Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Завршене квалификације за ОСИС 2016.

rss

05.09.2016. Текст и фото: Томислав Брзаковић

У организацији ОТИС-а, одржане су квалификације за Олимпијске сеоске игре Србије (ОСИС) 2016.
Од 11 дисциплина, нашу општину представљаће 10 Месних заједница у 9 олимпијских дисциплина.
Завршна манифестација ће се одржати у Ваљеву, 17.9.2016.

ОСИС на Ал. Руднику крајем септембра 2013.

У свету се сваке четврте године, одржава Олимпијада. Међутим, у нашој земљи Србији има нешто што у другим то нема. Реч је о Олимпијским сеоским играма Србије (ОСИС), које се сваке године одржавају у неком граду, у 11 Олимпијских дисциплина(малом фудбалу, баскету, одбојци, пикаду, надвлачењу конопца, кросу, народном вишебоју, стоном тенису, шаху, стрељаштву и рукомету).

Квалификације се сходно пријављеном броју екипа по дисциплинама, одржавају у неколико Месних заједница на територији СО Алексинац. О организацији квалификација, брине Општинска организација за спорт и туризам (ОТИС). Тако је било и ове године.

Квалификације за: Пикадо, надвлачење конопца и народни вишебој, одржане су у МЗ Лужане, баскету - МЗ Лоћика, малом фудбалу - МЗ Ал. Рудник, шаху - МЗ Вакуп, одбојци и стоном тенису - Спорска хала Алексинац и стрељаштву у стрељани „Младост“.

За 13. Олимпијске сеоске игре Србије, које се сваке године одржавају у другој половини септембра, и у другом граду, ове године 17. септембра 2016. домаћин биће Ваљево. Нашу Општину, представљаће 10 најбољих месних заједница у 9 од 11 олимпијских дисциплина, и то: у пикаду - мушкарци МЗ Моравски Бујмир, жене - МЗ Банковац, надвлачењу конопца - мушкарци - МЗ Вакуп, народном вишебоју - мушкарци МЗ Лужане, баскету - мушкарци Грејач, малом фудбалу - мушкарци - МЗ Ал. Рудник, шаху - МЗ Алексиначки Бујмир, одбојци - мушка и женска екипа - МЗ Житковац, стоном тенису, мушкарци - МЗ Лоћика и стрељаштву - МЗ Моравац.

Иначе, у некадашњој СФРЈ су се од 1974. године, одржавале олимпијске сеоске игре, по републикама. Победници са ових такмичења, надметали су се са победницима из других република у свих 11 дисциплина, за „Ореол“ најбољих на нивоу СФРЈ. То је трајало све до почетка несретних ратних сукоба деведесетих година у Југославији, прошлог века. Пошто су у то време у Србији биле најмасовније у односу на друге Републике, појавила се жеља да поново оживе. Тако су почетком 2004. године, такорећи на „мала врата“, ушле и ево ове године се одржавају по 13. пут.

Међу градовима у Србији, који су били домаћини ОСИС-е, је и Алексинац. На Алексиначком Руднику 2013. године, прослављен је мали „јубилеј“, јер су то биле 10. Олимпијске сеоске игре Србије, од поновног увођења. Представиле су се једанаест општина из осамдесет једне Месне заједнице у Србији, са око 1. 000 такмичара сврстаних у мушким, женским и пионирским екипама.

Предраг Гавриловић, председник Савеза за рекреативни спорт Србије

Као домаћин по оцени тадашњих бројних учесника, град на Моравици је у потпуности оправдао, епитет доброг организатора једног оваквог масовног такмичења. Међутим, када је реч о организовању квалификација Месних заједница, за ОСИС, ту наша општина не може да се похвали. У прилог оваквој констатацији, говори податак, да се од око 70 месних заједница на територији Општине, пријави једва двадесетак, а међу њима нема ни једне екипе у ни једној од 11 дисциплина из Месне заједнице Тешице, једног од највећих насеља у алексиначком Поморављу, која има све потенцијале, а већ трећу годину како не учествује. Ту се не могу очекивати неки резултати у освајању медаља и пехара.

На питање вашег извештача, кога сматрају добрим познаваоцем Олимпијских сеоских игара, одкуд толика апатија и незаинтересованост међу младима да не учествују и боре се да оду на Републичко такмичење - јер у здравом телу је и здрав дух, а одласком на такмичење, стичу се нова познанства и пријатељство, које никад се незна, може да буде добродошло у некој прилици - одговор је следећи:

- Чика Брзи, како ме иначе млађи ословљавају, како да се такмичимо када нема никаквог стимуланса. Колико нам је познато сваки организатор, па макар то биле и квалификације за ОСИС, да би биле што масовније, за победнике по дисциплинама, обдезбеђује, медаље, пехаре и дипломе. Шта ми имамо? Ништа! Када кренемо на Републичко такмичење, ОТИС, нам обезбеди превоз и по неки сендвич. А тамо где се такмичимо, домаћин нам спреми војнички пасуљ. У другим општинама је друга прича. Овде су сасвим у праву. Ако је неко од читалаца Нета, у суботу увече гледао ТВ програм Белами, могао је да види како општина Црвени Крст из Ниша, организује квалификације за ОСИС-е. Они су у Суповцу за 26 месних заједница, колико их имају на својој територији, организовали такмичење, на коме је учесвовало, око 500 такмичара у свим дисциплинама. За победнике по дисциплинама, који ће представљати општину Црвени Крст, 17.9.2016 у Ваљеву, обезбедили су пехаре, медаље и дипломе. А драж читавој манифестацији дали су својим присуством Градоначелник Ниша, Дарко Булатовић и председник општине Црвени Крст.

Ако би и општина Алексинац, од наредне године следила пример нишке општине Црвени Крст и ОТИС-у обезбедила додатна средства, то би у сваком случају побудило интересовање међу младима и одзив и масовност би били далеко већи него сада. Нису у питању неке велике паре, далеко више се потроши на неким безначајним стварима, него што би се издвојила средства за ову намену.

У осталом, сви они који одлазе на Републичко такмичење су дика и понос града из кога долазе и учиниће све да оправдају поверење које им је указано.


# председник општине превоз ОТИС Алексиначки Рудник општина Алексиначки Бујмир Моравац Житковац Банковац Вакуп Црвени крст Моравски Бујмир Лоћика Грејач Лужане Дарко Булатовић СО Алексинац сеоске олимпијске игре
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима