta opstine da se isplacuje 7000 dinara socijalna pomoc za svakog od 450 azilanata?

 • (+20) (-2)

  Azilanti ce dobijati socijalnu pomoc 14.03.2017.
  Ovo je sramota da azilanti dobijaju socijalnu pomoc iz budzeta opstine Aleksinac.
  Pa valjda imamo mi lokalne siromasne gradjane i valjda prvo treba njima da se pomogne a ne da izglasavate pomoc za azilante

 • (+3) (-25)

  Oni ce te pare da trose u Aleksinac 14.03.2017.
  Ljudi nemojte da se bunite sto ce azilanti dobijati socijalnu pomoc.
  Oni ce tu socijalnu pomoc trositi u Aleksinac tako da ce se te pare vracati u budzet prema tome nema tu nikakva steta a neki nasi socijalci mogu volu rep da iscupaju a nece da rade nego idu na socijalu

 • (+14) (-2)

  gradjanka 15.03.2017.
  Juce predawdnik opstine prica jednu pricu, danas vec druga peica. Lazovi prokleti unisticete nam i ovo malo sto je ostalo od grada. Lazovi i manipulatori prokleti. Ako ima Boga gorecete y paklu i Nenad Stankovic i Dragan Jivanovic. Sitne, male prodane duse.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima