Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

NE na referendumu je NE daljoj kolonizaciji Srbije

rss

09.01.2022. prof. dr Tamara Milenković Kerković

U ime Srpskog pokreta Dveri, u ime svih Ustavobranitelja i potpisnika Apela narodu i u svoje ime pozivam građane Srbije da na Referendumu zakazanom za nedelju 16. januara zaokruže NE promeni Ustava Republike Srbije.

NE na referendumu je NE daljoj kolonizaciji Srbije

U kriznim trenucima za narod i državu, sa političkom oligarhijom koja je okupirala institucije i sopstveni narod, sa jednopartijskom i nelegitimnom Skupštinom, u uslovima dugogodišnje spoljne i unutrašnje kolonizacije, bez suverene vlasti na okupiranoj teritoriji Kosova i Metohije ne menja se temeljni akt jedne države i naroda. Pogotovu se promena Ustava ne sme dozvoliti ovoj i ovakvoj vlasti.

Netransparentnost, nedemokratski uslovi i proceduralni razlozi u kojima se sprovodi referendum su neprihvatljivi i jasno govore NE promeni Ustava. Zakon o referendumu je dva puta menjan i usvojen je po hitnom postupku, stupio je na snagu bez uobičajenog vacatio legis, prvog dana po objavljivanju, samo dva meseca pre referenduma. Iz Zakona o referendumu je izbačen uslov punovažnosti tzv. „cenzus“ pa će odluka na referendumu biti doneta ako za nju glasa većina izašlih građana, bez obzira na njihov broj.  Čak je i Venecijanska komisija, iako eksponent Brisela,  po čijem se nalogu od Srbije i traže ustavne promene, u svom mišljenju bila je protiv ovog rešenja, i  istakla da je  „uslov punovažnosti značajan za pitanja od suštinskog ustavnog značaja“. Nedopustivo je da se pitanja svih oblika referenduma (obavezni, savetodavni, republički, lokalni) tretiraju na istovetan način,  bez definisanja pitanja koja su suštinska i za državu sudbinska.

I svi drugi uslovi i procedure u kojima se sprovodi referendum o konstituciji jednog naroda su netransparentni i predstavljaju izvrgavanje demokratije ruglu. I medijski mrak, i nepostojanje javne rasprave, neobaveštenost građana i ćutanje medija, i okupirani javni prostori u lokalnim samoupravama, koji se, poput niških, ne daju opozicionim partijama za tribine o referendumu, i odbijanje RIK-a da se pored već poslatih argumenata vlasti ZA, građanima pošalju  i obaveštenja sa argumentima PROTIV promene Ustava,  i jednopartijska skupština koja je reprezentacija  vlasti a ne naroda, i neprecizno referendumsko pitanje,  sve to ukazuje da vlast želi da „ispod žita“ na nevidljivom „antireferendumu“ promeni konstituciju Srbije, temeljni akt koji je ostao jedina brana kolonizaciji i autokolonizaciji Srbije. To ne damo!  Ovi i mnogi drugi antidemokratski pritisci da se Ustav menja, govore svakome jasno, da treba da zaokruži NE u nedelju 16.januara.

I sadržinska strana promene Ustava govori jasno da se umesto proklamovane „depolitizacije“ sudstva sprema apsolutna politizacija sudstva i tužilaštva. Izmeštanje sudske funkcije iz parlamenta, koji treba da bude  izraz neposredne i suverene volje građana, dovešće do ukidanja principa „kočnice i ravnoteže“ kao suštinskog načela podele vlasti u parlamentarnim demokratijama. Nova rešenja treba da dovedu do razvlašćivanja Narodne skupštine iz procesa izbora sudija i tužilaca, svih rukovodilaca u pravosuđu i do prebacivanja izbora sudija, zamenika tužilaca, predsednika sudova i javnih tužilaca pravosudnim savetima, dok će izbor predsednika Vrhovnog kasacionog suda, umesto narodnih poslanika vršiti Visoki savet pravosuđa.

Presude se više ne mogu donositi „U ime naroda“, a u čije ime će sudovi suditi ostaće bez odgovora.

Jedina nadležnost koja se ostavlja Narodnoj skupštini je izbor Republičkog javnog tužioca (Vrhovnog javnog tužioca) i izbor po četiri člana pravosudnih saveta tzv. „istaknutih pravnika“ , i to glasovima dvotrećinske većine narodnih poslanika. Rezervno rešenje je još pogubnije, jer ukoliko Skupština ne bude u stanju da ovakvom kvalifikovaniom većinom izabere ove „istaknute pravnike“, to će umesto nje činiti petočlana komisija, sačinjena od predsednika Narodne skupštine, predsednika Ustavnog suda, predsednika Vrhovnog suda, Vrhovnog javni tužiioca i Zaštitnika građana. U situaciji kada Skupština ne može dvotrećinskom većinom da izabere „istaknute pravnike“, a to je u parlamentu sa stvarnom opozicijom vrlo moguće, tada bi bilo dovoljno troje ljudi iz petočlane komisije, da izabere osam istaknutih pravnika , tj. četiri člana Visokog saveta sudstva i četiri člana Visokog saveta tužilaštva. Ovaj bi se izuzetak pretvorio u pravilo a kontrola partijske oligarhije i drugih privatnih uticaja nad sudstvom i tužilaštvom bi bila apsolutna. Ovakva tzv. „depolitizacija“ omogućila bi apsolutni privatni uticaj na pravosuđe i tužilaštvo, i to ne samo uticaj partijskih elita, već i nevladinih organizacija, i stranih finansijera. To vodi daljem zarobljavanju i privatizaciji države. I zbog toga NE na referendumu!

I politički kontekst jasno ukazuje da se mora reći NE izuzimanju javnosti iz jedne grane vlasti, jer tamo gde nema javnosti , tamo nema polis-a, tamo nema politike , već ima samo privatnog interesa. Postojeći Ustav izraz je identiteta građana Srbije, to je Ustav koji je srpski narod doneo većinski i uz blagoslov blaženopočivšeg Patrijarha Pavla. Srpski pokret Dveri se kao konzervativni Pokret zalaže za očuvanje identiteta, naroda, otadžbine i države. Referendum je prilika da se prevaziđu ideološke, političke i sve druge razlike i da građansko i nacionalno  u Srbiji pokažu sve demokratske kapacitetete i „duhovne rezerve“ našeg naroda. Promena Ustava Srbije odgovorala bi samo obogaćenim partijskim elitama koje se nisu menjale 30 godina. NE na referendumu je NE „otvaranju“ Ustava, nakon čega bi još lakša postala „konačna rešenja“ za status Kosova i Metohije ili za dolazak Rio Tinta u Srbiju. Na referendumu u nedelju će se vršiti izbor između toga hoće li temeljne vrednosti i odluke o našim životima da donose političke elite (odgovor DA) ili će se suverenitet vratiti srpskom narodu i građanima Srbije (odgovor NE).

Zbog toga, svi oni koji ne žele da biraju između dve postojeće, a suštinski jednake platforme autokolonijalne uprave nad Srbijom treba da kažu NE na referendumu o promeni Ustava Srbije u nedelju 16.januara.

Ne damo Ustav, ne damo Srbiju!

Niš, 9.januar 2022.god.
prof. dr Tamara Milenković Kerković
potpredsednik Srpskog pokreta Dveri


# Dveri Ustav referendum Tamara Milenković Kerković
@SPDveri @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima