Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Bilingvalno odeljenje u aleksinačkoj gimnaziji uz podršku NIS-a

rss

26.02.2014.

Aleksinačka gimnazija je dobila, uz podršku NIS-a, srpsko-rusko odeljenje na prirodno-matematičkom smeru.

Bilingvalno odeljenje u aleksinačkoj gimnaziji uz podršku NIS-a

Ideja o uvođenju bilingvalnog odeljenja odavno je postojala u aleksinačkoj gimnaziji.

Nakon izveštaja Nastavničkom veću upućenog po završetku NIS-ovog Kampusa u Bečićima, gde su učestvovali i učenici iz Aleksinca, a zatim i inicijative naše Kompanije da, zbog pobede u okviru 4. kategorije na Olimpijadi iz ruskog jezika učenika Aleksinačke gimnazije, Aleksandra Matića , opremi informatički kabinet u aleksinačkoj gimnaziji, pristupilo se realizaciji. Ceo kolektiv je već krajem septembra jednoglasno doneo Odluku o podnošenju predloga Ministarstvu prosvete za uvođenje rusko-srpskog odeljenja. U elaboratu, koji je prosleđen Ministarstvu, među ključnim institucijama i ustanovama koje su podržale ovu inicijativu aleksinačke gimnazije, naveden je i NIS.

Zahvaljujući tome, od početka februara, organizovan je besplatni kurs ruskog jezika za sve zainteresovane a, pre svega, za buduće učenike bilingvalnog odeljenja. U ovom trenutku, kurs pohađa 60 polaznika. Ruski dom je obezbedio literaturu i besplatno polaganje ispita, a već sledećeg meseca njihov predavač održaće, nekoliko predavanja polaznicima kursa.

Bilingvalno odeljenje u aleksinačkoj gimnaziji predstavlja dobar primer uspešne promocije ruskog jezika koji je, uz projekat «Energija znanja» i veliko angažovanje nastavnika ruskog jezika iz škole u Aleksincu, uspešno realizovan.

Aleksinačka gimnazija je mala škola, broji oko 400 đaka, ali su njeni učenici sjajni studenti i neretko uspešni takmičari, naročito u oblasti prirodnih nauka.

U školskoj 2014/2015 godini, kada budu proslavljali 150 godina od osnivanja ove čuvene i jedne od najstarijih gimnazija u Srbiji, prva generacija đaka pohađaće i prvo prirodno-matematičko, srpsko-rusko bilingvalno odeljenje.

 

Komentara: 0


# NIS škole Aleksinačka gimnazija
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}