Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinački učenici boravili u međunarodnom centru „Okean“ u Vladivostoku

rss

25.09.2018.

Đaci iz nekoliko osnovnih škola u okolini Aleksinca, iz Subotinca, Trnjanja , Loćike i Žitkovca, a koji izučavaju ruski jezik, boravili su tokom leta sa nastavnicama Marijom Zlatković i Ivanom Ilić u jednom od najvećih ruskih centara za decu “Okean” u Vladivostoku.

Aleksinački učenici boravili u međunarodnom centru „Okean“ u Vladivostoku

Učenici aleksinačkih osnovnih škola u kojima se uči ruski jezik boravili su u Rusiji zahvaljujući saradnji sa Ambasadom Rusije, a pre svega zahvaljujući predsedniku Asocijacije ruskih diplomata Valeriju Jevgenjeviču Jegoškinu koji je bio i ostao veliki prijatelj aleksinačkih učenika.

Učenici koji su boravili u Rusiji vratili su se sa predivnim utiscima, novim prijateljstvima koja su tamo sklopljena, ali i iskustvom koje su stekli na praktičan način. Ono najvažnije bilo je to što su svakodnevno imali mogućnost da u neposrednom kontaktu sa ostalim učesnicima programa u Centru razgovaraju na ruskom jeziku i tako usavrše svoje znanje.

Ovog leta u Centru “Okean” u Vladivodostoku boravili su učenici osmog razreda Sara Živadinović, Anđela Tomić, Marina Stepanović, Mina Stanković, Kristina Pavlović, Elena Pavlović, Pavle Trajković, Petar Stamenković i Lazar Petrović.

Sa Jegoškinom sarađujemo već godinama i zahvaljujući njemu destoro naše dece je u toku leta boravilo u Centru “Okean” koji su na putu do Vladivostoka od Aleksinca prešla 11.000 kilomatera, ali nam nije ni jednog trenutka bilo teško”, kaže nastavnica ruskog jezika Marija Zlatković.

Imali smo o tu sreću das mo pet dana boravili u Moskvi što je decu posebno obraodovali, a ono što su tamo videli ne događa se stalno. Obišli su Moskvu i metroom, i autobusom i brodom. U Moskvi nas je zateklo i zatvaranje Svetskog prvenstva u fudbalu, pa su deca iskoristila to da na Crvenom trgu rašire srpsku zatavu”, priča Marija Zlatković.

To je privuklo posebnu pažnju prolaznika na Crvenom trgu koji su prilazili deci iz Srbije.
Prilazili su nam sa toplim pozdravom “Braćo Srbi, uz vas smo zauvek”, kaže Marija Zlatković. “To je jako dirnulo sve jer smo naišli na stvarno topao doček. Osim Rusa prilazili su i ostali stranci koji su pratili Svetsko prvenstvo i svi su želeli da se slikaju sa nama".

Slično je bilo i u Centru. Deca iz Aleksinca su bila u okviru međunarodne smene “Deca sveta” koja je prfimila 1.600 dece iz 10 zemalja. Među njima i učenike iz Aleksinca. Za početak svake smene priređuje se svečano otvaranje.

Slobodnog vremena u Centru gotovo da nije bilo. Počev od jutarnjih vežbi do diskoteke uveče, sve je bilo pažljivo isplanirano. Deci su ponuđene mnogbrojne radionece na kojima su ona otkrivala svoje nove talente. Mogli su da biraju šta su želela da rade ili šta su novo hteli da nauče. Sporazumevali si se ostalom decom uglavnom na rsukom jeziku što im je jako pomoglo da usavrše svoje znanje, posebno konverzaciju”, ističe Marija Zlatković.

I deca su puna utisaka koje su poneli sa sobom. Vratili su se u Srbiju i Aleksinac sa imenima novih prijatelja, a neka od tih prijateljstava ostaće im zauvek u sećanju ili će trajati i posle mnogo godina.

Osnovni cilj boravka dece u ovom Centru bio je da se deca upoznaju sa vršnjacima iz drugih zemalja, da upoznaju kulturu i običaje drugih naroda, da nauče da različitost spaja, da stvore nova prijateljstva, ali i da se obrazju”, dodaje nastavnica ruskog jezika Ivana Ilić. “Imali su 23 radionice. Bilo je tu slikanja, dizajna, fotografije, gluma. Mogli su da biraju koju će radionicu izabrati. Ovo je bio izuzetan doživljaj za sve naše đake jer nešto slično ne postoji na svetu“, kažu Marija Zlatković i Ivana Ilić.

Sara Živadinović je učenica osmog razreda OŠ “Sveti Sava” u Subotincu. Pre odlaska za Rusiju imalo je malotreme, uglavnom zbog dugog puta koji ju je očekivao.

Kada smo došli u Centar shvatila sam koliko je to daleko, ali i das u Rusi jako dobri domaćini, jako sun as lepo primili i ugostili. Svaki trenutak u Centru je bio isplaniran. Kada se radi o radionicama izabrala sam radionicu za frizere i puno toga sam naučila”, kaže Sara i dodaje da se najviše družila sa vršnjacima iz Rusije. Boravak u Centru joj jako znači jer je usavršila jezik.

Anđela Tomić, učenica osmog razreda OŠ “Stojan Živković Stole” u Trnjanu je u Centru na radionicama radial nešto što u svojoj školi nije do sada mogla, pa je za nju to bio pravi izazov kome nije mogla da odoli.

Izabrala sam vitualnu vožnju brodova”, kaže Anđela. “Želela sam da izaberem nešto novo i ja sam to uradila. I mnogo sam naučila o tome. Najviše sam se družila sa Rusima, ali i sa vršnjacima iz Laosa, Vijetnama, Francuske. Posebno me je oduševilo to što u Centru nije bilo podvajanja bez obzira ko je odakle došao i koliko ima godina. Svu su jednaki i svi se druže i komuniciraju na ruskom jeziku”, ističe Anđela.

Marina Stepanović, takođe učenica osmog razreda u Trnjanju, je izabrala radionicu dizajna.

U radionici dizajna sam otkrila da sam baš talentovana u tome i jako sam se obradovala zbog toga. Upoznala sam predivnu devojku iz Risije, Mašu, sa kojom se i danas dopisujem”.

Jedno veče u Centru je bilo posvećeno predstavljanju zemalja iz kojih deca dolaze. Aleksinčani su Srbiju predstavili, a kao bi, ako ne kolom koje je sada i pod zaštitom UNESK-a.

Svima su se jako dopali naši kostimi, odnosno narodna nošnja, i kolo. Pokazivali smo im posle korake jer su želeli da nauče. Nije im bilo teško, ali to nas je još više sve povezalo. Tada smo ceo kamp digli na noge igrajući. Izabrali smo Moravac i Čačak i svi su igali, a na kraju su dobili epitet das u najzabavniji u kampu”, kažu Sara, Anđela i Marina.

Izvor: Niške Vesti


# Moravac Rusija Stojan Živković Stole OŠ Sveti Sava učenici ruski jezik Sveti Sava OŠ Kristina Pavlović
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima