Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Borba protiv sive ekonomije (3)

rss

21.08.2014. Dragan Radović

 

Paradržava… U Srbiji (u daljem tekstu Država) veći deo stanovnika čeka da se nešto desi, da se neko drugi izbori da bude bolje, da krenemo putem privrednog oporavka koji će doneti bolji život. Jedna grupa privrednika, deo jedne branše, nije želela samo da čeka i krenula je u borbu protiv nelojalne konkurencije, korupcije, rada u sivoj zoni i odmah je naletela na probleme.

 

 

Informativni portal www.koreni.rs  prenose u celini pismo jednog privrednika, koje je uputio o tome kako on vidi problem i gde treba usmeriti borbu u koju se treba upustiti. Pismo je upućeno grupi njegovih kolega, posle jednog sastanaka koji su imali.

 

* * * * *

Krajem prošle godine predstavnici Vlade su konstatovali da Država ima preko 700 hiljada zaposlenih službenika na svom platnom spisku. Struktura zaposlenih je šarolika: od službenika sa nižom školskom spremom, pa sve do onih sa visokom školskom spremom. Od ovolikog broja zaposlenih Država je dozvolila da se paralelno razvije, svi možemo da konstatujemo za proteklih dvadeset godina, baš prava PARADRŽAVA.

KAKO?

Državni službenici su jednostavno postali više paradržavni tako što su policajci, carinici, razni inspektori, šalterski radnici, službenici raznih profila (ne znam kako da ih nazovemo) koji izdaju razne dozvole, odobrenja, overe, potvrde za prelazak preko granice, oni koji treba da kontrolišu i odobravaju „nešto“, kontrolori-inspektori, sudije, tužioci, kao i svi drugi hijerarhijski i naravno, visoko rangirani državni službenici do ministara, koje srećemo na svakom radnom mestu u raznim ustanovama, upravo oni koji čine stub Države iskoristili su šansu i napravili sebi biznis. U stvari, napravili su spiralu paradržave i ne dozvoljavaju da radimo normalno, usporavaju nas u svakom pogledu.

U „normalnom“ svetu Država preko raznih taksi, kazni, sprečavanjem nelojalne konkurencije, sprečavanjem plagijata, striktnim sprovođenjem zakona i sl. puni budžet i usmerava društvo u kom pravcu treba da se razvija i daje vetar u krila legalnim i progresivnim poslovima.

Ovi naši parainspektori, parapolicajci, paracarinici i paraslužbenici veći deo legalne takse, kazne, prinadležnosti pretvore u svoje prinadležnosti, u svoju tarifu i dvostruko nas oštete: prvo za parataksu, parakaznu a drugo što su to nova pravila za nelegalne poslove koji mogu da se „ipak“ rade i pored zabrane uz podršku paraslužbenika sa plaćanjem paratarife. Zato je lako objasniti propadanje Države uz pomoć velikog dela svojih radnika, od već pomenutih nešto više od 700 hiljada, koji su otvorili svoju radnju u okviru Državne radnje.

Ironija je još veća što taj veliki procenat paradržavnih radnika bezobrazno prima platu i dalje od svoje, skoro izdahnule, Države.

Iznošenjem prethodnih stavova mišljenja sam da vaš pokušaj i trenutna akcija suzbijanja sive ekonomije i korupcije u našoj branši neće niti uspeti, niti dugo trajati, ako se paradržava ne razmontira.

Rešenje problema dragi moji prijatelji jeste, a vi to možete da pogurate, ne kao do sada, kao što neko drugačije misli da se, eto, samo prijavljujemo međusobno i tako će se problem sive ekonomije u branši rešiti, vec da se uvede sistem nadzora i kontrole. Mi sada taj sistem nadzora i kontrole nemamo uopšte, zloupotrebljen je. Kontrola se radi kao što je Rudolf Djulijani, bivši gradonačelnik Njujojka, pre više od trideset godina uradio: uveo je kontrolu u tri nivoa usled ogromne korupcije i početka propadanja grada. Zaposleni u našim kontrolnim organima iako imaju zvanje policajac, inspektor, carinik ili neko drugo, ne garantuju da će te službe i funkcionisati, da će raditi svoj posao u skladu sa zakonima. Zato je sve jače slabljenje raznih nstitucija (MUP, carina, inspkcije, sudovi). Bez kontrole postaju samostalni, ne postupaju po zakonu i sve više rade na svoju ruku, instaliraju svoj zakon koji im omoguuje ostvarivanje interesa što na kraju rezultira praznom državnom kasom i sve gorim položajem privrednika. Zar nije takvo stanje danas u Državi?

Naravno da sam to video i obrnuto, u uređenim državama, gde nema paradržave i gde službenici rade isključivo u korist svoje države, kod njih problem prazne kase ne postoji. Ne radi se kao kod nas samo po sistemu prijavite onog u sivoj zoni, malo se digne prašina oko nekih akcija i karavan prođe a gladni „psi“ i dalje laju. Kod nas se i dalje prikriva javnost rada inspektora, policije, carine….nema nadzora, nema izveštaja šta rade i sve se zatvara u stari njihov krug interesa.

Na kraju se nameće samo jedino rešenje, KONTROLA KONTROLE KONTROLA! I razmontiranje paradržave i paradržavnih organa. Prijatelji, nadam se da sam bio jasan, bilo bi mi drago da uspemo da nešto promenimo.

 

 

Za www.koreni.rs

Dragan Radović

 


# budžet izbori Dragan Radović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima