Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Многи грађани не знају за шта се гласа на референдуму, тежак пут до потпуних информација

rss

13.01.2022. Јужне вести

“Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије” - питање је на које ће у недељу, 16. јануара, грађани који изађу на референдум моћи да одговоре са “да” или “не”. Многи, међутим, нису сигурни о чему заправо треба да одлучују, а поједини стручњаци кажу да се до потпуних информација тешко долази и да је то намера власти, а не случајни пропуст.

Многи грађани не знају за шта се гласа на референдуму, тежак пут до потпуних информација

Док власт позива грађане да гласају за промене Устава, а опозиција да заокруже “не”, многи су збуњени и нису сасвим сигурни или немају идеју о чему је реч.

Некадашња председница Врховног суда Вида Петровић-Шкеро каже за Цеприс да је недопустиво што се информације о предложеним променама Устава налазе у одељку “Остали акти” на сајту Народне скупштине.
То види као намеру државе да грађани остану ускраћени за потпуне информације, а не као случајну грешку.

Уставни амандмани који су база свих закона и основ како ће друштво функционисати морају да стоје на ударном месту на сајту Скупштине, да искачу са свих страна, да људи могу да прочитају - истиче Петровић-Шкеро.

Они који желе да прочитају Акт о промени устава, то могу учинити на овом линку.

Шта се мења у Уставу?

Предложене промене Устава тичу се уређења судства и тужилаштва, док остале одредбе нису предмет изјашњавања и остају непромењене.

Судије су до сада бирали народни посланици на пробни мандат, а Високи савет судства на стални мандат, док је тужиоце Скупштини предлагала Влада, па их је парламент бирао за први, а Државно веће тужилаца за стални мандат.

Промене које су предложене подразумевају да судије бира Високи савет судства, а тужиоце Високи савет тужилаца и та два тела требало би да се конституишу након референдума.

Високи савет судства, према најавама из Владе, чинило би шесторо судија које би бирале њихове колеге, четири истакнута правника које би изабрала Скупштина двотрећинском већином и председник Врховног суда по положају.

Високи савет тужилаца заменио би постојеће Државно веће тужилаца и, како је најављено, петоро чланова бираће тужиоци, четворо Скупштина на предлог надлежног одбора двотрећинском већином, а Врховни јавни тужилац и министар правде били би чланови по положају.

Извор

 


# Устав референдум гласање
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима