Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pomor školjki na Bovanskom jezeru

rss

18.08.2015. Tekst i foto Dušan Stevanović

Od četvrtka do nedelje, dogodio se ogroman pomor školjki na Bovanskom jezeru, koje se nalazi između Aleksinca i Soko banje.

Pomor školjki na Bovanskom jezeru

Niko ne zna kako se zovu te školjke, niti ih je ikada neko video u tom jezeru, ali po veličini od preko 20 centimetara, ne da spadaju u morske, već u grupu okeanskih školjki. Vaš reporter je imao prilike da ih lično hvata po Bovanskom jezeru, kako bi ih kasnije slikao za medije, pa je po njihovim godovima na ljušturi zapazio da su neke stare 20 do 25 godina.

Nikome nije jasno, šta se to dogodilo u podvodnom svetu Bovanskog jezera da je, odjednom, došlo do pomora više tona školjki. Prema rečima Nikole Kumanovića, direktora Ribarske službe “Južna Morava 2“, oni su za kratko vreme izvukli, čak, tonu uginulih školjki, a ostalo je u vodi još nekoliko tona.

Na naše pitanje, šta je dovelo do ovakvog pomora, Kumanović nije mogao da odgovori.

U jednom trenutku, u vodi je bilo samo 2,8 miligrama kiseonika po litru, ali je interesantno da nema uginulih riba. Školje su vrlo osetljive i postoji mogućnost da ih je neki virus uništio.

O velikom pomoru školjki obavešten je Ekološki inspektor, Republički inspektor za ribarstvo, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kao i lokalne samouprave Aleksinca i Soko banje. Očekujemo, uskoro, zvaničan izveštaj nadležnih organa.

 

Komentara: 2


# Južna Morava Bovansko jezero Nikola Kumanović školjke pomor
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+11) (-8)

    dikavac 18.08.2015.
    toj sugi ovija napredni povadili biseri i sag ćeni od tija sredstva povećaju penziju

  • (+5) (-2)

    Marko 09.09.2015.
    Reporter nije odvojio par minuta da gugluje temu. Skoljka je ocigledno recna, uobicajene velicine za odrasle pdimerke. Pomor se desava svake godine kada su visoke temperature. Skoljke su osetljive na nivo kiseonika I amonijaka Koji se povecava zbog brzeg raspada organskih materija na povisenim temperaturama. Pomor je redovan na Tisi Tamisu i Begeju a videli smo ga i na Dunvu, samo redje. Tada je mrtva skoljka najbolji mamac za soma. Jedino sto ovakvo objasnjenje nije zanimljivo Kao njegova "apokalipsa danas"


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima