Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zašto selo propada: Srbija uvezla desetine hiljada tona povrća!

rss

09.04.2016. Oslobođenje

Srbija, zemlja koja, kako često volimo da kažemo „pola Evrope može da hrani“ u inostranstvu je prošle godine, između ostalog, nabavila 15.000 tona pasulja, 25.000 tona paradajza, 30.000 tona krompira, kao i više od 6.000 tona krastavaca… pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Rano povrće, mladi krompir, paradajz, krastavci, stižu gotovo sa svih kontinenata, uvozno smo zavisni i od onoga čega bismo mogli da imamo napretek.

Godišnje za povrće, koje možemo sami da gajimo „damo“ više desetina miliona dolara. Samo za pasulj u toku 2015. platili smo 11 miliona dolara, na krompir je „otišlo“ još devet, na paradajz 15,5 a krastavce 3,8 miliona dolara…

– Ukupan uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2015. godini iznosio je 1,4 milijarde dolara, dok je izvoz iznosio oko 2,8 milijardi dolara – kaže za „Novosti“ Nenad Budimović, sekretar Udruženje za poljoprivredu, prehrambenu industriju.

Najzastupljeniji u uvozu su, dodaje Budimović, slatkiši, konditorski proizvodi za koje smo izbrojali čak 171 milion dolara, za sokove i džemove – 66,8 miliona dolara, dok je za mineralne vode i bezalkoholna pića plaćeno oko 35 miliona „zelenih“ novčanica.

Trgovci ističu da ponuda povrća i voća zavisi prvenstveno od sezone i od mogućnosti da se ta roba nabavi na domaćem tržištu. Mladi krompir stiže nam iz Grčke, crni luk iz Holandije, beli iz Kine, krastavac iz Makedonije, pasulj iz Kirgistana…

– Gde god je moguće sarađujemo sa domaćim proizvođačima, pogotovo u kategoriji voća i povrća – tvrdi Olivera Ćirković, pi-ar menadžer „Univereksporta“. – Naravno, postoje kategorije gde je to nemoguće, kao kod tropskog voća, ali i tamo gde se pored domaće skuplje nudi i uvozna jeftinija roba, kao recimo za beli luk, pasulj…

Stručnjaci upozoravaju da je naš problem to što imamo četiri puta manji obim proizvodnje od potrebnog, koji je u znatnoj meri opao tokom privatizacija u poslednje dve decenije. Savetnik za agroekonomiju Ekonomskog instituta u Beogradu Miladin Ševarlić kaže, za „Novosti“, da je više razloga za povećan uvoz povrća i voća.

– Najpre, naša nedovoljna proizvodnja ranog povrća po cenama koje nisu konkurentne u odnosu na robu i cene, recimo iz Turske – ističe Ševarlić. – Drugo, razlike u nivou subvencija koje dobijaju poljoprivrednici u Srbiji, a koje su najniže u Evropi. Zatim, kolateralna šteta zbog ekonomskih sankcija SAD i EU s jedne, i Rusije s druge strane, što se odrazilo na povećan uvoz visokosubvencionisane proizvodnje iz EU i Turske na naše potpuno liberalizovano tržište.

Ponude

Trgovci kažu da domaća proizvodnja često ne zadovoljava potražnju, pa zato prodaju uvozni zeleniš. Struktura ponude uvoznog voća i povrća, kažu, zavisi od godišnjeg doba. Uvozi se u periodu kada te robe nema na domaćem tržištu.

Komentara: 3


# poljoprivreda hrana dr Miladin Ševarlić bez GMO
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+5) (-0)

  Mile Kontraš 10.04.2016.
  Zato što su Boris, Aleksandar Vučić i njima slični, zaludeli narod Farmom, Parovima i Velikim bratom. Da vas podsetim, skoro sve na pijaci se uvozi i većina preprodaje proizvode koji uglavnom ne zadovoljavaju EU standarde, a kamo li onaj naš stari JUS.

 • (+6) (-1)

  Swaner 10.04.2016.
  Jesu li gore spomenute spodobe donele uredbu da to mora da se gleda?
  Bolna je cinjenica da smo takvi i da to narod hoce. Ko nece on ne gleda. Ja sam u kuci izbrisao sve kanale sa tim emisijama pa ako ne mogu decu na ulici da zastitim od toga bar cu u kuci.

 • (+2) (-0)

  Goran 10.04.2016.
  Tako treba
  http://www.vaseljenska.com/ekonomija/srbija-uvezla-cak-15-000-tona-pasulja/


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima