Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pomor školjki zbog virusa?

rss

20.08.2015. Večernje novosti

Voda za piće iz Bovanskog jezera ispravna i pored uginuća dve tone životinja. Narednih dana očekuju se rezultati analize poslate u Kragujevac i Niš

Pomor školjki zbog virusa?

Uprkos nezapamćenom pomoru školjki u Bovanskom jezeru na sredokraći puta Aleksinac - Sokobanja, dosadašnje analize pokazuju da je voda za piće ispravna i u granicama normale za ovaj period godišnjeg doba. Za ove školjke mnogi nisu ni znali da postoje u ovoj veštačkoj akumulaciji, bar ne u ogromnim količinama i veličini koja je karakteristična za mora.

- U našoj laboratoriji u fabrici vode "Bresje", gde se voda iz jezera prerađuje, svakodnevno obavljamo uobičajene analize, pa odgovorno tvrdim da je voda za piće ispravna, što je potvrđeno i iz Higijenskog zavoda u Nišu - kaže direktor aleksinačkog JKP "Vodovod i kanalizacija", Dragiša Simić, podsećajući da se, pored Aleksinca, vodom iz akumulacije posle prerade snabdevaju i mnoga sela te opštine.

Ribolovci su ribočuvarsku službu DOO "Južna Morava 2" koja gazduje Bovanskim jezerom, o pomoru školjki obavestili u prošli petak, a njeni radnici su odmah stupili u akciju. Do sada je sa obale i iz vode sakupljeno oko tri tone uginulih školjki. Radilo se i juče, kada su se ribočuvarima pridružili i radnici "Vodovoda", dok su prethodnog dana pomagali i ribočuvari iz Kruševca.

- Ovo je nešto nezapamćeno, jer se u ovom, kao i u ostalim jezerima nad kojima takođe gazdujemo, ranijih godina to nije dešavalo. Sve sakupljene uginule školjke biće uništene na sokobanjskoj deponiji. O svemu smo odmah obavestili sve nadležne, ali do sada niko, čak ni od stručnjaka nije mogao da objasni uzrok pomora - kaže, direktor DO "Južna Morava 2", Nikola Kumanović, naglašavajući da ni jedna jedina riba u ovom jezeru nije uginula.

Pre neki dan, dodaje Kumanović, uzorak vode iz jezera i školjki uzeli su stručnjaci sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Kragujevca, a juče i sa Instituta za javno zdravlje iz Niša, tako da će mnogo toga biti jasnije posle njihovih analiza.

- Ono što zasad mogu da kažem nezvanično, najverovatnije je da je zbog visoke temperature, niskog vodostaja i nedovoljnog procenta kiseonika došlo do pada imuniteta kod školjki, te da ih je zahvatio neki virus - ističe Kumanović.

UGINULE KOD TRUBAREVCA

Ova pojava je prisutna samo u delu jezera na teritoriji sokobanjske opštine, tačnije u ataru Trubarevca, gde se reka Moravica uliva u akumulaciju i to u dužini od oko jedan kilometar sa obe strane, a pretpostavlja se da su se školjke ovde našle prilikom nekog ranijeg poribljavanja. Od pojedinih stručnjaka smo saznali da školjke žive u mulju, da su posle uginuća "izronile" na površinu plutajući jezerom, da bi ih talasi izbacili na obalu.

D. Stojanović


# Južna Morava Bovansko jezero voda Nikola Kumanović Južna Morava 2 doo Moravica Sokobanja Bresje Vodovod i kanalizacija JP Dragiša Simić školjke pomor virus
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima