Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U aleksinačkoj opštini završene kvalifikacije za OSIS 2017

rss

17.08.2017. Tekst i foto: Tomislav Brzaković

U organizaciji OTIS-a, održane su kvalifikacije za Olimpijske seoske igre Srbije (OSIS) - 2017.

nadvlačenje konopca MZ Loćika - MZ Vakup (crvene majice desno pobednik)

Od 11 disciplina, SO Aleksinac, predstavljaće 10 Mesnih zajednica u 10 olimpijskih disciplina. Republičko takmičenje će se održati u selu Banja kod Aranđelovca, 16.9.2017.

U svetu se svake četvrte godine, održava Olimpijada. Međutim, u našoj zemlji Srbiji ima nešto što u drugim to nema. Reč je o Olimpijskim seoskim igrama Srbije (OSIS), koje se svake godine održavaju u nekom gradu, u 11 disciplina i to: pikadu, odbojci, nadvlačenju konopca, narodnom višeboju, malom fudbalu, basketu, stonom tenisu, šahu, streljaštvu, krosu i rukometu.

Kvalifikacije se shodno prijavljenom broju ekipa po disciplinama, održavaju u nekoliko mesnih zajednica na teritoriji SO Aleksinac. O organizaciji kvalifikacija brine Opštinska organizacija za sport i turizam (OTIS). Tako je bilo i ove godine. Kvalifikacije su počele u drugoj polovini maja i, nakon nepuna dva meseca, uspešno privedene kraju.

Šah- MZ Korman (levo) pobednik i Al. Rudnik

Za 14. Olimpijske seoske igre Srbije, koje se svake godine održavaju u drugoj polovini septembra, a u drugom gradu, ove godine, 16. septembra, domaćin biće selo Banja kod Aranđelovca. Opštinu Aleksinac, predstavljaće 10 najboljih mesnih zajednica, u 10 od 11 Olimpijskih disciplina: pikadu - (muškarci i žene) MZ Draževac, nadvlačenju konopca i krosu - (muškarci) MZ Vakup, narodnom višeboju (muškarci) MZ Loćika, basketu (tri na tri, muškarci) MZ Loćika i (žene) MZ Vakup, odbojka (muškarci) - MZ Gornji Ljubeš i (žene) MZ Žitkovac, stoni tenis (muškarci) MZ Tešica i (žene) MZ Veliki Drenovac, streljaštvo (muškarci) MZ Moravac, mali fudbal (muškarci) - MZ Al. Rudnik i šah (muškarci) - MZ Korman.

Inače, u nekadašnjoj SFRJ su se od 1974. godine održavale Olimpijske seoske igre, po republikama. Pobednici sa ovih takmičenja, nadmetali su se sa pobednicima iz drugih Rrepublika u svih 11 disciplina, za „Oreol“ najboljih na nivou SFRJ. To je trajalo sve do početka nesretnih ratnih sukoba devedesetih godina u Jugoslaviji, prošlog veka. Pošto su u to vreme u Srbiji, bile najmasovnije u odnosu na druge Republike, pojavila se želja da ponovo ožive. Tako su početkom 2004. godine, takoreći na „mala vrata“, ušle i evo ove godine se održavaju po 14. put. Među gradovima u Srbiji koji su bili domaćini OSIS je i Aleksinac. Na Aleksinačkom Rudniku 2013. godine, proslavljen je mali „jubilej“, jer su to bile 10. Olimpijske seoske igre Srbije, od ponovnog uvođenja. Predstavile su se jedanaest opština iz osamdeset jedne MZ u Srbiji, sa oko 1.000 takmičara svrstanih u muške, ženske i pionirske ekipe.

Kao domaćin po oceni tadašnjih brojnih učesnika, grad na Moravici je u potpunosti opravdao, epitet dobrog organizatora jednog ovakvog masovnog takmičenja. Međutim, kada je reč o organizovanju kvalifikacija MZ, za OSIS, tu SO Aleksinac ne može da se pohvali. U prilog ovakvoj konstataciji, govori podatak, da se od oko 70 MZ na teritoriji Opštine, prijavi jedva dvadesetak. Ništa se nije promenilo ni ove godine. To nam je potvrdio Milan Ružić, koordinator i organizator kvalifikacija.

Mali fudbal-- MZ Al. Rudnik (zelene majice, pobednik) i MZ Vukašinovac, ostali

NEZAITERESOVANOST MLADIH ZA OSIS

Na pitanje vašeg izveštača, koga smatraju dobrim poznavaocem Olimpijskih seoskih igara, jer ih je pratio u SFRJ, a prati i sada, odkud tolika apatija i nezainteresovanost među mladima da ne učestvuju i bore se da odu na Republičko takmičenje - “Kažu u zdravom telu je i zdrav duh“. Odlaskom na takmičenje, stiču se nova poznanstva i prijateljstvo, koje nikad se ne zna, može da bude dobrodošlo u nekoj prilici.

Odgovor je sledeći: Čika Brzi, kako me inače mlađi oslovljavaju, koji gotovo u glas odgovaraju, da ne vide svrhu učešća na takmičenju , kada nema nikakvog stimulansa. Koliko nam je poznato svaki organizator, pa makar to bile i kvalifikacije za OSIS, da bi odziv bio masovniji, za pobednike po disciplinama, obdezbeđuje, medalje, pehare i diplome. Nezavisno od toga da li će na Republičkom takmičenju, osvojiti još neku medalju. Šta mi imamo?

Ništa! Kada krenemo na Republičko takmičenje, OTIS, nam obezbedi prevoz i po neki sendvič. A tamo, gde se takmičimo, domaćin nam spremi vojnički pasulj i to je sve. U drugim opštinama je druga priča - kažu oni i dodaju da u tome prednjači u niškom regionu Opština „Crveni Krst“. Kako je u drugim opštinama u Srbiji, nije nam poznato, ali za ovu smo sigurni - gotovo u glas rekoše moji sagovornici. Ovde su sasvim u pravu. Svake godine pobednici u svim disciplinama dobijaju, medalje, pehare i diplome.

Ako bi i opština Aleksinac, od naredne godine sledila primer niške opštine Crveni Krst, i OTIS - obezbedila dodatna sredstva, to bi u svakom slučaju pobudilo interesovanje među mladima i odziv i masovnost bi bili daleko veći nego sada. Nisu u pitanju neke velike pare, daleko više se potroši na nekim beznačajnim stvarima, nego što bi se izdvojila sredstva za ovu namenu.

pobednici u basketu i krosu MZ Vakup, lane u ValjevuPRIŽELjKUJU LANjSKI USPEH

Bilo kako bilo i pored određenih poteškoća, na Republičkom takmičenju OSIS, aleksinačku Opštinu u deset disciplina, predstavljaće isto toliko Mesnih zajednica. Svi oni žele da opravdaju poverenje za koje su se izborili i pokušaju da na takmičenju, naprave neki „bum“ poput lanjskog. Naime, lane su u Valjevu postigli najveći uspeh od kada učestvuju na OSIS. Uspeh za pamćenje, koji je gotovo ne ponovljiv. Podsetimo se tog uspeha. U basketu (tri na tri), ženska ekipa MZ. Vakup (Aleksandra đorđević, Petra Crnčević, Nina Stevanović i Adrijana Destanović), osvojile su prvo mesto, zlatne medalje i pehar. Ovo je njihov treći uzastopni uspeh da osvajaju prvo mesto. I u krosu je muška ekipa ove Mesne zajednice, osvojila prvo mesto, zlatne medalje i pehar (Marko Nikolić, Nenad Zdravković, Miloš Zeković, Predrag Kostić i Nemanja Nikolić, na slici sa ženskom ekipom).

Drugo mesto i srebrne medalje u basketu (tri na tri), osvojili su (Dušan Pešić, Nikola Paunović i Miloš Nešić), MZ Grejač. Inače, u Valjevu su lane učestvovale 22 opštine i oko 1. 200 takmičara Koliko sam nezvanično upoznat i u selo Banja kod Aranđelovca, nastupiće ekipe u istom lanjskom sadstavu, što očigledno govori da priželjkuju prošlogodišnji uspeh. Držimo im palčeve da nas ponovo obraduju.


# prevoz OTIS fudbal opština Žitkovac Stoni tenis Tešica Draževac Predrag Kostić Nenad Zdravković Marko Nikolić Gornji Ljubeš Vakup Crveni krst Loćika mali fudbal Veliki Drenovac Korman Vukašinovac Dušan Pešić SO Aleksinac Nemanja Nikolić Aleksandra Đorđević seoske olimpijske igre Aranđelovac
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima