Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opozicija sprečila skriveno povećanje plata opštinskih funkcionera

rss

29.11.2016.

Na juče održanoj sednici Skupštine opštine Aleksinac odbornici su usvojili izveštaj o prihodima i rashodima budžeta, ali je najviše polemike vođeno oko Odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica u organima opštine Aleksinac, kojim se nezakonito uvećava plata predsedniku Skupštine opštine i zameniku presednika opštine

Foto Radio Aleksinac

Na sednici Skupštine opštine Aleksinac odbornici su usvojili izveštaj o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima budžeta opštine Aleksinac za period od početka ove godine do kraja septembra meseca. U tom periodu, od planiranih oko 1.489.780.000 dinara ostvareno je nešto više od 848 miliona dinara ili približno oko 57%.  Na ovom zasedanju Skupština je usvojila i novi rebalans, kojim se predviđa umanjenje planiranog prihoda u opštinskoj kasi za 67 miliona dinara ili 5,25%. Osim usklađivanja visine budžeta sa reanim prihodima, do izmene je došlo i zbog skorog gašenja Direkcije.

Predstavnici odborničke grupe „Složno za Aleksinac“ tražili su da im se dodatno obrazloži kako su budžetska sredstva trošena u prethodnom periodu. Odbornik Ivan Dimić pre svega je skrenuo pažnju na eksproprijaciju zemljišta u zoni Moravice, na šta je utrošeno 6.800.000 dinara, ističući da su ta sredstva bila namenja za eksproprijaciju zemljišta u nekoliko ulica, a utrošena su samo za jednu. Dimić je dodao i da je ovakvo trošenje para nezakonito, te je postavio pitanje na osnovu čega su date pare iz budžeta.

Predsednik Nenad Stanković objasnio je da najveći problem predstavlja imovinsko pitanje, ali da sa druge strane zbog toga ne treba obustaviti realizaciju projekta koji je od velike važnosti za našu opštinu, podsećajući da je i prethodna lokalna samouprava primenjivala isti model kod eksproprijacije zemljišta u Ulici Tihomira Đorđevića.

Odbornik Boban Ranđelovića otvorio je pitanje zašto je iz Fonda za razvoj poljoprivrede u prvih šest meseci utrošeno samo 600.000 dinara, ako naša opština teži razvoju poljoprivredne proizvodnje, dodajući da bi trebalo edukovati poljoprivrednike kako da ostvare pravo na subvencije. Svoje nezadovoljstvo terminom i uslovima prilikom raspisivanja konkurisa namenjenih za subvencionisanje poljoprivrede sredstvima lokalnog budžeta iskazao je i većnik iz Ujedinjene seljačke stranke Momčilo Antanasković, istakavši da neiskorišćena sredstva ukazuju na komplikovanu proceduru i da bi opština ubuduće takve konkurse trebalo da raspisuje po ugledu na uspešnije lokalne zajednice.

Odbornici iz opozicionih stranaka su podneli desetak amandmana, od kojih je opštinska vlada prihvatila samo dva. U dosadašnjem zasedanju intereseantno je da opštinski parlament nije pihvatio preporuku Opštinskog veća o odbacivanju amandmana odbornika Bobana Ranđelovića iz DS-a, koji je zatražio da u klasifikacijama pozicija sa kojih se troši budžetski novac osim brojke stoji i bliži opis te pozicije.

Povećanje plata

Burnu diskusiju izazvao je Predlog odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica.

Naime, Opštinsko veće je 21.11.2016. godine usvojilo predlog odluke uz obrazloženje sekretara Skupštine opštine Aleksinac da se radi smo o prečišćenom tekstu odluke, bez izmena koeficijenata.

Međutim upoređujući važeću odluku (SL. 21/14) sa novim predlogom očigledno je uvećanje koeficijenata za predsednika Skupštine i zamenika predsednika opštine.

Skupština opštine Aleksinac je 08.12.2014. godine, nakon utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti od strane Državne Revizorske Institucije, donela Odluku br. 011-118 o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica u organima opštine Aleksinac, kojom se u čl. 2 predviđaju sledeći koeficijenti za izabrana lica:
- 7,74 – za predsednika opštine
- 6,64- za zamenika predsednika opštine,
- 6,94 – za predsednika Skupštine opštine,

Predlogom Odluke koju je usvojila SO Aleksinac uvećani koeficijenti iznose.
- 7,74 – za predsednika opštine
- 7,44- za zamenika predsednika opštine,
- 7,54 – za predsednika Skupštine opštine,

Pomenut predlog koji se provlači kao prečišćen tekst, u stvari je pokušaj da se prikriveno i nezakonito, zloupotrebom ovlašćenja i falsifikovanjem pravnog akta omogući uvećanje koeficijenta predsedniku skupštine i zameniku predsednika opštine za preko 11%.

Predložena uvećanja koeficijenata direktno su kršenje Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.  Po članu 4. ovog Zakona, koji se direktno odnosi i na lokalne funkcionere „ništave su odredbe kojima se povećavaju osnovice, koeficijenti i drugi elementi, odnosno uvode novielementi, na osnovu kojih se povećava iznos plata ...“

Govoreći po ovoj tački dnevnog reda, odbornik Ivan Dimić iz DSS-a optužio je aktuelnu vlast da pokušava nezakonito da poveća koeficijente predsedniku Skupštine opštine, zameniku predsednika opštine i plaćenom većniku, smatrajući da nije, kako je kazao, normalno da predsednik opštine koji ima veliku odgovornost ima samo 0,2% veću platu od predsednika lokalnog parlamenta. Za Dimića ova povećanja su namirivanje političkih koalicionih partnera, pošto su oni izgubili neka direktorska mesta poput Direkcije i još nekih javnih ustanova.

Posle dvadesetominutne diskusije za reč se javio zamenik predsednika opštine Čedomir Rakić, predloživši da se tačka povuče sa dnevnog reda i zatraži mišljenje nadležnog republičkog organa o zameni promene koeficijenata. Nakon učešća u diskusiji još nekoliko odbornika, predsedavajući Grujica Veljković dao je polučasovnu pauzu, koja je u toku.

 

U nastavku zasedanja, osim pitanja plata funkcionera, na dnevnom redu su se našle i odborničke dnevnice, kao i izmene statuta nekoliko javnih preduzeća, razrešenje i postvljanje v.d. direktora u Centru za kulturu  i umetnost i u Opštinskoj organizaciji za turizam i sport.

Skupština opština Aleksinac je svim korisnicima interneta omogućila direktan prenos skupštinskog zasedanja aleksinačkog parlamenta.

Ovo je postala praksa zvaničnog sajta opštine Aleksinac jer su poslednje 3 sednice lokalnog parlamenta bile direktno prenošene sistemomlive streamining opcije.

Ipak, interesovanje za ovaj vid praćenja skupštinskih aktivnosti nije bio velike, jer je tek desetag naših građana pratilo ovo zasedanje. Naš portal će pokušati sledećeg puta da promoviše ovu aktivnost, kako bi više građana pratilo dešavanja u lokalnom parlamentu.

korišćen materijal portala Radio Aleksinac

Komentara: 31


# predsednik opštine Ivan Dimić Čedomir Rakić Boban Ranđelović budžet opština skupština Momčilo Antanasković Grujica Veljković opštinsko veće Nenad Stanković Radio Aleksinac plata SO Aleksinac
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-49)

    Lopuza 29.11.2016.
    Opstinski paraziti, niste nam potrebni, mozemo da zivimo bez vas. Ne mozemo da zivimo bez pekara, veterinara, lekara... mozda da ljudima koji zapravo nesto rade povecate plate, smanjite namete? Kako je to ziveti sa saznanjem da si pijavica budzeta koja je bezvredna i nicemu ne sluzi?

  • (+1) (-47)

    Miki 29.11.2016.
    Veoma interesantno.A da li javnost zna da će Grujici biti dat opštinski stan jer gle čuda prioritet je da se probija ulica koja prelazi preko njegovog placa iza Biblioteke igračaka?

    Šta se dešava sa nezakonitim isplatama za nepostojeću eksproprijaciju za uređenje Moravice? Samo Kuzamovićima je Dejan Milošević na ruke isplatio 1 400 000 dinara? O tome pišite!

  • (+1) (-51)

    e moj Dejane 30.11.2016.
    To se i moglo ocekivati od tebe.Kad neko menja stranke ko... I tebi je stalo do grada,ljudi?????
    No,treba napisati tati jedno pismo,kako i sta se sve radi u Aleksin.
    Da i dodati kako se ko prima i na koji nacin zaposljava...

  • (+1) (-13)

    gtrtt 30.11.2016.
    ahhhhhh

  • (+1) (-39)

    E moji opstinari 01.12.2016.
    Sve vam malo!
    Dok neko nema ni za hleb,vi bi ste pogace!
    Sram nek vas bude! Neso,Cedo,Dejane...i ostali,znate li vi onu:'Ko kako radi,tako mu se vrati'?
    A taj Grujica,svi znamo kakav je,dupeuvlakac, uvek je gledao da iz svake partije izvuce samo korist za sebe.
    Opametite se vise! Bg nije daleko sve ce se saznati.
    Prestanite i da zaposljavate nestrucne i partijske ljude,Neso,Dzeki je za tebe bio malo dete

  • (+1) (-31)

    Hocu i ja da budem bot! 01.12.2016.
    Bas su vredni,jer to rade za Novogodisnje paketice???

  • (+1) (-21)

    Maksa 01.12.2016.
    Povecanje plata moze biti samo u skladu sa zakonom. Ne bi ni doslo do povecanja plata. Odbornici opozicije samo snimaju filmove.

  • (+1) (-36)

    Za MAKSU 02.12.2016.
    Dragi Makso, botu jedan!Hajde pročitaj opet šta si napisao i objavljeni tekst pa idi da se samokazniš, jer ovoliku glupost još niko nije izvalio od izbora. Znamo da moraš da pišeš i lupaš pluseve i minuseve ali i na rezervi bi ti mozak rekao da je bolje da ne pišeš ništa nego da pišeš očigledne gluposti. Jasno nam je da vam je internet tim u osipanju ali bar se konsultujte pre nego što nešto napišete.
    Neka vas poduči ovaj Milan Dinić što mu opština preko Centra za kulturu na kvarnjaka štampa knjige koje deli članovima porodice,većnik, što ote teniski klub Kuzmanovićima, zaposli ženu preko naprednjaka tj Dejana Miloševića, profesor bivši ursovac - g17 šta li, sada veliki naprednjak i budućnost stranke.
    Pročitajte mu knjigu, ali prvo da je kupite, da ne ispadne da mu je opština džabe štampala.

  • (+1) (-38)

    domacin 03.12.2016.
    dolaze migranti u aleksinacku kasarnu a opstina cuti

  • (+1) (-21)

    Penzioner 04.12.2016.
    Vladaće SNS još 15 godina, a vama preostaje samo da pišete komentare i ništa više.

  • (+1) (-15)

    Sanela Music 04.12.2016.
    Aleksinacki odbornici, narocito oni vladajuce stranke, nece dozvoliti da bilo sta prodje sto nije u skladu sa zakonom. To se ne moze reci za ranije vlasti onih koji su sada "brizna" opozicija!

  • (+1) (-21)

    Mikica Z. 04.12.2016.
    Poznajem barem polovinu odbornika iz SNS-a i mogu vam reci da su sve to posteni ljudi. Predsednik opstine Nesa i onaj Dejan ( ne znam sta je tamo ) su izlazili u susret kada god su mogli ljudima bliskim meni. Prema tome, podrska ovom i ovakvom vodjenju naseg grada.

  • (+1) (-21)

    Sale 04.12.2016.
    Sve sto se radi u skupstini Aleksinca je transparentno. Ako i bude neke slucajne greske, u hodu se ispravlja.

  • (+1) (-20)

    Remzija P. 04.12.2016.
    Aleksinac nikada nije imao postenije ljude nego sto su sad. Moz da pisete kolko ocete i sta ocete, aleksincani vide da rade i da se trude da nam pomognu. Pocele su i fabrike da rade.

  • (+1) (-20)

    Aleksincanka A.A. 04.12.2016.
    Dokle cete te postene ljude da napadate?! Ovi sada stvarno rade u interes grada sve je bolje cistije. Vi bre sto ste samo gledali da sto vise drpnete od svaki poso sad se pravite da ste posteni i napadate ih. Dzaba vam to, zna se da su i onaj Nesa i Dejan posteni i da NIKAD ne bi uzli nikome ni dinar!

  • (+1) (-21)

    Koka 04.12.2016.
    Imala sam problema sa legalizacijom zemljista i bio je problem u pronalazenju jednog papira tj. dokumenta koji mi je falio. Obratila sam se tom Dejanu koji je ovde prozvan, covek mi je izasao u susret okrenuo dva tri broja i problem sam resila. Njemu se i sada ovim putem zahvaljujem a ostale molim da ne prozivaju postene ljude narocito bez dokaza.

  • (+1) (-24)

    Badza 04.12.2016.
    Meni pa recimo dete uci kod Milana Dinica. Zaista nisam video coveka koji je TOLIKO predan poslu. Sin mi toliko napreduje, da nemam reci hvale za coveka. Kamo da su svi profesori takvi.

  • (+1) (-17)

    Baka 04.12.2016.
    Moja je unuka isto kod Milana - ne znam coveka, ali vidim da mi unuka voli da radi skompjutor i da osvaja nagrade. Ko radi taj je posten.

  • (+1) (-22)

    Zivica 04.12.2016.
    Trenutno su u vrhu opstine Aleksinac najposteniji ljudi u zadnjih 30-ak godina, koliko moje pamcenje doseze. Radite samo posteno kao i do sada u interesu gradjana Aleksinca i imacete podrsku i nadalje. Pozdrav

  • (+1) (-20)

    Neutralni 04.12.2016.
    Dobro bre, niko nije idealan, ali za ove ZAISTA nisam ni cuo da su nekome uzeli dinar. Sto jes, jes! Ne trazimo bolje, samo da se ne iskvare. :)

  • (+1) (-11)

    Zaka 04.12.2016.
    Sto se migranti tice, lepo je objasnjeno da nece da dolaze u nasu kasarnu. Kakve dezinformacije... Strasno!

  • (+1) (-22)

    ahahahahaha 05.12.2016.
    Botovi dobili komandu da krenu u odbranu!
    A joj koliko je to jadno!
    Zar su ti paketici toliko veliki i lepi????
    Neso,Cedo,Dejane...Grujice,bas me zanima koliko jos mozete nisko da padnete.
    Botovi vredjate inteligenciju onih pametnih,manite se coravog posla,volim i ja paketice,ali mi odavno objasnili da Deda Mraz ne postoji...ili ce ''dekicu''da glumi Nesa????

  • (+1) (-23)

    Za Botove 05.12.2016.
    Dragi botu i botice pripravnici internet tima, niste ovo dobro odradili, ne,ne.... trebali ste malo da promenite font, pa svaki komentar u istom stilu, pa bobmardovanje sa desetak komentara odjednom, niste vi to dobro naucili.
    Onaj ko se zahvaljuje nekome za nešto ne piše anonimno već otvoreno i od srca.
    A što se tiče poštenja dotičnih, mnogo su pošteni, jesu stvarno. Toliko da je taj Dejan uzeo na ime izbora 189000, a kada je utvrdjeno da ih je uzeo nezakoknito jer je bio u sukobu interesa toliko je bio pošten da ih NIJE VRATIO. Toliko je pošten da je samo za dnevnice za 4 godine uzeo skoro 200000. Toliko je pošten da svojim pajtašima isplaćuje opštinske pare za NEPOSTOJEĆU eksproprijaciju NA RUKE preko milion dinara, toliko je pošten da svake godine svojoj ženici poznatoj intelektualki, menja mesto rada, radno mesto a sad čak i ustanovu u kojoj radi. O Nešinom poštenju da i ne govorim počevši od hladnjače, dogradnje stanova, davanju stanova,zapošljavanja...Zato BOTOVI pre nego gurnete ruku u vatru za nekoga zapitajte se da li su stvarno VREDNI toga da pljunete sebi u lice.

  • (+1) (-24)

    auuuuuu 05.12.2016.
    SNS

  • (+1) (-20)

    Bujan 05.12.2016.
    E moji srbi ako vas ima u Aleksincu ,pa vi ste ih birali i to sa velikom razlikom su pobedili sa velikim vođm aleksandrom ,bravo za nas koji nismo glasali za nikog već 3 puta

  • (+1) (-9)

    Maca 05.12.2016.
    Bot, bot, bot... Ako vec neko misli da je nesto tacno, treba on javno napisati ime. Najlakse je napadati kukavicki. Zar to nije bot, taj koji tako napada?

  • (+1) (-11)

    Misic 05.12.2016.
    U pravu si maco, taj sto ovako kukavicki cvrci je misic!!!

  • (+1) (-21)

    Swaner 05.12.2016.
    Povecao se obim posla u Zori ovih dana.

  • (+1) (-21)

    za MACU i MISICA 05.12.2016.
    A kakve li ste junačine botovske, kad ovako kukavički branite!? Ajde,iš u rupu!

  • (+1) (-23)

    Emilia 05.12.2016.
    auuuuuu sta su botovi !! hahahahaha ide nova godina, pa navalili, nece sendvici sami da dodju hahhahaahaha a mozda ce i paketic neki da dobiju hahahahahahaha

  • (+1) (-21)

    Sendvici,sendvici! 05.12.2016.
    Ko od botova jos nije dobio,neka se javi u Opstinu,dele se za jedan lajk,a sokic ako napises komentar,pozurite botovi!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima