Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Borba protiv sive ekonomije (7)

rss

27.08.2014. Dragan Radović

        Udarna “ruka” u BORBI PROTIV SIVE EKONOMIJE treba da bude Poreska uprava Srbije. Mnogo puta sam napisao, javno rekao, da je to najnekorumpiranija služba. I ima kadar, stari dobri iz vremena 90-tih godina. Na žalost, taj kadar je bačen na margine. Najstručniji terenski inspektori vrlo često po raznim prašnjavim magacinima broje kutije šibica, kutije sa nekom drugom robom, rukovođenje ovom službom su prepustili drugima. Možda su i sami krivi, uhlebljeni dobro, nisu imali hrabrosti da ukažu na razloge sve lošijih rezultata službe. Opet na žalost, ti DRUGI su često borbenije mlađe kolege, pristalice raznih stranaka, bivši komercijalisti zalutali zbog borbe za golu egzistencije u Poresku upravu Srbije, željni rukovođenja. Kao rezultat takvih rukovodioca imamo opšte rasulo u Poreskoj upravi Srbije. Sa rasulom isplivavaju i neke druge radnje, kriminalne.

        U poslednjih nekoliko godina bilo je više hapšenja pripadnika Poreske uprave Srbije. Pre par godina čuli smo prvi put da je jedan pripadnik poreske policije tražila mito od 55 hiljada evra, uhapšena je u primopredaji dela novca. Inspektor (R.V.) je već bila poznata po svojoj osionosti, bliži saradnici su verovatno i znali za sklonost ka traženju i uzimanju mita. Tražiti od kontrolisanog lica 55 hiljada evra može samo neko ko je ko zna koliko puta pre toga uzimao manje iznose.

        Pre par godina bilo je još jedno “zvučnije” hapšenje. Načelnica Poreske uprave Srbije područne jedinice
Leskovac pokrivala je najveću peračku ( tzv. Leskovačku) grupu do sada uhvaćenu u Srbiji koja je oprala 1,3 milijarde dinara. Načelnica je ovog grupi u dva navrata (za 20% provizije) omogućila povratak (fiktivno obračunatog) PDV u visini od skoro milion evra. Pre nekoliko meseci osuđena je prvostepenom presudom.

       Poslednjih dana prošle godine uhapšen je još jedan pripadnik Poreske policije Srbije koji je tražio mito od 10 hiljada evra kako ne bi podneo krivičnu prijavu protiv vlasnika poznate beogradske kladionice. Uhapšen je u primopredaji traženog novca.

         Početkom marta ove godine uhapšeno je još dva radnika Poreske uprave Srbije iz Čačka i Ivanjice, direktor filijale i službenik, omogućili su ivanjičkoj firmi prodaju robe u iznosu od 326 hiljada evra bez obračuna PDV.

           Pre par dana uhapšena je još jedna velika kriminalna grupa koja je prodajom sekundarnih sirovina, kao I prodajom bez obračuna PDV, oštetila budžet za četiri miliona evra. Neprikazan prihod dostigao je dve milijarde dinara, sve kriminalne radnje su obavljene u period 2009-2012. U ovom primeru dolazi do izražaja katastrofalan način rada Poreske uprave Srbije, način odabira firmi za kontrolu, zbog čega imamo velike kriminalne radnje neotkrivene godinama. Ili je i u ovom slučaju direktor neke područne jedinice znao da “zažmuri u foto finišu”. Istraga će otkriti sve detalje.

         Iz svega prethodno iznetog dolazimo do zaključka da ne treba verovati Poreskoj upravi Srbije! Niti poreskoj policiji te službe! Verovatno će svima biti jasnije zašto je na ulici preko deset milijardi prometa robe i usluga van svih tokova zbog čega budžet ostane uskraćen za tri milijarde evra nenaplaćenih poreza i doprinosa.

         Da ne bi samo pripadnici Poreske uprave bili hapšeni potrudio se direktor Inspekcije rada Srbije, službe koja od 700 hiljada radnika na crno (koji rade svakodnevno) uspela da otkrije nešto više od 5500 u celoj 2013. godini. Uvaženi direktor je od vlasnika jedne firme tražio mito od 30 hiljada evra, uhapšen je posle primopredaje 15 hiljada evra. Tada se odmotalo još jedno klupko, mito u iznosu od 100 hiljada evra bio je zatražen od velike firme za obezbeđenje objekata, vlasnik je bio spreman da da 50 hiljada evra. Spekuliše se da ta sporna firma za obezbeđenje ima nekoliko stotina radnika na crno, čak i preko hiljadu; mnogo je povoljnije dati mito nego plaćati previsoke poreze i doprinose na zarade.

              Stigosmo i do tržišne inspekcije, najozloglašenije među trgovcima. Mito koji inspektori tih službi uzimaju spada u “manje vrednosti” zbog čega se smatraju “obaveznim poklonom”. Posle silnih manjih poklona, pre 8 godina, okuraženi pripadnici te službe u Smederevu (načelnik i dva inspektora) oduzeli su legalno uvezeno gvožđe u količini od preko 700 tona jednoj firmi iz Leskovca, preprodali upola cene posle samo par dana, oštetivši vlasnika za preko 500 hiljada evra. Vrlo brzo su uhapšeni, načelnik je osuđen na samo nekoliko meseci zatvora jer “prvi put” vrši krivično delo i “porodičan je čovek”. Vrlo lepu poruku je sudstvo poslalo kriminalcima, sve vam je dozvoljeno ako ste porodičan čovek. „ I samo jednom imate pravo ukrasti.“ Ovom presudom tri kriminalca su kažnjena za preprodaju robe upola cene, za nezakonito oduzimanje nisu, podržava ih punih 8 godina Ministarstvo trgovine. Sve vreme Vrhovni sud vraća (pet puta) predmet na ponovno odlučivanje kako bi se nepravda naneta uništenom privredniku ispravila.

        Saobraćajni inspektori najelegantnije uzimaju mito. Za njih autobusi sami sebe voze, putnika u njima i nema, za pređenu kilometražu po Srbiji i Evropi ne troše gorivo – nejasno je samo gde vlasnici takvih firmi stvaraju višak novca za mito koji je približan najmanjem dvocifrenom broju u hiljadama evra (do 10 hiljada, ne manje od pet hiljada evra).

         Šta reći o sanitarnim, fitosanitarnim, mnogim drugim inspekcijama, a da ne bude ista priča kao u prethodnim primerima?

          PRINCIP JE ISTI SVE SU OSTALO NIJANSE!

        Prosto ne znam kako će, bolje rečeno s kim će, Vlada da se izbori u BORBI PROTIV SIVE EKONOMIJE, KORUPCIJE I KRIMINALA.

 

Za www.koreni.rs

Dragan RADOVIĆ

 

 

 

 

Prijave za neizdavanje fiskalnih računa 
011-3619 900

Automatska telefonska sekretarica za prijavu neizdavanja fiskalnih računa 
011-3620 932

 

 


# budžet saobraćaj izbori Dragan Radović Poreska Uprava ko je ko
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima