Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У алексиначкој општини завршене квалификације за ОСИС 2017

rss

17.08.2017. Текст и фото: Томислав Брзаковић

У организацији ОТИС-а, одржане су квалификације за Олимпијске сеоске игре Србије (ОСИС) - 2017.

надвлачење конопца МЗ Лоћика - МЗ Вакуп (црвене мајице десно победник)

Од 11 дисциплина, СО Алексинац, представљаће 10 Месних заједница у 10 олимпијских дисциплина. Републичко такмичење ће се одржати у селу Бања код Аранђеловца, 16.9.2017.

У свету се сваке четврте године, одржава Олимпијада. Међутим, у нашој земљи Србији има нешто што у другим то нема. Реч је о Олимпијским сеоским играма Србије (ОСИС), које се сваке године одржавају у неком граду, у 11 дисциплина и то: пикаду, одбојци, надвлачењу конопца, народном вишебоју, малом фудбалу, баскету, стоном тенису, шаху, стрељаштву, кросу и рукомету.

Квалификације се сходно пријављеном броју екипа по дисциплинама, одржавају у неколико месних заједница на територији СО Алексинац. О организацији квалификација брине Општинска организација за спорт и туризам (ОТИС). Тако је било и ове године. Квалификације су почеле у другој половини маја и, након непуна два месеца, успешно приведене крају.

Шах- МЗ Корман (лево) победник и Ал. Рудник

За 14. Олимпијске сеоске игре Србије, које се сваке године одржавају у другој половини септембра, a у другом граду, ове године, 16. септембра, домаћин биће село Бања код Аранђеловца. Општину Алексинац, представљаће 10 најбољих месних заједница, у 10 од 11 Олимпијских дисциплина: пикаду - (мушкарци и жене) МЗ Дражевац, надвлачењу конопца и кросу - (мушкарци) МЗ Вакуп, народном вишебоју (мушкарци) МЗ Лоћика, баскету (три на три, мушкарци) МЗ Лоћика и (жене) МЗ Вакуп, одбојка (мушкарци) - МЗ Горњи Љубеш и (жене) МЗ Житковац, стони тенис (мушкарци) МЗ Тешица и (жене) МЗ Велики Дреновац, стрељаштво (мушкарци) МЗ Моравац, мали фудбал (мушкарци) - МЗ Ал. Рудник и шах (мушкарци) - МЗ Корман.

Иначе, у некадашњој СФРЈ су се од 1974. године одржавале Олимпијске сеоске игре, по републикама. Победници са ових такмичења, надметали су се са победницима из других Ррепублика у свих 11 дисциплина, за „Ореол“ најбољих на нивоу СФРЈ. То је трајало све до почетка несретних ратних сукоба деведесетих година у Југославији, прошлог века. Пошто су у то време у Србији, биле најмасовније у односу на друге Републике, појавила се жеља да поново оживе. Тако су почетком 2004. године, такорећи на „мала врата“, ушле и ево ове године се одржавају по 14. пут. Међу градовима у Србији који су били домаћини ОСИС је и Алексинац. На Алексиначком Руднику 2013. године, прослављен је мали „јубилеј“, јер су то биле 10. Олимпијске сеоске игре Србије, од поновног увођења. Представиле су се једанаест општина из осамдесет једне МЗ у Србији, са око 1.000 такмичара сврстаних у мушке, женске и пионирске екипе.

Као домаћин по оцени тадашњих бројних учесника, град на Моравици је у потпуности оправдао, епитет доброг организатора једног оваквог масовног такмичења. Међутим, када је реч о организовању квалификација МЗ, за ОСИС, ту СО Алексинац не може да се похвали. У прилог оваквој констатацији, говори податак, да се од око 70 МЗ на територији Општине, пријави једва двадесетак. Ништа се није променило ни ове године. То нам је потврдио Милан Ружић, координатор и организатор квалификација.

Мали фудбал-- МЗ Ал. Рудник (зелене мајице, победник) и МЗ Вукашиновац, остали

НЕЗАИТЕРЕСОВАНОСТ МЛАДИХ ЗА ОСИС

На питање вашег извештача, кога сматрају добрим познаваоцем Олимпијских сеоских игара, јер их је пратио у СФРЈ, а прати и сада, одкуд толика апатија и незаинтересованост међу младима да не учествују и боре се да оду на Републичко такмичење - “Кажу у здравом телу је и здрав дух“. Одласком на такмичење, стичу се нова познанства и пријатељство, које никад се не зна, може да буде добродошло у некој прилици.

Одговор је следећи: Чика Брзи, како ме иначе млађи ословљавају, који готово у глас одговарају, да не виде сврху учешћа на такмичењу , када нема никаквог стимуланса. Колико нам је познато сваки организатор, па макар то биле и квалификације за ОСИС, да би одзив био масовнији, за победнике по дисциплинама, обдезбеђује, медаље, пехаре и дипломе. Независно од тога да ли ће на Републичком такмичењу, освојити још неку медаљу. Шта ми имамо?

Ништа! Када кренемо на Републичко такмичење, ОТИС, нам обезбеди превоз и по неки сендвич. А тамо, где се такмичимо, домаћин нам спреми војнички пасуљ и то је све. У другим општинама је друга прича - кажу они и додају да у томе предњачи у нишком региону Општина „Црвени Крст“. Како је у другим општинама у Србији, није нам познато, али за ову смо сигурни - готово у глас рекоше моји саговорници. Овде су сасвим у праву. Сваке године победници у свим дисциплинама добијају, медаље, пехаре и дипломе.

Ако би и општина Алексинац, од наредне године следила пример нишке општине Црвени Крст, и ОТИС - обезбедила додатна средства, то би у сваком случају побудило интересовање међу младима и одзив и масовност би били далеко већи него сада. Нису у питању неке велике паре, далеко више се потроши на неким безначајним стварима, него што би се издвојила средства за ову намену.

победници у баскету и кросу МЗ Вакуп, лане у ВаљевуПРИЖЕЉКУЈУ ЛАЊСКИ УСПЕХ

Било како било и поред одређених потешкоћа, на Републичком такмичењу ОСИС, алексиначку Општину у десет дисциплина, представљаће исто толико Месних заједница. Сви они желе да оправдају поверење за које су се изборили и покушају да на такмичењу, направе неки „бум“ попут лањског. Наиме, лане су у Ваљеву постигли највећи успех од када учествују на ОСИС. Успех за памћење, који је готово не поновљив. Подсетимо се тог успеха. У баскету (три на три), женска екипа МЗ. Вакуп (Александра ђорђевић, Петра Црнчевић, Нина Стевановић и Адријана Дестановић), освојиле су прво место, златне медаље и пехар. Ово је њихов трећи узастопни успех да освајају прво место. И у кросу је мушка екипа ове Месне заједнице, освојила прво место, златне медаље и пехар (Марко Николић, Ненад Здравковић, Милош Зековић, Предраг Костић и Немања Николић, на слици са женском екипом).

Друго место и сребрне медаље у баскету (три на три), освојили су (Душан Пешић, Никола Пауновић и Милош Нешић), МЗ Грејач. Иначе, у Ваљеву су лане учествовале 22 општине и око 1. 200 такмичара Колико сам незванично упознат и у село Бања код Аранђеловца, наступиће екипе у истом лањском садставу, што очигледно говори да прижељкују прошлогодишњи успех. Држимо им палчеве да нас поново обрадују.


# превоз ОТИС фудбал општина Житковац Стони тенис Тешица Дражевац Предраг Костић Ненад Здравковић Марко Николић Горњи Љубеш Вакуп Црвени крст Лоћика мали фудбал Велики Дреновац Корман Вукашиновац Душан Пешић СО Алексинац Немања Николић Александра Ђорђевић сеоске олимпијске игре Аранђеловац
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима