Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Русија тражи ћирилични интернет домен

rss

25.06.2008. Д

 
Петак, 13. јун 2008. 09:14

Председник Русије Дмитриј Медведев затражио је да Русија добије интернет домен на ћирилици, а у склопу настојања да се руски језик промовише као глобални.

Кремљ је забринут да би руски, некада најважнији језик у земљама бившег Совјетског Савеза, могао да избледи због растуће популарности локалних језика и огромног утицаја енглеског.

Медведев каже да 300 милиона људи широм света говори руски, па је зато ћирилични интернет домен неопходан како би се истакла важност овог језика.

"Морамо да урадимо све како бисмо у скорој будућности имали ћирилични интернет домен, а ово је прилично озбиљно питање", рекао је Медведев на Конгресу руске штампе у Москви.

Руски председник настоји да се пред јавношћу своје земље прикаже као одличан познавалац нових технологија - он тако сурфује интернетом уз помоћ свог мобилног телефона и каже да свако јутро чита он-лине вести.

Руски интернет сајтови користе латинично писмо за називе домена, а суфикси који се користе су .ru и .su (скраћеница од "Soviet Union").

Индустријски експерти кажу да Русија за свој нови домен жели суфикс .rf (скраћеница од "Russian Federation"), али исписан на ћирилици.

Руски је, поред Мандаринског, Енглеског, Хинди/Урду, Арапског и Шпанског, један од шест најпопуларнијих језика на свету.

(МОНДО)



# руски језик
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима