Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U Aleksinačkoj gimnaziji predstavljen udžbenik ruskog jezika „Ni puha ni pera!“

rss

16.06.2021.

U Aleksinačkoj gimnaziji održana je promocija savremenog udžbenika „Ni puha ni pera!“, namenjenog brzom savladavanju početnog nivoa ruskog jezika za odrasle i studente, koji je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji, uz podršku kompanije NIS.

Promociji su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, Ambasade Ruske Federacije, Ruskog doma u Beogradu, kompanije NIS, Filozofskog fakulteta u Nišu, Centra za kulturu i umetnost i biblioteke „Vuk Karadžić“ u Aleksincu, rukovodstvo i učenici Aleksinačke gimnazije, direktori osnovnih škola i profesori ruskog jezika u Aleksincu i okolini.

U ovoj gimnaziji je školske 2014/2015. godine započeta realizacija dvojezične, srpko-ruske nastave, uz podršku NIS-a preko programa „Energija znanja“. Zahvaljujući tome, mnogi učenici su nakon završetka školovanja studije nastavili u Rusiji. Od ove školske godine u nastavu u bilingvalnim odeljenjima uključena su po četiri predavača iz Rusije, na osnovu humanitarnog međudržavnog bilateralnog projekta u oblasti obrazovanja i izučavanja jezika. Zbog epidemiološke situacije, ruski predavači časove održavaju onlajn, ali se njihov dolazak očekuju od jeseni.

Oni su putem video-veze ukratko prezentovali rad i razvoj dvojezične nastave, zajedno sa profesorkom ruskog jezika u ovoj školi, Oliverom Vojinović, a o 156 godina dugoj istoriji Aleksinačke gimnazije i ovogodišnjem uspehu učenika na prijemnom ispitu za upis u dvojezična odeljenja, govorila je direktorka gimnazije, Danijela Veljković.

Snežana Lakićević, savetnik zamenika generalnog direktora NIS-a, predstavila je prisutnima višegodišnju saradnju kompanije sa Aleksinačkom gimnazijom.

“Organizovali smo studijska putovanja, odlazak učenika u kamp „Artek“, mnogi učenici gimnazije upisali su studije u Rusiji. Ovaj udžbenik je simbioza zajedničkog rada više renomiranih institucija, a pohvale i preporuku za njegovo korišćenje dali su Ministarstvo iniostranih poslova i obrazovanja Rusije, kao i agencija „Rossotrudničestvo“, navela je Lakićević.

Velimir Ilić, šef Departmana za ruski jezik sa Filozofskog fakulteta u Nišu, naglasio je veliki doprinos popularizaciji ruskog jezika kroz saradnju Filozofskog fakulteta i dvojezičnih odeljenja Aleksinače gimnazije.

Ataše za kulturu u Ambasadi Ruske Federacije, Gleb Taler, izjavio je da će projekat izrade udžbenika zasigurno doprineti razvoju bilateralnih odnosa Srbije i Rusije, dok je Olga Golubjeva iz Ruskog doma u Beogradu navela da svakodnevno dobijaju mejlove zahvalnosti na ovom novom, savremenom udžbeniku.

Nakon toga, stručnoj publici i zainteresovanim profesorima i učenicima, udžbenik „Ni puha ni pera!“ predstavila je profesorka Bojana Sabo sa Filološkog fakulteta u Beogradu, jedna od autora.


# Danijela Veljković Rusija Aleksinačka gimnazija Velimir Ilić ruski jezik
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima