Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nišlije i Zaječarci se otimaju za Bovansko jezero

rss

04.01.2016. Južna Srbija Info

Upravljanje nad Bovanskim jezerom oduzeto je pre desetak dana Gradu Nišu i pripojeno Gradu Zaječaru!?

Nišlije i Zaječarci se otimaju za Bovansko jezero

Ovu vest, za portal Građanin, otkriva Časlav Spasić, nekadašnji vođa sektora ribočuvara i akcionar nekadašnjeg Ribolovačkog udruženja „Južna Morava 2“

On tvrdi da će posledica toga biti da Grad Zaječar naplaćuje dozvole za pecanje svima koji to žele na Bovanskom jezeru, umesto da to čini Grad Niš kao do sada. Turistički potencijal i da ne računamo, kako on kaže.

– Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je pre desetak dana izmenjalo granice vodotokova tako da je teritorijalno upravljanje nad Bovanskim jezerom i okolnim vodotokovima pripalo Gradu Zaječaru. Oduzeto nam je 50 kilometara vodotoka gde su bili naši ribočuvari. I Zaječar sada ima problem da organizuje ribočuvarsku službu – priča Spasić.

Časlav Spasić: Nišu oduzeto oko 50 kilometara vodotokova– Šta se sada događa? Postojala je „Z.O.S.R. Južna Morava 2“ koja upravlja Bovanskim jezerom i drugim područjima od 1996. godine. Ono što je ključno u tome je da to naše udruženje, gde je odgovorno lice bio Nikola Kumanović, nije plaćalo porez na dodatu vrednost, tako da je porez narastao na čak 45 miliona dinara. Onda je naše Udruženje raspušteno zbog poreske blokade, a akcionari su ostali „praznih šaka“. Kumanović je formirao potom „Doo Južna Morava 2“ i sada opet želi da od nadležnog ministarstva organizuje ribočuvarsku službu, odnosno da nastavi rad, iako je udruženje dužno tolike milione Poreskoj upravi. Takođe, potpisom sporazuma 2010. godine preuzeta je obaveze izmirenja poreskog duga za preduzeće koje je upravljalo vodama do tada. Način na kojim se uopšte upravljalo udruženjem je i dovelo do toga da Bovansko jezero pripadne Zaječaru – tvrdi Spasić. On je dostavio presudu Apelacionog suda kojim se nalaže isplata poreskog duga.

Nikola Kumanović, odgovorno lice u sadašnjem „Doo Južna Morava“, a nekadašnjem „Z.O.S.R. Južna Morava 2“ kaže „da Spasićeve tvrdnje nisu istinite da je bilo šta uzeto Nišu“.

– Nikome ništa nije uzeto, kako pitate. Jednostavno, ministarstvo je napravilo nove granice ribarskih područja. Praktično promenjene su granice. Nikome ništa nije uzeto, ni zbog čega nego su napravljene nove granice. Zaječaru je, na primer, oduzeto Borsko jezero. Jagodina je podeljena, Valjevo je podeljeno i sve se radilo po tome da približno svako ima isti broj članova kako bi opstali. Nišu ništa nije pridodato. To pitanje, u stvari, bi trebalo postaviti ministarstvu, a ne da ja objašnjavam poteze ministarstva – navodi Kumanović.

Nikola Kumanović

– To je radnik koji ima krivičnu prijavu, na sudu smo s njim više puta. Odnosno on je bivši radnik koji je podnosio više prijava i inspekciji i Privrednom kriminalu. I ništa od toga nije se pokazalo kao tačno – tvrdi Kumanović. On kaže da „DOO Južna Morava 2“ nikome ne duguje za porez, „a to se, kako kaže, može videti na sajtu Agencije za privredne registre“.

Bovansko Jezero Foto Aleksinac.Net

– Bivši korisnik „Z.O.S.R. Južna Morava 2“ koja je bila korisnik voda do 2010. godine. Kasnije je Ustavni sud rekao kao i mišljenje ministarstva da dozvola nije roba nego javni dokument i to tada niko nije plaćao. Od kada smo registrovani kao privredno udruženje, normalno da se plaća, a pre smo bili udruženje i to niko nije plaćao jer smo bili registrovani po Zakonu o sportu i taj porez niko nije plaćao. Postoji nalaz inspekcije u Leskovcu iz 2005. godine, a koja je rekla da taj porez na dodatu vrednost za ribolovačke dozvole ne treba da se plaća. I Sportski ribolovni savez Srbije se obraćao ministarstvu za mišljenje i tumačenje. I niko u Srbiji nije plaćao PDV. Po njemu ispada namera svih da utaje PDV na dozvole, što bi se odrazilo na ribolovce jer bi za toliko dozvola bila skuplja – zaključuje Kumanović.

M.S. Građanin Južna Srbija Info

Komentara: 6


# Aleksinac Južna Morava Niš Bovansko jezero Nikola Kumanović Južna Morava 2 doo Južna Srbija Zaječar ribolov Ustavni sud Časlav Spasić ministarstvo poljoprivrede
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+13) (-3)

  jova 04.01.2016.
  Sta god da je ministarstvo odlucilo napravilo je veliku gresku!
  Vec dva meseca na Bovnu je anarhija.niko ne kontrolise istrebljenje ribljeg fonda,mreze su postavljene svuda,riba se hladnjacama odvozi.Spomenuo bih i kvazi ribolovce koji ni malo ne mare za ogranicenja i odnose na stotine riba ispod mere i ako se nastavi tako za par meseci ribe vise nece biti na Bovanskom jezeru!

 • (+5) (-0)

  Banja 04.01.2016.
  Samo nam je jos to falilo

 • (+16) (-1)

  Zoran 05.01.2016.
  A , šta je bilo do sada .Najveće ribokradice bili su ribočuvari,
  pa se udružili Aleksinčani i Sokobanjci .Ko nezna , neka pogleda predeo pored Brške reke . Ni pedalinom , letos , niste mogli od mreža da prodjete od mrža i balerina . Dobro je da se neko setio da prekine taj lanac krijumčarenja ribe

 • (+11) (-0)

  goran 05.01.2016.
  Potpuno ispravna odluka

 • (+9) (-0)

  dragan 06.01.2016.
  Trebalo je to odavno uraditi

 • (+3) (-0)

  slobodan 30.01.2016.
  Nema vise ribe na bovanskom jezeru, odneo djavo sve, ribocuvari ribokradice.Tuzno je da nema covek vikend gde da provede pored vode bovaskog jezera i nesto upeca,jad i beda. Nema zakona nema reda, tako da ribu mozete iz bovanskog jezera da nadjete na Niskoj pijaci.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima