Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Završene kvalifikacije za OSIS 2016.

rss

05.09.2016. Tekst i foto: Tomislav Brzaković

U organizaciji OTIS-a, održane su kvalifikacije za Olimpijske seoske igre Srbije (OSIS) 2016.
Od 11 disciplina, našu opštinu predstavljaće 10 Mesnih zajednica u 9 olimpijskih disciplina.
Završna manifestacija će se održati u Valjevu, 17.9.2016.

OSIS na Al. Rudniku krajem septembra 2013.

U svetu se svake četvrte godine, održava Olimpijada. Međutim, u našoj zemlji Srbiji ima nešto što u drugim to nema. Reč je o Olimpijskim seoskim igrama Srbije (OSIS), koje se svake godine održavaju u nekom gradu, u 11 Olimpijskih disciplina(malom fudbalu, basketu, odbojci, pikadu, nadvlačenju konopca, krosu, narodnom višeboju, stonom tenisu, šahu, streljaštvu i rukometu).

Kvalifikacije se shodno prijavljenom broju ekipa po disciplinama, održavaju u nekoliko Mesnih zajednica na teritoriji SO Aleksinac. O organizaciji kvalifikacija, brine Opštinska organizacija za sport i turizam (OTIS). Tako je bilo i ove godine.

Kvalifikacije za: Pikado, nadvlačenje konopca i narodni višeboj, održane su u MZ Lužane, basketu - MZ Loćika, malom fudbalu - MZ Al. Rudnik, šahu - MZ Vakup, odbojci i stonom tenisu - Sporska hala Aleksinac i streljaštvu u streljani „Mladost“.

Za 13. Olimpijske seoske igre Srbije, koje se svake godine održavaju u drugoj polovini septembra, i u drugom gradu, ove godine 17. septembra 2016. domaćin biće Valjevo. Našu Opštinu, predstavljaće 10 najboljih mesnih zajednica u 9 od 11 olimpijskih disciplina, i to: u pikadu - muškarci MZ Moravski Bujmir, žene - MZ Bankovac, nadvlačenju konopca - muškarci - MZ Vakup, narodnom višeboju - muškarci MZ Lužane, basketu - muškarci Grejač, malom fudbalu - muškarci - MZ Al. Rudnik, šahu - MZ Aleksinački Bujmir, odbojci - muška i ženska ekipa - MZ Žitkovac, stonom tenisu, muškarci - MZ Loćika i streljaštvu - MZ Moravac.

Inače, u nekadašnjoj SFRJ su se od 1974. godine, održavale olimpijske seoske igre, po republikama. Pobednici sa ovih takmičenja, nadmetali su se sa pobednicima iz drugih republika u svih 11 disciplina, za „Oreol“ najboljih na nivou SFRJ. To je trajalo sve do početka nesretnih ratnih sukoba devedesetih godina u Jugoslaviji, prošlog veka. Pošto su u to vreme u Srbiji bile najmasovnije u odnosu na druge Republike, pojavila se želja da ponovo ožive. Tako su početkom 2004. godine, takoreći na „mala vrata“, ušle i evo ove godine se održavaju po 13. put.

Među gradovima u Srbiji, koji su bili domaćini OSIS-e, je i Aleksinac. Na Aleksinačkom Rudniku 2013. godine, proslavljen je mali „jubilej“, jer su to bile 10. Olimpijske seoske igre Srbije, od ponovnog uvođenja. Predstavile su se jedanaest opština iz osamdeset jedne Mesne zajednice u Srbiji, sa oko 1. 000 takmičara svrstanih u muškim, ženskim i pionirskim ekipama.

Predrag Gavrilović, predsednik Saveza za rekreativni sport Srbije

Kao domaćin po oceni tadašnjih brojnih učesnika, grad na Moravici je u potpunosti opravdao, epitet dobrog organizatora jednog ovakvog masovnog takmičenja. Međutim, kada je reč o organizovanju kvalifikacija Mesnih zajednica, za OSIS, tu naša opština ne može da se pohvali. U prilog ovakvoj konstataciji, govori podatak, da se od oko 70 mesnih zajednica na teritoriji Opštine, prijavi jedva dvadesetak, a među njima nema ni jedne ekipe u ni jednoj od 11 disciplina iz Mesne zajednice Tešice, jednog od najvećih naselja u aleksinačkom Pomoravlju, koja ima sve potencijale, a već treću godinu kako ne učestvuje. Tu se ne mogu očekivati neki rezultati u osvajanju medalja i pehara.

Na pitanje vašeg izveštača, koga smatraju dobrim poznavaocem Olimpijskih seoskih igara, odkud tolika apatija i nezainteresovanost među mladima da ne učestvuju i bore se da odu na Republičko takmičenje - jer u zdravom telu je i zdrav duh, a odlaskom na takmičenje, stiču se nova poznanstva i prijateljstvo, koje nikad se nezna, može da bude dobrodošlo u nekoj prilici - odgovor je sledeći:

- Čika Brzi, kako me inače mlađi oslovljavaju, kako da se takmičimo kada nema nikakvog stimulansa. Koliko nam je poznato svaki organizator, pa makar to bile i kvalifikacije za OSIS, da bi bile što masovnije, za pobednike po disciplinama, obdezbeđuje, medalje, pehare i diplome. Šta mi imamo? Ništa! Kada krenemo na Republičko takmičenje, OTIS, nam obezbedi prevoz i po neki sendvič. A tamo gde se takmičimo, domaćin nam spremi vojnički pasulj. U drugim opštinama je druga priča. Ovde su sasvim u pravu. Ako je neko od čitalaca Neta, u subotu uveče gledao TV program Belami, mogao je da vidi kako opština Crveni Krst iz Niša, organizuje kvalifikacije za OSIS-e. Oni su u Supovcu za 26 mesnih zajednica, koliko ih imaju na svojoj teritoriji, organizovali takmičenje, na kome je učesvovalo, oko 500 takmičara u svim disciplinama. Za pobednike po disciplinama, koji će predstavljati opštinu Crveni Krst, 17.9.2016 u Valjevu, obezbedili su pehare, medalje i diplome. A draž čitavoj manifestaciji dali su svojim prisustvom Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović i predsednik opštine Crveni Krst.

Ako bi i opština Aleksinac, od naredne godine sledila primer niške opštine Crveni Krst i OTIS-u obezbedila dodatna sredstva, to bi u svakom slučaju pobudilo interesovanje među mladima i odziv i masovnost bi bili daleko veći nego sada. Nisu u pitanju neke velike pare, daleko više se potroši na nekim beznačajnim stvarima, nego što bi se izdvojila sredstva za ovu namenu.

U ostalom, svi oni koji odlaze na Republičko takmičenje su dika i ponos grada iz koga dolaze i učiniće sve da opravdaju poverenje koje im je ukazano.


# predsednik opštine prevoz OTIS Aleksinački Rudnik opština Aleksinački Bujmir Moravac Žitkovac Bankovac Vakup Crveni krst Moravski Bujmir Loćika Grejač Lužane Darko Bulatović SO Aleksinac seoske olimpijske igre
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima