Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Распоређен новац удружењима грађана

rss

14.03.2017. Општина, Радио Алексинац

Данас је у сали Скупштине општине Алексинац одржана 24. седница Oпштинског већа. Седницом је председавао Чедомир Ракић, заменик председника општине. На дневном реду нашло се 8 тачака.

Распоређен новац удружењима грађана

Најпре је усвојен Нацрт Одлуке о усвајању Локалног акционог плана за унапређење положаја избеглих, интерно расељених лица, повртника по основу споразума о реадмисији, тражиоца азила и миграната у потреби без утврђеног статуса у општини Алексинац у периоду од 2017. до 2020. године.

Већници општине Алексинац усвојили су и предлоге Решења о додели средстава за финансирање програма удружења грађана за 2017. годину, укупно преко 8.000.000 динара.

Удружењима грађана у области културе из општинског буџета у овој години биће додељено 2.400.000 динара, а од тога највише новца добиће Мешовити хор „Шуматовац“ из Алексинца 750.000, који ове године слави значајан јубилеј постојања..

Удружењима чије се активности крећу у социо-хуманитарним и осталим областима социјале намењено је 2.500.000 динара. Друштву за помоћ ментално недовољно развијених лица Алексинац припало је 750.000 динара. Из буџета ће се са 470.000 суфинансирати и програми удружења грађана припадника националних мањина. Највише средстава добило је Удружење Ромкиња „Нада“ из Алексинца 250.000.

Удуржењима у области цркве и верских заједница намењено је 700.000. Од тога по 180.000 хиљада добиле су црквене општине у Мозгову и Тешици. За рад удружења грађана у области заштите животне средине, ловачких и осталих удружења планирана средства из буџета су 2.440.000. Ловачка удружења „Делиград“ из Алексинца и „Срндаћ“ из Житковца добиће по 400.000, Удружење предузетника 250.000 и Организација резервних војних старешина 240.000.

Већем броју осталих удружења припала је сума од 20 до 50 хиљада динара. Укупно 22 удружења ће са ове позиције добити одређени новчани подстицај за свој рад.

Општинско веће већином гласова није прихватило предлог Комисије за расподелу средстава да од 1.700.000 динара Градском културно-уметничком друштву „Алексинац“ припадне 700.000 динара. Већник Момчило Антанасковић је предложио да се овом удружењу определи 500.000, а да се културно-уметничким друштвима „Буковик“ из Мозгова, „Мерак“ из Вукашиновца, „Рутевац“ из Рутевца и „Вакуп“ из Вакупа уместо 100.000 додели по 150.000 динара.

Начелник Одељења за општу управу и друштвене делатности Драган Јовановић је образлажући предлог рекао да је ГКУД „Алексинац“ од општинског значаја, па су и његове обавезе знатно веће од осталих дурштава. Јовановић је истакао да се ради о једном репрезентативном друштву и да је стога њему опредељено највише средстава.

Општинско веће на данашњој седници дало је и зелено светло локалном акционом плану за унапређење положаја избеглих лица у општини Алексинац у периоду од 2017. до 2020. године. Образлажући предлог начелник Драган Јовановић је рекао да је ово трећи акциони план који се доноси и да су претходна два дала резултате у збрињавању избеглих и расељених лица. По Јовановићевим речима, ово је законска обавеза локалне самоуправе, а на примедбе већника да се у документу по први пут спомињу азиланти он је објаснио о каквој групи лица се ради.

– Локални акциони план за решавање проблематике избеглица и расељених је стратешки документ који нема никакве везе и у њему се чак ни у једном домену не прецизирају никаве ствари око збрињавања миграната и слично. Једноставно, даје се законски оквир, а у самој дефиницији каже се да се мигрантима пружа помоћ у случају проласка кроз Алексинац, значи отвара се законска могућност да, ако се мигрант нађе у Алексинцу, могу му бити пружене услуге Центра за социјални рад, Црвеног крста или неке друге установе. То је законски оквир и мора да прође кроз стратешке планове, јер би у противном мигранти били странци и не бисмо могли да им пружимо помоћ било које врсте, што је наша обавеза. Због тога је у стратешком акционом плану предвиђено и прецизирано мигранти без статуса – напомиње Јовановић.

Коментара: 4


# буџет Момчило Антанасковић општинско веће избеглице Шуматовац хор удружења грађана Драган Јовановић азиланти
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+19) (-3)

  Koja manipulacija 14.03.2017.
  Predsednik opstine kaze da azilanti ne dolaze a onda danas vece izglasa da Centar za socijalni rad ima zakonsku osnovicu da azilantima i migrantima pruza pomoc.
  Nece valjda iz budzeta opstine da se isplacuje 7000 dinara socijalna pomoc za svakog od 450 azilanata?

 • (+20) (-2)

  Azilanti ce dobijati socijalnu pomoc 14.03.2017.
  Ovo je sramota da azilanti dobijaju socijalnu pomoc iz budzeta opstine Aleksinac.
  Pa valjda imamo mi lokalne siromasne gradjane i valjda prvo treba njima da se pomogne a ne da izglasavate pomoc za azilante

 • (+3) (-25)

  Oni ce te pare da trose u Aleksinac 14.03.2017.
  Ljudi nemojte da se bunite sto ce azilanti dobijati socijalnu pomoc.
  Oni ce tu socijalnu pomoc trositi u Aleksinac tako da ce se te pare vracati u budzet prema tome nema tu nikakva steta a neki nasi socijalci mogu volu rep da iscupaju a nece da rade nego idu na socijalu

 • (+14) (-2)

  gradjanka 15.03.2017.
  Juce predawdnik opstine prica jednu pricu, danas vec druga peica. Lazovi prokleti unisticete nam i ovo malo sto je ostalo od grada. Lazovi i manipulatori prokleti. Ako ima Boga gorecete y paklu i Nenad Stankovic i Dragan Jivanovic. Sitne, male prodane duse.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима