Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Rusija traži ćirilični internet domen

rss

25.06.2008. D

 
Petak, 13. jun 2008. 09:14

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev zatražio je da Rusija dobije internet domen na ćirilici, a u sklopu nastojanja da se ruski jezik promoviše kao globalni.

Kremlj je zabrinut da bi ruski, nekada najvažniji jezik u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, mogao da izbledi zbog rastuće popularnosti lokalnih jezika i ogromnog uticaja engleskog.

Medvedev kaže da 300 miliona ljudi širom sveta govori ruski, pa je zato ćirilični internet domen neophodan kako bi se istakla važnost ovog jezika.

"Moramo da uradimo sve kako bismo u skoroj budućnosti imali ćirilični internet domen, a ovo je prilično ozbiljno pitanje", rekao je Medvedev na Kongresu ruske štampe u Moskvi.

Ruski predsednik nastoji da se pred javnošću svoje zemlje prikaže kao odličan poznavalac novih tehnologija - on tako surfuje internetom uz pomoć svog mobilnog telefona i kaže da svako jutro čita on-line vesti.

Ruski internet sajtovi koriste latinično pismo za nazive domena, a sufiksi koji se koriste su .ru i .su (skraćenica od "Soviet Union").

Industrijski eksperti kažu da Rusija za svoj novi domen želi sufiks .rf (skraćenica od "Russian Federation"), ali ispisan na ćirilici.

Ruski je, pored Mandarinskog, Engleskog, Hindi/Urdu, Arapskog i Španskog, jedan od šest najpopularnijih jezika na svetu.

(MONDO)



# ruski jezik
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima