Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Stigao izveštaj o uginuću školjki

rss

21.09.2015. D. Ostojić

Nakon uginuća preko 2 tone školjki u Bovanskom jezeru, direktor ribočuvarskog preduzeća Južna Morava 2, Nikola Kumanović je preduzeo sve zakonske mere ne bi li se, što pre, došlo do odgovora, od čega su školjke uginule.

Stigao izveštaj o uginuću školjki

Na zahtev ovog preduzeća, PMF iz Kragujevca je uradio ispitivanje, a prof. dr Vladica Simić je dao izveštaj nakon urađenih analiza. U izveštaju se navodi da je virus jedan od razloga uginuća.

Naime, usled povoljnih uslova u Bovanskom jezeru, školjke su se prenamnožile, da bi nakon virusne infekcije kojom su zaražene došlo do pomora školjki, tvrdi prof. dr Vladica Simić. Profesor Simić predlaže da se uradi patološka analiza kako bi ove pretpostavke bile potvrđene.

Tim povodom smo za komentar pozvali i direktora Južne Morave 2, Nikolu Kumanovića:

"Nakon što smo uočili problem reagovali smo odmah, na saniranju problema i na utvrđivanju uzroka. Na naš zahtev su angažovane dve relevantne institucije, PMF iz Kragujevca i Institut za javno zdravlje iz Niša. Izveštaj PMF-a smo dobili, a ovih dana očekujemo i izveštaj sa Instituta za javno zdravlje." ističe Kumanović.

 

Komentara: 1


# Bovansko jezero Nikola Kumanović Južna Morava 2 doo Institut za javno zdravlje školjke pomor Vladica Simić
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+4) (-3)

    Nemanja 21.09.2015.
    I jel je voda za piće ili nije? Opasna bakterija po ljude?


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima