Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Помор шкољки на Бованском језеру

rss

18.08.2015. Текст и фото Душан Стевановић

Од четвртка до недеље, догодио се огроман помор шкољки на Бованском језеру, које се налази између Алексинца и Соко бање.

Помор шкољки на Бованском језеру

Нико не зна како се зову те шкољке, нити их је икада неко видео у том језеру, али по величини од преко 20 центиметара, не да спадају у морске, већ у групу океанских шкољки. Ваш репортер је имао прилике да их лично хвата по Бованском језеру, како би их касније сликао за медије, па је по њиховим годовима на љуштури запазио да су неке старе 20 до 25 година.

Никоме није јасно, шта се то догодило у подводном свету Бованског језера да је, одједном, дошло до помора више тона шкољки. Према речима Николе Кумановића, директора Рибарске службе “Јужна Морава 2“, они су за кратко време извукли, чак, тону угинулих шкољки, а остало је у води још неколико тона.

На наше питање, шта је довело до оваквог помора, Кумановић није могао да одговори.

У једном тренутку, у води је било само 2,8 милиграма кисеоника по литру, али је интересантно да нема угинулих риба. Шкоље су врло осетљиве и постоји могућност да их је неки вирус уништио.

О великом помору шкољки обавештен је Еколошки инспектор, Републички инспектор за рибарство, Министарство за заштиту животне средине, као и локалне самоуправе Алексинца и Соко бање. Очекујемо, ускоро, званичан извештај надлежних органа.

 


# Јужна Морава Бованско језеро Никола Кумановић шкољке помор
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима