Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dva puta birana ista vlast

rss

25.07.2012. Izvor: Radio Aleksinac, TV Alt, RTS

Po ko zna koji put u zadnjih par godina došlo je do pregrupisavanja političkih koalicija. Posledica toga je novo opštinsko rukovodstvo, verovatno i novi rukovodioci javnih preduzeća.

Koliko će sve to pomoći žiteljima Aleksinca ostaje da se vidi.

Dva puta birana ista vlast

U aleksinačkoj opštini, za tri dana, dva puta je birano isto rukovodstvo. Najpre su to, sa tankom većinom, učinili odbornici opozicije u petak, a danas je taj izbor potvrđen ubedljivim brojem odborničkih glasova koalicije SNS-URS-SPS-JS.

Pošto je stari predsednik Skupštine opštine Aleksinac, podneo ostavku, brzo je, sa 31 glasom ZA izabran novi, Grujica Veljković iz URS-a.

Predsednik opštine naredne četiri godine biće Nenad Stanković, koji je u dva mandata 2004. i 2008. godine, biran za prvog čoveka Aleksinca.

Sednica je počela ostavkom Svetlane Matić, na mesto odbornika DS-a, koja je u petak, prema tvrdnji odbornika opozicije, imala verbalni sukob sa dosadašnjim predsednikom skupštine Milanom Veljkovićem.

Njena pristupnica Srpskoj naprednoj stranci bila je jedna od tema aleksinačkih odbornika, koje je interesovalo i to šta je obećano odbornicima Jedinstvene Srbije i jednom odborniku PUPS-a da podrže SNS, SPS i URS u formiranju vlasti u Aleksincu.

* * *

Odbornici koji su u petak održali sednicu bez skupštinskih službi (SNS, URS i SPS) odlučili su da danas dođu i na sednicu koju je zakazao Milan Veljković (DS).

Otvarajući sednicu SO Aleksinac predsednik Milan Veljković je rekao da je juče u toku dana dogovoreno da se današnja sednica ipak održi, pošto aktuelno rukovodstvo opštine Aleksinac na čelu sa njim i predsednikom opštine Ivanom Dimićem ne priznaje legitimitet sednice koja je održana u petak.

Veljković je istakao da će posle uvodnih tačaka on sam podneti ostavku i time skratiti proceduru, pošto je jasno da druga strana u ovom trenutku ima većinu potrebnu za smenu vlasti.

Skupština je sa 38 glasova usvojila dnevni red koji je predložilo 20 odbornika opozicije u zahtevu za sazivanje vanredne sednice SO Aleksinac..

Kako je i najavio, Milan Veljković je podneo ostavku na mesto predsednika SO Aleksinac, a Nenad Stanković je u ime predlagača za novog predsednika lokalnog parlamenta predložio Grujicu Veljkovića predsednika opštinskog odbora G 17+, to jest Ujedinjenih regiona Srbije, diplomiranog pravnika, stalno zaposlenog u Javnom preduzeću PTT u Nišu.

Milan Veljković je podnoseći ostavku naveo da im vlast koja će uskoro stupiti na dužnost nije pružila priliku da pokažu šta umeju i da svoj program ostvare. Dodao je da će opozicija, čiji će sastavni deo biti i DS, dati vlasti 100 dana da pokažu i sprovedu to što su predvideli, a zatim će uslediti žestoka kritika za sve ono što loše rade. Grupaciji koja dolazi na vlast zamerio je i što su pritiscima i ucenama došli do većine od 28 odbornika.

Pošto je Skupština verifikovala ostavku Veljkovića, sednicu je nastavio da vodi potpredsednik Momčilo Antanasković, koji će verovatno ostati na toj funkciji i u novom sazivu pošto je opštinski odbor Jedinstvene Srbije tokom vikenda dobilo dozvolu za saradnju sa SNS-om.

Kasnije je izabran novi predsednik SO Aleksinac Grujica Veljković iz Ujedinjenih regiona Srbije.

Za njegovo postavljenje glasao je 31 odbornik, 21 odbornik bio je protiv, a tri listića su bila nevažeća.

Skupština je smenila dosadašnjeg sekretara SO Dragana Milojkovića iz DSS-a, a na njegovo mesto je postavljena Danijela Petković, diplomirani pravnik, kadar Ujedinjenih regiona Srbije.

Za njeno postavljenje glasalo je 29 odbornika.

Izborom sekretara parlamenta, prepodnevno zasedanje je završeno, a predsednik Grujica Veljković je novu sednicu zakazao za danas u 13 sati.

Danas u 13 časova održana je i 5. sednica Skupštine opštine Aleksinac, kojom je završeno konstituisanje lokalne vlasti, sa novom skupštinskom većinom.

Sednica lokalnog parlamenta započeta je zahtevima dotadašnjeg predsednika opštine Ivana Dimića da se iz predloženog dnevnog reda izbace tačke koje je smatrao povredom Poslovnika i zakona, a koje su se odnosile na razrešenje Izborne komisije, kao i izbora drugog zamenika predsednika SO Aleksinac.

Odbornici Skupštine prihvatili su jedino prvi zahtev.

Posle diskusije velikog broja odbornika, za drugog zamenika predsednika SO Aleksinac izabran je Branimir Đorđević, profesor engleskog jezika i književnosti, prvobitno odbornik PUPS-a.

U nastavku 5. sednice aleksinačke Skupštine, predsednik opštine Ivan Dimić razrešen je sa te funkcije, čijim je razrešenjem prestao mandat i zameniku predsednika, kao i članovima Opštinskog veća.

Odlukom 30 odbornika nove vladajuće većine, za novog predsednika opštine Aleksinac izabran je Nenad Stanković, diplomirani sociolog, inače predsednik OO SNS-a. Za njegovog zamenika imenovan je Čedomir Rakić, privatni preduzetnik, ispred Socijalističke partije Srbije.

Opštinsko veće u novom sazivu lokalne vlasti činiće Veroljub Vrećić (SNS), Ljubiša Jelenić (SNS), dr Zoran Živadinović (SNS), Zoran Stanković (Pokret socijalista), mr Vinka Sekulović (URS), dr Bratislav Branković (URS), Igor Ilić (SPS), Ivan Đorđević (Pokret veterana) i Igor Nikolić (JS).

Odlazeći predsednik opštine Ivan Dimić je kritikovao predloženi dnevni red optućujući vlast da želi da na nelegalan način podmetne spisak članova izborne komisije bez prethodne konsultacije sa ostalim odbornicima. Posebno burne reakcije opozicije predvođene Dimićem i Veljkovićem izazvao je predlog za izbor drugog zamenika predsednika SO. Po Dimićevim rečima, takva odluka, koja je naknadno potvrđena u Skupštini, nije po zakonu, o čemu će opozicija izvestiti nadležne organe i zatražiti od njih stručno tumačenje zakona.

- Zakon jasno kaže da predsednik ima jednog zamenika i da ga on menja u slučaju njegove sprečenosti. Skupšina opštine Aleksinac je od kada sam ja odbornik imala samo jednog potpredsednika, to zakon dozvoljava, ali je nova vladajuća većina odlučila da izabere i drugog zamenika predsednika Skupštine, što je, i pored moje burne reakcije i reakcije odbornika sadašnje opozicije, ipak uvršteno u dnevni red i kasnije izglasano. Izabran je čovek koji je, da tako kažemo, prelomio opštinsku vlast, momak koji je iz PUPS-a prebegao u SNS i time promenio skupštinsku većinu. Kao nagradu je dobio mesto zamenika predsednika skupštine, ali drugog zamenika predsednika Skupštine, što je apsolutno sporno, jer po zakonu tako nešto nije moguće.

Doskorašnji predsednik je dodao da je nova vlast donošenjem ovakvih odluka prvog dana vlasti „krenula bahato, arogantno i bez poštovanja zakona“, što će se odraziti na građane opštine Aleksinac. On je dodao da je čitavo zasedanje snimano kamerom koju je neko uneo, iako je to zabranjeno, a da su ispred sale sve vreme stajali članovi privatnog obezbeđenja. Po njegovim rečima za tim nije bilo potrebe jer su oni prihvatili da mirno odu sa vlasti, pošto su izgubili skupštinsku većinu.

Dimić je naglasio i da mu sve ovo što se danas dešavalo ne uliva nadu da će za građane opštine Aleksinac nastupiti novi dani, iako ih predstavnici nove vlasti već najavljuju.

Kako je Ivan Dimić i potvrdio, sutra će biti neformalna primopredaja vlasti između starog i novog predsednika. On je poručio da ostavlja pun budžet i dosta započetih projekata i nada se da će ih nova vlast sprovesti onako kako je planirano.

- Novi predsednik će zateći preko 91 milion dinara u budžetu, što je zaista ogroman novac koji ja nisam nenamenski trošio. Čeka ga pun budžet i dosta započetih projekata. Pre svega tu mislim na projekat rekonstrukcije vodosistema Bresje, vredan četiri miliona evra, završava se druga faza rekonstrukcije ulice Tihomira Đorđevića, škola u Vukanji treba da se završi. Sve je to početo u mom mandatu, nova vlast će to nadam se završiti, trebalo bi, za dobrobit svih građana.

Dosadašnji predsednik opštine je negirao tvrdnje da je bilo neplanskog zapošljavanja u Opštinskoj upravi rekavši da je broj zaposlenih ispod propisanog republičkog cenzusa. Novog predsednika opštine će, kaže, sačekati i čist račun jer opština nema dugovanja, osim dva kratkoročna kredita uzeta za završetak prve faze radova u ulici Tihomira Đorđevića i puta ka Gornjem Krupcu.

Dimić očekuje da će i nova vlast biti na isti način izložena sudu javnosti, pošto članovi njegovog kabineta i on, za sve vreme sprovođenja vlasti, nisu bili pošteđeni kritike javnosti.

Novoizabrani predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković u kratkom razgovoru za Radio Aleksinac istakao je važnost današnjih promena i dodao da će učiniti sve da investicije, zahvaljujući pozicijama koje njegova stranka i stranke koalicionih partnera imaju u republici, konačno počnu da pristižu i u Aleksinac. On je rekao da će iskustvo koje poseduje staviti u službu građana Aleksinca i njihovog boljitka.

Na optužbe opozicije da nenamenski troši budžetski novac nagrađujući izmišnjenim funkcijama odbornike koji su obezbedili većinu, Stanković odgovara da nijedna vlast nije skupa ako daje rezultate. Kaže da sadašnja opozicija priča neargumentovano i podseća ih da su i sami imali veliki broj plaćenih funkcionera, ali da im to tada nije smetalo.

- Bilo je perioda kada su imali po sedam, osam plaćenih političkih funkcionera u ovoj zgradi i teško da mogu da imaju argumentaciju i da prigovaraju nekome ko će imati četiri, pet, što je objektivno dosta manje. A u krajnjoj liniji, nije ni to presudna stvar ukoliko se obezbedi dovoljno sredstava preko nekih investicija ka našoj opštini, onda su objektivno ti izdaci relativno zanemarljivi.

Novoizabrani predsednik SO Aleksinac, Grujica Veljković, izjavio je da će težiti tome da se novom sazivu lokalne skupštine vrati dostojanstvo i da će biti otvoren za sve predloge opozicije.

Veljković je takođe najavio i novu sednicu za narednu nedelju, kada će doći do smene direktora javnih preduzeća i ustanova i izbor novih članova upravnih odbora.

Prema njegovim rečima sva preduzeća i ustanove doživeće uskoro reorganizaciju u kojoj bi trebalo da se sprovede racionalizacija radnih mesta.

Komentara: 6


# predsednik opštine Ivan Dimić Aleksinac vlast Čedomir Rakić budžet opština Pokret Socijalista Milan Veljković Pokret Veterana Ivan Đorđević Momčilo Antanasković Grujica Veljković opštinsko veće Danijela Petković Nenad Stanković Radio Aleksinac Vinka Sekulović Ljubiša Jelenić Zoran Stanković SO Aleksinac Veroljub Vrećić
@poksocijalista @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Milutin 25.07.2012.
  Ovakva bruka se još nije desila u istoriji aleksinačkog parlamentarizma, verovatno i šire: predsednik Opštinske skupštine ima dva zamenika!? pa to je kršenje zakona! naime, član 39 Zakona o lokalnoj samoupravi glasi: "Predsednik skupštine ima zamenika..." itd, dakle, jednina, ima ZAMENIKA a ne ZAMENIKE. Ne poštuje se zakon zarad stranačke nagodba: zamenici su Moma plus pupsovac preletač! I šta građani da očekuju od ovakve nove vlasti! Prethodnici su bili loši, naročito kada su kadrovska rešenja u pitanju, ali ovi će biti još gori, pogotovo SNS, koji i nema kadrove. Videćete ko će im biti direktori...

 • (+0) (-0)

  Neznanje ne opravdava kritiku 25.07.2012.
  Milutine, pročitajte mišljenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, povodom tumačenja odredbe koja je sporna. Niko ništa ne radi napamet. Aleksinac nije jedina Opština u Srbiji koja ima dva zamenika, a da Vam ne bih olakšavao posao, istražujte malo sami.

 • (+0) (-0)

  Mile 25.07.2012.
  Najurili smo ih dva puta - da potvrdimo, hahahhaha. I po njihovom su najpudani, pa još pred kamerama dva puta. Ali, merak nema cenu.

 • (+0) (-0)

  Milutin 26.07.2012.
  Ja sam naveo Zakon i član i ne vidim šta je tu sporno i nejasno. Jedna norma, kaže pravna nauka, tumači se jezički, logički, istorijski, analogijom, autentično: ne postoje druga tumačenja osim akovi, g. Nepotpisani, svojim tumačenjem niste dali doprinos pravnoj nauci - kako je vađe tumačenje? Navedite i vi, Zakon i član ili se pozovite na "tumačenje"... kažete ima toga i u drugim opštinama - ako ima, nije zakonito. Ako, pak, SNS tumači sve je jasno. Inače, SNS znamo čine, uglavnom, bivši radikali, a ovdašnji radikali su u lipovcu imali direktora i v.d. direktora. Iver ne pada daleko od klade, kaže narod.

 • (+0) (-0)

  Deki 27.07.2012.
  @Neznanje ne opravdava kritiku - Nijedno mišljenje ministarstva ne obavezuje i ne može biti iznad zakona. Zakon o lokalnoj samoupravi je u ovom članu jasan. To što neki predsednici SO imaju po dva zamenika ne znači da je to zakonito.

 • (+0) (-0)

  NOVA VLAST FALSIFIKOVALA SLUZBENI GLASNIK OPSTINE 21.08.2012.
  Verovatno zbog ne znanja , predsednik i sekretar SO Aleksinac, nisu razresili novopostavljene funkcionere sa svojih odbornickih mesta ali su u Sluzbenom glasniku napisali kao da je to ucinjeno, cime su nacinili veliku povredu Zakona.
  Kako saszajemo postupak je pokrenut pred nadleznim sudom.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima