Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Билингвално одељење у алексиначкој гимназији уз подршку НИС-а

rss

26.02.2014.

Алексиначка гимназија је добила, уз подршку НИС-а, српско-руско одељење на природно-математичком смеру.

Билингвално одељење у алексиначкој гимназији уз подршку НИС-а

Идеја о увођењу билингвалног одељења одавно је постојала у алексиначкој гимназији.

Након извештаја Наставничком већу упућеног по завршетку НИС-овог Кампуса у Бечићима, где су учествовали и ученици из Алексинца, а затим и иницијативе наше Компаније да, због победе у оквиру 4. категорије на Олимпијади из руског језика ученика Алексиначке гимназије, Александра Матића , опреми информатички кабинет у алексиначкој гимназији, приступило се реализацији. Цео колектив је већ крајем септембра једногласно донео Одлуку о подношењу предлога Министарству просвете за увођење руско-српског одељења. У елаборату, који је прослеђен Министарству, међу кључним институцијама и установама које су подржале ову иницијативу алексиначке гимназије, наведен је и НИС.

Захваљујући томе, од почетка фебруара, организован је бесплатни курс руског језика за све заинтересоване а, пре свега, за будуће ученике билингвалног одељења. У овом тренутку, курс похађа 60 полазника. Руски дом је обезбедио литературу и бесплатно полагање испита, а већ следећег месеца њихов предавач одржаће, неколико предавања полазницима курса.

Билингвално одељење у алексиначкој гимназији представља добар пример успешне промоције руског језика који је, уз пројекат «Енергија знања» и велико ангажовање наставника руског језика из школе у Алексинцу, успешно реализован.

Алексиначка гимназија је мала школа, броји око 400 ђака, али су њени ученици сјајни студенти и неретко успешни такмичари, нарочито у области природних наука.

У школској 2014/2015 години, када буду прослављали 150 година од оснивања ове чувене и једне од најстаријих гимназија у Србији, прва генерација ђака похађаће и прво природно-математичко, српско-руско билингвално одељење.

 

Коментара: 0


# НИС школе Алексиначка гимназија
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима