Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mnogi građani ne znaju za šta se glasa na referendumu, težak put do potpunih informacija

rss

13.01.2022. Južne vesti

“Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije” - pitanje je na koje će u nedelju, 16. januara, građani koji izađu na referendum moći da odgovore sa “da” ili “ne”. Mnogi, međutim, nisu sigurni o čemu zapravo treba da odlučuju, a pojedini stručnjaci kažu da se do potpunih informacija teško dolazi i da je to namera vlasti, a ne slučajni propust.

Mnogi građani ne znaju za šta se glasa na referendumu, težak put do potpunih informacija

Dok vlast poziva građane da glasaju za promene Ustava, a opozicija da zaokruže “ne”, mnogi su zbunjeni i nisu sasvim sigurni ili nemaju ideju o čemu je reč.

Nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović-Škero kaže za Cepris da je nedopustivo što se informacije o predloženim promenama Ustava nalaze u odeljku “Ostali akti” na sajtu Narodne skupštine.
To vidi kao nameru države da građani ostanu uskraćeni za potpune informacije, a ne kao slučajnu grešku.

Ustavni amandmani koji su baza svih zakona i osnov kako će društvo funkcionisati moraju da stoje na udarnom mestu na sajtu Skupštine, da iskaču sa svih strana, da ljudi mogu da pročitaju - ističe Petrović-Škero.

Oni koji žele da pročitaju Akt o promeni ustava, to mogu učiniti na ovom linku.

Šta se menja u Ustavu?

Predložene promene Ustava tiču se uređenja sudstva i tužilaštva, dok ostale odredbe nisu predmet izjašnjavanja i ostaju nepromenjene.

Sudije su do sada birali narodni poslanici na probni mandat, a Visoki savet sudstva na stalni mandat, dok je tužioce Skupštini predlagala Vlada, pa ih je parlament birao za prvi, a Državno veće tužilaca za stalni mandat.

Promene koje su predložene podrazumevaju da sudije bira Visoki savet sudstva, a tužioce Visoki savet tužilaca i ta dva tela trebalo bi da se konstituišu nakon referenduma.

Visoki savet sudstva, prema najavama iz Vlade, činilo bi šestoro sudija koje bi birale njihove kolege, četiri istaknuta pravnika koje bi izabrala Skupština dvotrećinskom većinom i predsednik Vrhovnog suda po položaju.

Visoki savet tužilaca zamenio bi postojeće Državno veće tužilaca i, kako je najavljeno, petoro članova biraće tužioci, četvoro Skupština na predlog nadležnog odbora dvotrećinskom većinom, a Vrhovni javni tužilac i ministar pravde bili bi članovi po položaju.

Izvor

 


# Ustav referendum glasanje
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima