Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Seoske olimpijske igre Srbije: Vakupčanima dva zlata, Grejačanima srebro

rss

22.09.2016. Tekst i foto: Tomislav Brzaković

Aleksinčani se pozlatili na Olimpijskim seoskim igrama Srbije, održanim u Valjevu, 17. septembra 2016.

predstavnici MZ i opštine Aleksinac

Na Olimpijskim seoskim igrama Srbije, održanim u Valjevu, aleksinčani postigli uspeh za pamćenje. Zasluge za najveći uspeh koji su postigli do sada, od kada se takmiče pripadaju MZ Vakup i MZ Grejač. Vakupčani su osvojili zlatne medalje i pehare u Krosu i Basketu, a Grejačani srebrno odličje u Basketu. Učestvovalo 21 opština iz Srbije, sa oko hiljadu dvesta takmičara u svim disciplinama.

Posle Olimpijskih igara koje su održane u Riu ovog leta, gde su naši sportisti imali zapažen uspeh, na redu su došli i tradiconalni susreti sportista i aktivista sela Srbije. Pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a u organizaciji Saveza za rekreativni sport Srbije i grada Valjeva, (domaćina), po 13. put su organizovane Seoske olimpijske igre Srbije, koje su u našoj zemlji, obnovljene 2004. godine, posle raspada SFRJ devedesetih godina prošlog veka.

ORGANIZACIJA I PUTOVANjE

Na završnoj manifestaciji Olimpijskih seoskih igara Srbije, koja je održana 17.9.2016. u Valjevu, aleksinačku opštinu predstavljale su u 9 (devet) disciplina i to: MZ Vakup u krosu (M), basketu (Ž) i nadvlačenju konopca (M), MZ Grejač u basketu (M), MZ Loćika stoni tenis (M), MZ Moravski Bujmir, pikado (M), MZ Bankovac pikado (Ž) MZ Aleksinački Bujmir u šahu (M), MZ Žitkovac odbojka (M i Ž), MZ Aleksinački Rudnik mali fudbal (M), MZ Moravac u streljaštvu (M) i MZ Lužane u narodnom višeboju (čiji se takmičari na žalost nisu pojavila na zbornom mestu).

Svi učesnici iz devet Mesnih zajednica, aleksinačkog Pomoravlja, koji su se kvalifikovali za OSIS - 2016, sa nestrpljenjem su očekivali dan „D“, kada će krenuti za Valjevo. Gradu Šumadije, u Kolubarskom okrugu, smeštenom u kotlini planina Bukulje i Venčaca. Taj dan „D“ bio je upravo 17. septembar, 2016 (subota), kada su krenuli u ranim jutarnjim satima. Valjalo je prevaliti vrletima, podno Bukulje i Venčaca više od 280 kilometara, da bi se stiglo na vreme. Udobno putovanje Autobusom i Kombibusom, za 70 duša obezbedio je OTIS, preko privatnog auto preduzetnika „Dojčinović - Travel“ doo.

Za sve učesnike kao i vašeg izveštača, ovo je bio poseban doživljaj. Ukazala nam se prilika, da prvi put prođemo kroz nekoliko gradova Šumadije, u Kolubarskom okrugu i uživo vidimo njihovu okolinu. Gradove koje smo samo povremeno viđali preko TV ekrana. A videli smo Veliku Planu, Kragujevačku Raču, Topolu, Aranđelovac, Lazarevac,

Lajkovac, lajkovačku prugu poznatu iz pesme „Ide Mile... kao i neka manja mesta, da ih ne nabrajam. Nakon predivnog i neponovljivog više ikada, ovakvog putovanja, u Valjevo smo stigli oko 9,30 časova, ispred Sportskog centra STUDENT.

Defile učesnika

DEFILE I SVEČANO OTVARANjE

Prema programu igara od 9,30 časova do 10 kada je zakazano Svečano otvaranje, valjalo je prijaviti Takmičarskoj komisiji, takmičare po disciplinama. Aleksinčani su što bi ljudi rekli, stigli u minut do 12. Pošto je i taj čin završen, počeo je defile na košarkaškom terenu „Student“ ekipa iz opština i gradova i to: Aleksinac, Aranđelovac, Barajevo, Vladimirci, Vrnjačka Banja, Gradska opština Crveni Krst Niš, Gornji Milanovac, Žabalj, Žagubica, Jagodina, Kladovo, Koceljeva, Leposavić, Osečina, Ražanj, Svrljig, Smederevska Palanka, Soko Banja, Topola, Ćuprija, Šabac i Valjevo (domaćin), ukupno 22 opštine i gradova. Prvi u defileu su bili predstavnici Aleksinca, uniformisani u plavim majicama, koje im je obezbedio OTIS.

prof. dr Predrag GavrilovićPosle defilea i postrojavanje ekipa, kao što se vidi na (snimku), usledila je himna naše države i podizanje zastave na jarbolu. U pozdravnom govoru učesnicima se ispred Ministarstva omladine i sporta Vlade Srbije, obratio predsednik Saveza za rekreativni sport Srbije, prof. dr Predrag Gavrilović, koji je između ostalog rekao

- Seoske Olimpijske igre Srbije, imaju dugu tradiciju. Počele su da se održavaju još od davne 1974. godine u prošlom veku. Sa prevashodnim ciljem, da se mladoj populaciji u seoskim sredinama, pruži prilika u organizovanom bavljenju sportskim disciplinama. Ali i u svrhu prevencije brojnih bolesti. Ne kaže se uzalud u zdravom telu zdrav duh. A to se postiže u sportu. Ove godine, kroz kvalifikaciona takmičenja Seoskih Olimpijskih igara Srbije, prošlo je više desetina hiljada mladih iz seoskih i gradskih sredina. Danas su sa nama najbolji predstavnici iz 22 opštine i gradova, koji će se u Valjevu boriti za medalje, rekao je Gavrilović i dodao:

- Želimo vam mnogo sportskog uspeha, novih prijateljstava i poznanstva. Potvrdite sportski duh Vaše Mesne zajednice i Opštine i pokušajte da u fer - plej borbi, popravite prošlogodišnje sportske rezultate.

Smotra učesnika

Učesnicima se obratio i Gradonačelnik Valjeva, dr Slobodan Gvozdenović, koji je rekao

- Dobro došli u srce zapadne Srbije u privredni i kulturni centar Kolubarskog okruga. Dobro došli u Valjevo na Olimpijske seoske igre Srbije - 2016. Osećajte se slobodni kao kod svojih kuća, a mi će mo se potruditi da vam boravak u našem gradu, ostane u sećanju kao najlepša uspomena - rekao je Gvozdenović i otvorio takmičenje.

Pikado žene MZ BankovacTAKMIČENjE I DODELA MEDALjA I PEHARA

Da bi se takmičenje u svim disciplinama, završilo proglasili pobednici i uručile medalje i pehari u toku dana, određene su pet lokacije. Na lokaciji PETI PUK održano je takmičenje u malom fudbalu, krosu muške i ženske ekipe (MŽ), basketu (MŽ), bacanju kamena s ramena i narodnom višeboju. U PRVOJ OŠ odbojka (Ž), stoni tenis (MŽ) i šahu (MŽ). U HALI SPORTOVA, rukometu (MŽ). NA SK CENTAR PLUS, streljaštvu (MŽ) i na STUDENTU, ostale su odbojka (M), skok u dalj iz mesta (MŽ), pikado (MŽ), narodno rvanje i nadvlačenje konopca. Sve ekipe do određenih lokacija, stigle su nesmetano u pratnji volontera domaćina.

muška u krosu i ženska basketu - MZ VakupPrema utvrđenoj satnici, sva takmičenja su počela u 11 časova. Valja reći da je i vreme išlo na ruku učesnicima, jer je bilo promenljivo oblačno. Malo sunca, malo oblaka, što je najvažnije bez padavina. Ubrzo su počeli da stižu i prvi rezultati. Mene kao izveštača interesovao me je uspeh predstavnika aleksinačkog Pomoravlja. Kada sam čuo prve rezultate i video uručenje najsjanih odličja i pehara, u prvi mah nisam mogao da poverujem.

Prvo mesto u krosu, najsjanije odličje i pehar, osvojila je muška ekipa iz MZ Vakup. Na stazi dugoj 1600 metara, kroz cilj prvi je prošao Marko Nikolić, drugi Nenad Zdravković, treći Miloš Zeković, četvrti Predrag Kostić, dok je 30. mesto zauzeo Nemanja Nikolić. Prvo mesto u basketu, zlatnu medalju i pehar za MZ Vakup, donela je ženska ekipa i to: Aleksandra Đorđević, Petra Crnčević, Nina Stevanović i Arijana Destanović. Inače, njima je ovo treće za redom osvajanje zlatne medalje.

muška u Basketu - MZ GrejačDrugo mesto u basketu i srebrnu medalju osvojila je muška ekipa iz Mesne zajednice Grejač: Dušan Pešić, Nikola Paunović, Miloš Nešić, zamenik Gradonačelnika, Milan Tomić, i Ivan Rakonjac. Dalje slede muške ekipe u stonom tenisu, MZ Loćika, nadvlačenje konopca, MZ Vakup i pikado, MZ Moravski Bujmir, kojima je za dlaku izmaklo treće mesto i bronzana medalja. Morali su da se zadovolje četvrtim mestom, što i nije loš uspeh u odnosu na broj učesnika. Peto mesto pripalo je muškoj ekipi u šahu MZ Aleksinački Bujmir. Šesto mesto osvojile su ženska ekipa u pikadu Mesna zajednica Bankovac i muška ekipa u streljaštvu, MZ Moravac. Što se tiče odbojke, muške i ženske ekipe iz MZ Žitkovca i ekipe u malom fudbalu, iz MZ Aleksinački Rudnik, oni su takmičenje završili u četvrt finalu.

U disciplini narodni višeboj, kvalifikovala se MZ Lužane, ali njihova ekipa nije došla u Valjevo. Zašto? To samo oni znaju. Kakav će uspeh na Olimpijskim seoskim igrama Srbije, naredne godine postići i da li će nas ponovo obradovati nekim zlatnim odličjem, otom potom.

Ovom rečenicom bih poštovani čitaoci Aleksinac.neta, završio svoje kazivanje sa OSIS - e održanim u Valjevu, 17.9.2016. Izvinite što sam se malo rasplinuo u pisanju ove priče. Namera mi je bila da Vam do tančina, prenesem sve što se tamo događalo, kao da ste bili i sami učesnici.


# OTIS Aleksinački Rudnik fudbal opština Aleksinački Bujmir Moravac Žitkovac Stoni tenis Predrag Kostić Nenad Zdravković Marko Nikolić Bankovac Vakup Crveni krst Aleksinac.Net Moravski Bujmir Loćika Grejač Lužane mali fudbal Arijana Destanović Milan Tomić Vrnjačka Banja mesna zajednica Valjevo Olimpijske igre Dušan Pešić Smederevska Palanka Nemanja Nikolić Aleksandra Đorđević seoske olimpijske igre
@aleksinacnet @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima